Trimite referat

Stiati ca ...

Daca actuala rata de crestere a populatiei se mentine, in anul 3530 masa totala a corpurilor umane va egala pe cea a pamantului.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Tema jocului in literatura

Materie: Romana
Accesari: 26.215
Download-uri: 27.078
Nota: 6.33 (1346 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Tema jocului in literatura
Publicitate:

Trimis de aurel
din 27 Martie 2006

Eclipsat de marile teme ale lirismului, cum ar fi iubirea sau istoria, jocul a devenit mai degraba motiv adiacent unei alte teme, copilaria, decat o tema in sine. Gandindu-ne la clasificarea facuta de Roger Caillois putem spune ca fiecare categorie se regaseste in literatura: lui Nica ii plac vartejurile, apoi preferinĝa sa devine simulacrul. Ulise participa la jocuri agonice, in timp ce la petrecerile selecte din "Mandrie si prejudecata" cele de noroc, carĝile mai precis, sunt apreciate de invitaĝi. Aici, sa joci carĝi cu o persoana importanta este o onoare si jocul devine un mod de a lega prietenii sau macar relaĝii puĝin cordiale.

Cel mai cunoscut monument romanesc ridicat copilariei, "Amintiri din copilarie", ilustreaza foarte bine relaĝia de complementaritate dintre joc si copilarie. Copilul Nica se joaca mereu. Fie ca este vorba de furtul cireselor sau de inscenarea unei slujbe bisericesti ori de jocul cu baĝul, atitudinea copilului este de nepasare puerila. Un lucru foarte important, demn de a fi observat, este prietenia legata intre Nica si tovarasii sai de joc.

Un exemplu in acest sens consider poezia eminesciana "Copii eram noi amandoi". Intre cei doi fraĝi, mai probabil de cruce decat de sange, se infiripa o legatura puternica avandu-si originea in jocurile copilaresti. Imaginaĝia lor nestavilita transforma in turnul Vavilon un castel din carĝi de joc si niste sarmane broaste in inamici de temut. Omul matur vede cat de nesemnificative erau jocurile lor, dar realizeaza ce preĝioasa era torasia prietenului sau.

Sfarsitul poeziei reprezinta un suspin dureros al poetului cu privire la desparĝirea lor doar fizica intrucat intr ei exista o legatura pe care nici moartea nu o poate distruge: "Ah! V-aĝi dus, visuri, v-aĝi dus!/ Mort e al meu frate./ Nimeni ochii-i n-a inchis/ In strainatate - / Poate-s deschisi si-n groapa!Ĥ Dar ades intr-al meu vis/ Ochii mari albastri/ Lumineaza - un suras./ Din doi vineĝi astri/ Sufletu-mi trezeste."

O alta legatura infiripata tot prin joc este prietenia dintre Danuĝ, Olguĝa si Monica. Cei trei copii devin un singur suflet, un singur destin, pe mosia Medeleni, primele lor activitaĝi fiind jocurile. Daca Monica, maturizata inainte de vreme, este in stare sa renunĝe la lupta in micile lor intreceri sportive, Danuĝ si Olguĝa au din plin spiritul competiĝiei. Curiozitatea copilareasca si imaginaĝia lui Danuĝ o transforma pe Monica in Ileana Cosanzeana si, crezandu-se el insusi Fat-Frumos, o saruta pentru prima oara. Mai tarziu, indepartat si insingurat, el va gasi refugiu in sufletul ei bun si iubitor. Povestea celor doi se sfarseste cu o casatorie reusita. Astfel, putem afirma ca si iubirea, sentimentul cel mai cantat in versuri, se poate naste din joc.

Un alt joc, dureros de data aceasta, il joaca Olguĝa. Ea isi ascunde durerea, sentimentele, gandurile faĝa de familie si de prieteni, pare mai fericita decat este. Desi pe faĝa ei se observa anumite semne - simulacrul ei nu este perfect - Olguĝa isi insuseste fara ca alĝii sa-si dea seama o viaĝa care nu este a ei, de om fericit, de om linistit, caci in realitate zbuciumul interior nu-i da pace. Logodna fratelui sau cu Monica indeparteaza de la ea atenĝia celorlalĝi astfel incat jocul ei se desfasoara fara vreo intrervenĝie din exterior. Motivele ei sunt intemeiate - stia ca ceilalĝi vor suferi afland de boala ei si ca vor incerca s-o impiedice sa faca gestul disperat, as spune eu- si Olguĝa si-a jucat atat de bine rolul incat vestea sinuciderii ei a cazut ca un traznet peste cunoscuĝi.

Tot in categoria simulacrelor intra si jocul celor mai celebre personaje create de Mark Twain, Tom Sawyer si Huckleberry Finn, de-a detectivii. Aventura este tema romanelor si jocul devine un motiv adiacent ei. Inzestrat cu calitaĝi incontestabile de detectiv, Tom Sawyer poate fi socotit un James Bond in miniatira.

Cel mai reprezentativ simulacru creat de Mark Twain ramane "Prinĝ si cersetor". Doi copii aparĝinand unor paturi sociale diferite isi schimba identitaĝile si de aici se naste o adevarata aventura. Jocul ia o intorsatura puĝin dramatica atunci cand cei doi descopera ca nu-si mai pot capata inapoi identitatea adevarata. Ei sunt aruncaĝi in medii diferite si realizeaza ca stilul de viaĝa cu care fusesera obisnuiĝi este cel care li se potriveste. Cu greu vor reusi sa redevina ceea ce fusesera, caci aventura cunoasterii se transforma intr-o capcana din care vor iesi abia dupa mai multe incercari, intr-un joc periculos. Nu toate jocurile se caracterizeaza prin veselie si uneori incordarea devine de nesuportat.

Jocurile la care s-au referit Caillois si Huizinga sunt ceea ce eu numesc "jocuri bune" fiindca au un efect benefic asupra fiinĝei umane: relaxeaza (Alea, Ilinx) sau dezvolta anumite calitaĝi: spiritul competiĝiei, fair play-ul, imaginaĝia, gandirea. Dar exista si anumite "jocuri rele", care se afla la graniĝa dintre joc si manifestarile impulsive, animalice, ale fiinĝei umane....

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Tema jocului in literatura
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate