Trimite referat

Stiati ca ...

Americanii mananca de doua ori mai multa carne decat europenii.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Substante explozibile

Materie: Chimie
Accesari: 8.266
Download-uri: 1.686
Nota: 5.80 (2280 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Substante explozibile
Publicitate:

Trimis de Ceban Andrei
din 09 Aprilie 2008

Orice rezultat stiintific este util chiar si atunci cand invalideaza un alt rezultat sau abandoneaza o metoda. Studiul substantelor explozive si al fenomenelor de transformare exploziva a reprezentat intotdeauna o tentatie asemenea zborului; el s-a configurat ca domeniu distinct mult mai tarziu, datorita mijloacelor costisitoare de experimentare si a multiplelor dificultati in modelare, desi a reprezentat permanent o provocare prin multitudinea aplicatiilor practice.

Modelarea efectelor exploziei asupra mediului adiacent sau inconjurator ocupa un loc important in cadrul programelor de cercetare pe plan mondial pentru modernizarea tehnicilor de utilizare a materialelor explozive. Tendintele inregistrate se inscriu pe calea aproximarii cat mai precise a modului de manifestare a efectelor exploziei in scopul anticiparii, inca din momentul proiectarii, a rezultatelor finale.

Dintre toate ramurile industriei chimice, fabricatia substantelor explozive este aceea in care pericolele sunt cele mai mari, deci aici problemele legate de siguranta muncii sunt cele mai profund studiate, datorita faptului ca suntem acele persoane ce lucram cu substante chimice, trebuie sa cunoastem proprietatile explozibile ale substantelor, de aceea am si ales aceasta tema pentru a o studia.

Lucrarea data este alcatuita din sase paragrafe ce ne ofera posibilitatea de a lua cunostinta cu istoria, compozitia, proprietatile fizico-chimice a substantelor explozibile, si a compusilor pirotehnici.

Prima intrebuintare a explozivilor a avut loc in domeniul militar, iar primul exploziv utilizat a fost pulberea cu fum (pulberea neagra) fabricata din salpetru, sulf si carbune. Nu se cunoaste cu exactitate cand si cine a inventat pulberea neagra, dar este cert ca din primul secol al erei noastre, chinezii cunosteau amestecurile din salpetru, sulf si carbune.

Initial, pulberea neagra era folosita ca mijloc de aprindere, mai tarziu, arabii au descoperit si proprietatile de azvarlire ale gazelor rezultate din arderea pulberilor. In jurul anului 1290, arabii fabricau pulberea neagra dintr-un amestec de 74% salpetru, 10% sulf si 15% carbune, respectiv un dozaj aproape identic cu cel de astazi.

Urmatorul pas, dupa descoperirea puterii de propulsie a gazelor rezultate din arderea pulberii, a fost inventarea tunurilor. In Europa, tunurile au fost utilizate prima data in batalia de la Crecy (3 tunuri). In secolul al XVI-lea, apare ideea de a construi proiectile gaurite in care sa se introduca pulbere neagra, pentru a mari efectul de distrugere.

Aceasta idee a ridicat doua probleme ce trebuiau rezolvate, respectiv materialul din care sa fie fabricate proiectile pentru a nu se sparge cand se gauresc si modul de initiere a incarcaturii explozive. Astfel se explica faptul ca bombele si obuzele apar pe campul de lupta doar in secolul al XVII-lea. Odata cu nasterea si dezvoltarea chimiei moderne sunt create premizele pentru obtinerea de noi substante explozive cu proprietati distructive superioare.

In anul 1863 Wilbrand descopera trotilul, dar acesta este folosit la incarcarea proiectilelor doar incepand cu anul 1902 in Prusia, dupa punerea la punct a unor metode de nitrare mai economice. Intr-un timp relativ scurt, trotilul a devenit explozivul de baza la incarcarea proiectilelor de artilerie, lucru explicat printr-o sensibilitate mica la actiunile mecanice, ceea ce elimina pericolul explodarii in timpul tragerii.

In anul 1879 Mihler descopera tetrilul, exploziv puternic si brizant, foarte sensibil la amorsare, proprietati care determina ca in prezent sa fie unul din principalii explozivi folositi la prepararea detonatorilor pentru focoase si capse detonante.

Inca de la descoperirea nitroglicerinei, in anul 1846, de catre italianul A. Sobrero, acesteia i-au fost recunoscute proprietatile explozive, ca si posibilitatile de folosire in exploatarile miniere, dar pericolele de fabricatie si de utilizare, fiind atat de mari, au facut ca aceasta sa fie putin utilizata pana in anul 1864, cand A. Nobel breveteaza prepararea sa.

Pentru a reduce sensibilitatea nitroglicerinei, Nobel o absoarbe intr-o roca organica - kieselguhr - obtinand astfel dinamita guhr (1867). Pentru a initia dinamita guhr, Nobel pune la punct primul detonator, construit dintr-o anvelopa metalica care contine fulminatul de mercur. Aceasta descoperire poate fi considerata ca fiind unul din evenimentele cele mai importante din dezvoltarea explozivilor.

Datorita neajunsurilor prezentate de pulberile negre, respectiv
compozitia pulberii negre care nu furnizeaza o energie utilizabila suficienta si necesitatea adaptarii granulatiei pulberii, functie de viteza pe care dorim sa o obtinem la o arma, paralel cu obtinerea unor noi explozivi au fost amplificate
eforturile pentru descoperirea de noi pulberi. Astfel, dupa descoperirea nitrocelulozei si nitroglicerinei, doua substante explozive care nu puteau fi folosite la lansarea proi...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Substante explozibile
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate