Trimite referat

Stiati ca ...

Coroana Civica, unul dintre cele mai mari onoruri care putea fi primit in Roma Antica, era acordata unei persoane care salva viata alteia in lupta, omorand adversarul, fara sa piarda teren.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Temperatura si caldura

Materie: Fizica
Accesari: 20.843
Download-uri: 6.229
Nota: 5.96 (1976 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Temperatura si caldura
Publicitate:

Trimis de aurel
din 27 Martie 2006

I. Introducere
Caldura, in fizica, reprezinta transferul de energie de la o substanta la alta sau de la un corp la altul datorita diferentei de temperatura.

Caldura poate fi transferata prin trei procese: prin conductie, prin convectie si prin radiatii. Conductia este transferal de caldura pe un obiect solid; este procesul datorita caruia manuirea unui vatrai devine grea, chiar daca numai varful este in foc. Convectia transmite caldura prin schimbul de molecule fierbinti si reci; acesta este fenomenul prin care apa dintr-un ibric devine clocotita uniform chiar daca numai fundul ceainicului este in contact cu flacara. Radiatia este transferul de caldura prin radiatie electromagnetica; acesta este mecanismul prin care un semineu incalzeste o camera.

II. Temperatura
Temperatura reprezinta proprietatea unui sistem care determina starea lui, daca este in echilibru termic sau nu. Senzatia de caldura sau frig a unei substante este cauzat de temperatura.Desi este usor de comparat temperaturile aproximative ale doua substante utilizand simtul tactil, evaluarea magnitudinii temperaturilor prin reactii subiective este imposibila. A incalzi o substanta nu inseamna numai a-I creste temperatura, dar si a-l provoca sa imparta o senzatie de cald mai acuta, si totodata sa produca transformari in mai multe proprietati fizice care pot fi masurate cu precizie.

Cand temperature variaza, o substanta se extinde sau se contractam, rezistenta sa electrica se schimba, si in forma gazoasa exercita presiuni variate. Variatia unei simple proprietati serveste ca o baza pentru o scara de temperature potrivita.

Temperatura epinde de energia cinetica medie a moleculelor unei substante, si conform teoriei cinetice energia poate exista in miscari circulare, vibrationale sau translationala a particulelor unor substante. Temperature depinde doar de miscarea translationala a moleculelor. Teoretic, moleculele unei substante n-ar manifesta nici o activitate la temperature de zero absolute.

Conceptul de temperatura vine de la ideea de a masura relativele stari de caldura sau frig si de la observatia ca adaosul de caldura unui corp duce la sporirea temperaturii acestuia in cazul in care nu apare fierberea sau topirea.In cazul a doua corpuri cu temperature diferita, caldura se va transmite de la cel mai cald la cel rece pana cand temperature lor este aceeasi, iar echilibrul termic este atins.Astfel, temperatura si caldura, desi in legatura, se refera la idei diferite, temperatura fiind o proprietate a corpului, iar caldura o "scurgere" de energie dintre doua corpuri cu caracteristici diferite. Schimbarile de temperatura trebuie masurate in termeni ale altor schimbari de proprietati ale substantelor.

III. Unitati de masura ale temperaturii
Cinci tipuri diferite de scari sunt in uz astazi: scara Celsius, cunoscuta si sub numele de centigrad, scara Fahrenheit, scara Kelvin, scara Rankine si scara internationala termodinamica.Una dintre primele unitati descoperite a fost aceea inventata de fizicianul german Gabriel Daniel Fahrenheit. Potrivit acestei, unitati la presiunea atmosferica normala, punctual de inghet (si de topire a ghetii) este 32?, punctual de fierbere este 212?.

Centigradul sau unitatea Celsius, inventata de astronomul suedez Anders Celsius, si utilizat in foarte multe parti ale lumii, atribuie valoarea de 0? punctului de inghet si 100? punctului de fierbere. In domeniul stiintei cea mai des utilizata unitate este cea absoluta sau Kelvinul, inventata de matematicianul si fizicianul britanic William Thompson, primul baron Kelvin. In aceasta masura zero absolut este la -273,16?, care este 0 K, intervalele de temperatura fiind identice cu cele masurate in Celsius.

Corespondenta acesteia, "Fahrenheit absolut" sau unitatea Rankine, descoperita de inginerul si fizicianul britanic William J. M. Rankine plaseaza zero absolute la -459,69?, care este 0 R, si punctul de inghet la 491,69 R. O scara mai consistenta din punct de vedere stiintific, bazata pe scara Kelvin, a fost adoptata in1933.

Termometrul este un instrument utilizat la masurarea temperaturii. Astfel, obisnuitul termometru cu mercur masoara dezvoltarea unei coloane de Hg intr-un vas capilar de sticla, schimbarea in lungime a coloanei reprezentand diderenta de temperatura. Daca se incalzeste un gaz ideal continut de un vas cu volum constant, presiunea creste si schimbarea temperaturii poate fi determinata de modificarea presiunii conform legii lui Gay- Lussac. Mercurul este des inlocuit de alcool, eter sau alte lichide. Inventia terometrului ii este atribuita lui Galileo, chiar daca termometrul inchis nu a fost folosit pana in 1650. termometrele

IV. Unitati de masura ale caldurii
Caldura este masurata in calorii, definite ca fiind cantitatea de caldura necesara pentru a ridica temperature unui gram de apa la o presiune de 1 atm de la 15? la 16?. Aceasta unitate este cateodata denumita mica calorie sau calorie-gram pentru a o deo...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Temperatura si caldura
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate