Trimite referat

Stiati ca ...

O albina lucratoare comunica descoperirile sale florale prestand un dans pe fagure. Orientarea miscarilor ei si frecventa vibratiilor indica directia si distanta pana la campul de flori.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Submarinul

Materie: Diverse
Accesari: 8.141
Download-uri: 873
Nota: 5.52 (1171 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Submarinul
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 17 Martie 2009

1. Clasificare

Dupa scopul in care sunt folosite, submarinele pot fi : - submarine militare
- submarine civile

1.1 Submarinele militare sunt de doua feluri :

- submarine militare actionate de motoare electrice
- submarine militare actoinate cu ajutorul energiei nucleare

1.1.1 Submarinele electrice sunt submarine actionate cu ajutorul motoarelor electrice, care pot propulsa vasul atat la suprafata, cat si sub apa. Submarinele electrice folosesc si generatoare electrice actionate de motoare Diesel, pentru reincarcarea bateriilor motoarelor electrice.

1.1.2 Submarinele nucleare sunt submarine care folosesc energia nucleara pentru propulsare. Acestea sunt si ele de doua feluri :
- submarine nucleare vanatoare-distrugatoare - folosite pentru urmarirea si distrugerea navelor si a submarinelor inamice;
- submarine nucleare balistice - concepute pentru aruncarea proiectilelor balistice cu raza mare de actiune, purtand focoase nucleare.

1.2 Submarine civile sunt de doua feluri :

- minisubmarine de agrement - folosite in special in zona recifelor si barierelor de corali (Australia);
- minisubmarine de mare adancime - folosite in scopuri stiintice (se mai numesc batiscarfuri sau submersibili si pot atinge adancimi de 10000 m).

1.2.1 Submersibilii sunt utilizati in scopuri stiintifice sau industriale. Acestia pot fi teleghidati sau dirijati de oameni. Un vehicul cu telecomanda poate fi operat din interiorul submersibilului, pentru a explora locutile prea periculoase pentru submersibil.


2. Istoria submarinului

2.1 Inceputurile submarinului - primele submarine erau barci subacvatice, de cele mai multe ori, in forma de butoaie, facute din lemn si piele. Ele erau dirijate de elice actionate manual sau de vasle.

Primul submarin de acest fel a fost construit in anul 1776 si se numea Turtle (Broasca testoasa). Acesta era propulsat de o elice pedalata de un om si avea viteza de 1 nod. Turtle a incercat sa ataseze o mina la fregata britanica Eagle (Vulstrul) in New York, dar planul a esuat. Cu toate acestea, el a reusit sa ajunga la vasul inamic fara sa fie detectat, demonstrand astfel ca submarinele puteau fi folosite in razboi.

2.2 Gasirea unui mijloc potrivit de actionare - acest lucru nu a fost deloc usor in trecut. Motoarele electrice pentru barci fusesera concepute pana in anii 1830 si erau potrivite pentru actionarea unui vas submersibil pentru ca nu eliminau gaze si nu consumau oxigen. Totusi, motoarele electrice nu au adus raspunsul complet, pentru ca bateriile necesare se descarcau repede.

In anii 1860 s-au conceput bateriile electrice reincarcabile numite acumulatoare si dinamuri capabile sa le reincarce. Totusi, in ciuda faptului ca un submarin propulsat de un motor electric putea folosi un dinam pentru a-si reincarca bateriile electrice, trebuia sa se adauge un fel de motor pentru actionarea dinamului.

2.3. Progrese - un motor cu aburi obisnuit necesita o alimentare abundenta cu aer pentru a-si arde combustibilul si un cos pentru eliminarea fumului si a gazelor. Motorul putea fi actionat in timp ce vasul se afla la suprafata, dar, inainte de scufundare, echipajul trebuia sa etanseze cosul si sa inchida boilerele. Aceasta provoca o intarziere inacceptabila pentru un vas militar care trebuie sa se scufunde brusc pentru a evita inamicul. De asemenea, caldura reziduala de la boilere ridica temperature la nivele insuportabile.

Raspunsul parea sa fie motorul cu benzina, desi un dezavantaj grav al acestuia este faptul ca aburii combustibilului volatil pot exploda usor. Cu toate acestea, in anii 1900 multe asemenea vase cu motoare cu benzina erau folosite in operatiunile navale.

In cele din urma, motoarele Diesel au inlocuit motoarele cu benzina la submarine. La inceput, propulsia se facea prin actionare directa de la motoarele Diesel ale vasului. Mai tarziu, s-au introdus submarine cu actionare Diesel-electrica. In acest tip de vas, motoarele electrice sunt folosite atat sub apa cat si la suprafata, dar se folosesc generatoare electrice actionate de motoare Diesel pentru reincarcarea bateriilor.


3. Cum functioneaza un submarin ?

3.1 Propulsia - toate submarinele, atat cele nucleare cat si cele Diesel-electrice, imerseaza la fel. Cand se pregateste de scufundare, un submarin isi umple cu apa tancurile de imersiune pana ce acesta devine neutru din punct de vedere al portantei. Aceasta inceama ca densitatea medie a vasului este aceeasi cu a apei din jurul sau, adica vasul nu pluteste si nici nu se scufunda, ci doar “sta” in apa. Pentru ca submarinul sa coboare, ele este ghidat in jos cu ajutorul unor suprafete de imersiune. Acestea functioneaza ca niste carme, cu deosebirea ca ele controleaza miscarea de sus-jos a vasului. Daca un submarin trebuie sa se ridice la suprafata, el urca orientandu-si in sus suprafetele de imersiune. Pentru a se intoarce la suprafata pentru o perioada mai lu...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Submarinul
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate