Trimite referat

Stiati ca ...

Tigrii siberieni sunt cele mai mari feline din lume, cantarind cu peste 100 kg mai mult decat tigrii bengalezi.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Suedia

Materie: Geografie
Accesari: 5.238
Download-uri: 1.235
Nota: 6.77 (1213 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Suedia
Publicitate:

Trimis de aurel
din 03 Martie 2006

Suedia, stat puternic industrializat in nordul Europei, care ocupa partea estica si nordica a Peninsulei Scandinave, situat intre Norvegia, Finlanda, Marea Britanie (Golful Botnic) si stramtorile daneze. Suprafata: 449.964 km2 (inclusiv 36.567 km2 ape interioare). Populatia: 8.745.109 (2001), dintre care 98% suedezi, in rest finlandezi, laponi, danezi. Capitala este Stockholm iar alte orase importante sunt Göteborg, Malmö, Norrköping. Limba de stat este suedeza.

In vestul si nord-vestul tarii se intind Alpii Scandinavici, care ating in varful Kebnekaise 2132m. Spre est acestia sunt marginiti de un podis care coboara in trepte spre Golful Botnic.In partea sudica a tarii se intind campii, care inconjoara o mica regiune deluroasa, Podisul Småland. Suediei ii apartin si insulele Gotland si Öland din Marea Baltica.

Clima este temperata, mai aspra in regiunile nordice, unde are caracter continental, mai blanda in partea sudica unde influenta marina este puternica.Numeroase rauri scurte au un debit bogat cu mare potential hidroenergetic. Exista multe lacuri de origine tectono-glaciara, mai ales in campia din partea central-sudica a tarii. Cele mai mari sunt lacurile Vänern si Vättern si Mälaren.

Zonele mlastinoase ocupa circa 14% din suprafata tarii. Vegetatia predominanta este padurea (55% din suprafata): in partea nordica si centrala a tarii se gasesc paduri de conifere, in sud paduri mixte, iar in extremitatea sudica paduri de fag si stejar. In zonele muntoase inalte se dezvolta vegetatia de tundra montana.

Suedia dispune de mari zacaminte de fier (locul al treilea in Europa) cu un continut ridicat de fier (in nordul Suediei), dupa care de minereu de cupru, zinc, aur, argint, wolfram.Suedia are o puternica industrie extractiva, siderurgica si a metalurgiei neferoase. Cea mai importanta ramura industriala este
constructia de masini (electrotehnica, rulmenti, automobile, avioane, masini de precizie) cu urmatoarele centre principale:Stockholm, Göteborg, Västerås.

Constructiile navale (Göteborg, Malmö) au o mare dezvoltare, Suedia situandu-se pe locul al doilea in lume in productia de nave. Pe baza marilor resurse forestiere a luat o mare amploare industria de prelucrare a lemnului (in special cherestea), de celuloza si hartie. Intreprinderile de prelucrare a lemnului sunt amplasate pe tarmul Golfului Botnic, in zona lacurilor si in sud. Mai exista industrie chimica (superfosfati, materiale plastice), textila, alimentara. In agricultura predomina cresterea animalelor pentru lapte si carne. Culturile furajere ocupa 75% din suprafata arabila. Se mai cultiva secara, orz, ovaz, cartofi, sfecla de zahar.

Suedia exporta masini, nave, material lemnos, hartie, oteluri superioare, minereuri de fier si importa masini, combustibili, produse alimentare si textile.Suedia este o monarhie constitutionala avand un rege sau o regina, un prim ministru si cabinetul sau si un parlament. Tara a avut aceeasi constitutie din 1809 pana in 1975, cand noua Constitutie a intrat in vigoare.

Constitutia din 1809 ii dadea regelui puteri executive dar puterea legislativa era divizata intre rege si parlament.Puterea parlamentului a crescut gradual iar regulile parlamentare au fost stabilite in 1917. Conform constitutiei din 1975, regele si-a pierdut puterea executiva si a devenit o figura reprezentativa, ramanand seful statului.In 1980, o modificare a constitutiei a hotarat ca primul nascut al cuplului regal, baiat sau fata, sa urmeze la tron.

De obicei, primul ministru, este liderul celui mai mare partid politic ales in parlament sau liderul desemnat al coalitiei care include majoritatea membrilor parlamentului. Parlamentul Suediei se numeste Riksdag si este unicameral. In parlament sunt alesi 349 membri, in mandate de cate 3 ani.

Suedia este tara puternicelor contraste geografice si vizuale. In timp ce este o natiune puternic urbanizata, Suedia are, de asemenea numeroase lacuri si vaste intinderi de paduri presarate cu sate si orase. In jur de 84% din populatie traieste in zonele urbane. Zona metropolitana a Stockholm-ului, cel mai mare oras, are o populatie de 11.000.000 locuitori.Orasele suedeze sunt moderne si eficiente. In ele se imbina caracteristici traditionale si arhitectura moderna, functionala.

Numeroase orase, in special Stockholm si Kalmar se gasesc pe coasta sud-estica avand impunatoare castele si biserici datand din Evul Mediu. Drumurile publice si transporturile cum ar fi caile ferate si autobuzele leaga centrele oraselor de suburbii.In plus, Stockholm are o puternica retea de metrou.

16 % din populatie locuieste la ferme sau in sate. Dezvoltarea economica si sociala a tarii a avut ca urmare diminuarea diferentelor dintre locuitorii din sate si cei din orase.Populatia din mediul rural mentine un standard de viata similar locuitorilor din orase datorita faptului ca guvernul garanteaza preturi ridicate pentru produsele agricole si multi locuitor...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Suedia
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate