Trimite referat

Stiati ca ...

Ichthyostega a fost unul dintre primele animale cu patru picioare. Acest amfibian se tara prin padurile calde si mlastinoase existente in Groenlanda acum aproape 360 de milioane de ani.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Teoria Generala a Dreptului

Materie: Drept
Accesari: 4.039
Download-uri: 1.504
Nota: 5.19 (1038 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Teoria Generala a Dreptului
Publicitate:

Trimis de Turti
din 19 Decembrie 2007

Viata si activitatea sociala este supusa normativitatii sociale si, implicit celei juridice (adica unui ansamblu de norme, principii, reguli sociale si juridice). Aceasta normativitate impune subiectilor umani obligatia de a inscrie conduita si actiunile lor in limitele acestei normativitati.

Nerespectarea sau incalcarea acesteia declanseaza prin consecinta reactia sociala de respingere, de neacceptare sau condamnare a subiectului uman respectiv si de obligare a sa,sub imperiul unor anumite sanctiuni,de a se incadra in limitele normativitatii sociale.

Prin urmare,raspunderea sociala apare ca o consecinta a neindeplinirii unei prescriptii normative pozitive, a unei obligatii sau indatoriri sociale. Ea este deci o relatie sociala speciala care se stabileste intre societate si individ,in care fapta sau conduita individului este incadrata de societate in limitele unor drepturi, libertati, prerogative etc. consacrate de normele, principiile sau valorile acelei societati si a caror nerespectare antreneaza unu sau alta din formele sanctiunilor sociale.

Notiunea de raspundere sociala este expresia teoretica,abstracta a formelor concrete de existenta ale raspunderii sociale. Cu alte cuvinte, raspunderea sociala exista numai prin una din formele sale concrete de manifestare ca, de exemplu: raspunderea morala, politica, economica etc. inclusiv juridica, fiecare din aceste forme avand atat trasaturi generale,comune,cat si trasaturi si caracteristici proprii.

Raspunderea juridica.Caracteristici
In raport cu celelalte forme ale raspunderii sociale,raspunderea juridica are cateva cacacteristici proprii,astfel:

- are intotdeauna ca temei nerespectarea sau incalcarea unei norme de drept;

- este intotdeauna legata de activitatea exclusiva a unor organe de stat care au competenta de a constata in mod oficial nerespectarea sau incalcarea normei de drept ; de a aprecia gradul de vinovatie si de a stabili si aplica sanctiunea prevazuta de norma juridica;

- este o raspundere general-obligatorie,mai prompta si mai eficienta decat celelalte forme ale raspunderii sociale deoarece are la baza imperativitatea dreptului si, respective, capacitatea coercitiva a aparatului de stat de a intervenii si aplica, la nevoie, constrangerea juridica;

-consecintele raspunderii juridice sunt deosebit de grave in sensul ca pot antrena uneori chiar sanctiuni privative de libertate sau pedeapsa capitala;

Rezulta din cele de mai sus o posibila definire a raspunderii juridice:
Raspunderea juridica reprezinta un complex de drepturi si obligatii conexe, prevazute de normele juridice, drepturi si obligatii care iau nastere ca urmare a savarsirii unei fapte ilicite si care constituie cadrul de realizare a constrangerii de stat,adica de aplicare a sanctiunii.
...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Teoria Generala a Dreptului
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate