Trimite referat

Stiati ca ...

Gala premiile Oscar a fost organizata de doua ori in anul 1930.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Suprimarea comunista intre 1948-1952

Materie: Istorie
Accesari: 2.432
Download-uri: 53.824
Nota: 5.10 (902 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Suprimarea comunista intre 1948-1952
Publicitate:

Trimis de d3kdentza
din 21 Septembrie 2003

Impunandu-si controlul asupra intregii societati romanesti, P.C.R. a actionat pentru reorganizarea aparatului de stat ce trebuia sa serveasca scopurile sale politice. In martie 1948 au avut loc "alegeri" pentru Adunarea Constituanta, castigate practic, in conditiile distrugerii sistemului democatiei parlamentare, de Frontul Democratiei Populare, o alianta patronata de partidul comunist si in care mai erau mentinute, doar formal, unele resturi de formatiuni politice sau partide-satelit, ca Frontul Plugarilor, Uniunea Populara Maghiara, Partidul National Popular, care, de altfel, si-au incetat ulterior existenta.

S-a constituit Marea Adunare Nationala care a votat, la 13 aprilie 1948, o noua contitutie. Inspirata din cea sovietica, consfintind prin articolul 3, ca "intreaga putere emana de la popor", noua lege fundamentala a statului roman instituia, de fapt, sistemul monopartidului politic in tara noastra.Un for de conducere pe linie de stat era Prezidiul Marii Adunari Nationale, functia de presedinte al sau fiind ocupata succesiv de Constantin I. Parhon (1948-1952), Petru Groza (1952-1958), Ion Ghoergh Maurer (1958-1961). O noua lege fundamentala a fost votata peste patru ani, la 24 septembrie 1952, si a consfintit rolul decisiv al partidului comunist in conducerea Romaniei.

Ca organ suprem al puterii de stat s-a organizat Constiliul de Stat.In numele unei asa-zise ascutiri a luptei de clasa, a organizarii si manifestarii dictaturii proletariatului (din teoria marxist leninista), au fost incalcate brutal drepturi si libertati democartice ale oamenilor. Orice forma de opozitie a fost reprimata violent. Sub acuzatia de "tradare", "sabotaj" sau agenti ai imperialismului" a fost profund afectat tot corpul de elita al vetii politice si culturale interbelice. Intre 1947-1952 au fost inscenate numeroase procese politice, ca cel impotriva liderilor Partidului National Taranesc - Iuliu Maniu si Ion Mihalache ce s-au soldat cu pedepse grele la inchisoare sau lagare de munca, unde au pierit multi adversari ai comunistilor.

Au fost lichidate, cu brutalitate, incercarile de rezistenta armata din zona muntilor Bucegi, Fagaras. S-a manifestat totusi, desi firav, o rezistenta militara la instaurarea regimului comunist. Au actionat, astfel, grupuri armate, ca de exemplu in Banat - Tanase, Ionescu, Blanaru, Spiru, in Oltenia - maiorul Dumitriu, in Arges - Traian Marinescu, Fagaras - general Arsanescu si fratii Amautoiu. In cadrul constituirii noului aparat de stat, intre 1948-1949 s-au creat Securitatea si Militia Populara. Securitatea a devenit un instrument de teroare si represiune, indreptat impotriva oricarui opozant al noului regim.

Era coordonata de generali, dintre care unii erau agenti ai serviciilor de spionaj, ca A. Nikolski, P. Bodnarenko. In 1952 si-a inceput activitatea de reprimare Alexandru Draghici, devenit ulterior ministru de interne. Sistemul detentionar al Romaniei comuniste a cuprins numeroase inchisori si lagare de munca, ca acelea de la Gherla, Aiud, Pitesti, Sighet, Ramnicu-Sarat, Portita, canalul Dunare - Marea Neagra, ce au grupat, intre 1949-1964 si in anii urmatori, in conditii infioratoare de munca fortata si de exterminare, un mare numar de detinuti.

Masurile antidemocratice au privit si institutia Bisericii, care a fost crunt reprimata. Multi proti au fost arestati, iar numeroase manastiri inchise, in special ale cultului greco-catolic, dar si cele ale cultului ortodox. La 17 iulie 1948, guvernul roman a denuntat Concordatul cu Vaticanul, iar la 1 decembrie cultul grecu-catolic a fost desfiintat si episcopii sai arestati. Noua lege a cultelor, din 14 august 1948, a supus Biserica statului comunist.

Represiunea s-a intensificat, intre anii 1956-1959, sub influenta miscarilor anticomunistedin Polonia si a revolutiei maghiare, privind mai ales cercurile intelectualilor. "Zelul" demonstrat de agentii organelor represive a dus in cadrulimpunerii colectivizarii, la stramutarea fortata de sate intregi din Banat in Baragan, in 1948, si la judecarea, dupa datele mentionate chiar de Gheorghe Gheorghiu Dej, a circa 80.000 tarani.

Intre personalitatile care si-au pierdut viata in urma represiunii comuniste, amintim pe Iuliu Maniu, Ghoerghe Bratianu, Ion Mihalache, Mihail Manoilescu, Radu Rosetti s.a.Cunoscuti oameni de cultura - Ioan Lupas, Ion Petrovici, M. Vulcanescu, Lucian Blaga, SimionMehedinti, Dimitrie Gusti au pierit in inchisori sau au fost marginalizati si au sfarsit in mizerie.

Comunismul a antrenat si grave modificari ale culturii nationale. In incercarea de a imita modelul dovietic, unii autori, trecuti in slujba culturii comuniste (culturnicii), precum Mihai Roller, au incercat rescrierea valorilor traditionale ale culturii nationale sub lozinca demagogica a marxism-leninismului.In slujba noii puteri, din convingere sau pentru a supravietui, ei au modificat, cu buna stiinta istoria tarii si au fetisizat, in literatura si arta, chipul muncitorului. S...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Suprimarea comunista intre 1948-1952
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate