Trimite referat

Stiati ca ...

Handbalul a aparut in 1915 in Germania.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Temporalitate si educatie

Materie: Filozofie
Accesari: 4.237
Download-uri: 454
Nota: 4.83 (2539 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Temporalitate si educatie
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 23 Octombrie 2008

Educatia, in calitate de proiect dar si de fenomen real, se raporteaza la coordonatele temporale si implica o anumita succesivitate in timp. Orice proiect formativ presupune o modelare si o supunere a duratelor, o lupta cu timpul, cu vremurile, cu istoria. Procesul ca atare inseamna o devenire in plan cronologic, o transformare in timp a indivizilor sau societatilor. Educatia este un soi de actualizare memoriala, un fenomen de readucere in prezent a unui capital inepuizabil, care este cultura omenirii. Devenirea preconizata de educatie inseamna nu numai schimbare a unor proprietati interioare, personale, ci si o gestionare inteligenta a unor surse date cum ar fi timpul. „Cel mai important in educatie nu este sa castigam timp, ci sa-l pierdem” – scria Comenius cu cateva secole in urma. Iar Jean Jacques Rousseau nota si el: „cea mai utila regula a oricarei educatii este de a sti cum sa pierdem timpul”. Sa-l pierdem cu folos, de buna seama, sa lase urme palpabile, vizibile, de durata in modul nostru de a fi sau de a face.

Timpul educativ este o secventa a timpului social specializat in pregatirea subiectilor in a accede la cultura epocii, in insusirea unei profesiuni, in formarea unor conduite prescrise de societate, in achizitionarea unor informatii specifice. Timpul educativ este perioada in care subiectii parcurg un program de formare (direct sau indirect, explicit sau implicit) la nivelul unor instante precum familia, scoala, institutiile culturale, biserica, armata etc. Chestionarea timpului, ca problematica, incumba de la inceput o pozitionare pedagogica pentru ca timpul este un analizator social, o perspectiva de racordare la existenta, un factor de eficacitate pragmatica a propriilor actiuni. Schimbarile si accelerarile de ordin social vor reverbera intr-un mod specific si la nivelul temporalitatii scolare.

Timpul social fiinteaza ca un loc de conjunctie a duratelor individuale, cu continuturi diferite, ca un simbol unificat, convergent pentru buna functionare a respectivei societati. Cu toate acestea, timpul social nu se confunda cu timpul individual sau cu timpul fizic sau astronomic. Realitatea lui este data de functionalitatea pe care o exercita asupra comunitatii. Timpul social este multiplu (in mod simultan doua sau mai multe grupuri sociale traiesc timpul diferit), modificabil de la o etapa de existenta a grupului la alta. Timpul social exprima faptul ca la nivelul societatii se impune o anumita regularizare a evenimentelor si activitatilor. Comunitatea isi construieste norme de comprehensiune cu privire la „ceea ce a fost”, „ceea ce este” si „ceea ce urmeaza a fi”. Timpul in societate nu mai este un concept transcendent, mitic, ci reprezinta o miza majora a existentei concrete. „Timpul costa” ar fi deviza principala si in virtutea acesteia se creioneaza toate actele noastre, de la cele strict economice, de castig, pana la cele de formare sau loisir. De aici si strategiile multiple, particularizate de rentabilizare a folosirii timpului, de extragere a cat mai multe foloase intr-o unitate de timp determinata.

Exista mai multe prilejuri de fasonare a temporalitatii la nivel personal. Familia reprezinta un santier de unificare si armonizare a timpurilor, de atenuare a discontinuitatilor, de eliminare a contradictiilor. Ea insasi trebuie sa se adapteze ritmicitatilor exterioare, sa se modeleze in acord cu multiplele logici de conturare a temporalitatii. Exista riscul ca sub presiunea unor forte exterioare, temporalitatea familiala sa se fragmenteze, sa se relativizeze la alte determinari decat cele specifice. Spatiu al intimitatii prin excelenta, dar si mediu de socializare a celor ce vin, familia joaca rolul de liant, de catalizator, de factor de resimbolizare a unor repere temporale pe care societatea le promulga si le generalizeaza. Evolutiile individuale nu mai asculta intotdeauna de evolutii lineare, cumulative, ci pot imprumuta note ale discontinuitatilor si re-actualizarilor de tot felul. Vechile modele propuse de societate, ca cele privind fasonarea carierei si respectarea ciclului familial traditional (copiii sa reia ceea ce au facut si parintii) par sa intre in declin, sa se estompeze sub influenta trairii postmoderne a temporalitatii. Intervin evolutii „catastrofice”, atipice, neconforme cu modelele mai vechi (schimbari bruste ale profesiunilor, excelenta in domenii periferice, experimentari nonstandard etc.).

Referentialul timp poarta numeroase semnificatii. In Occident, timpul reprezinta o entitate ce exista inexorabil in natura. Timpul este asemenea unui drum unidirectional, segmentat in mai multe unitati pe care le parcurgem fara putinta de ne intoarce de unde am plecat. Data fiind aceasta situatie, ne planificam totdeauna timpul, ni-l fragmentam in asa fel incat sa tinem cont de devenirea temporala si ne indreptam privirea mai mult spre viitor. Ne folosim de timp ca de ceva material: il exploatam, il castigam, il p...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Temporalitate si educatie
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate