Trimite referat

Stiati ca ...

Totii presedintii Statelor Unite au avut ochelari. Unii doar nu vroiau sa-i poarte in public.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Stomacul

Materie: Medicina
Accesari: 10.210
Download-uri: 3.164
Nota: 5.49 (1231 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Stomacul
Publicitate:

Trimis de aurel
din 27 Martie 2006

Stomacul este portiunea cea mai dilatata a tubului digestiv, situate intre esofag si duoden, constituie un rezervor musculomembranos, cu rol in digestie,prin functia sa secretorie. Stomacul prezinta doua portiuni: verticala si orizontala.
Portiunea verticala-este proximala, descendenta numita partea digestiva alcatuita din doua segmente:

Fundul stomacului sau tuberozitatea mare constituie partea cea mai larga si inalta a stomacului,aflata deasupra cardiei, imediat sub diaphragm, ocupand 13 din lungimea portiunii verticale ( 4cm ); in interior, se afla serul inchitit in timpul deglutitiei ( camera cu aer a stomacului ) Capul stomacului are forma de cilindru, turtit anteroposterior, se intinde de la cardia pana la linia orizontala trasata prin marginea superioara a portiunii orizontale.

Portiunea orizontala-este distala si usor ascendenta, denumita si portiuneaegesterie, este constituita tot din doua segmente:
Sinusul stomacului sau mica tuberozitate constituie partea cea mai decliva a stomacului, are o lungime de 7,5cm si forma unui segment de sfera.

Portiunea pilorica este usor ascendenta, alcatuita-la randul ei- din alte doua segmente:antrul piloric sau vestibulul piloric si canalul piloric, separate intre ele prin santul piloric superior si inferior.

Anatomia descriptiva-Situatie
Stomacul este un organ toracoabdominal, situate in etajul supramezocolic al cavitatii peritoniale mari, in loja gastrica, imediat sub cupola diafragmatica, delimitata:
Superior-diafragmul toracoabdominal
Inferior- de colonul si mezocolonul transvers
Posterior- de peritoneul care constituie peretele posterior al bursei omentale
La stanga- de loja splenica
La dreapta- de loja hepatica cu care comunica larg

Prezenta stomacului la acest nivel, imparte loja gastrica in doua sectoare principale: sectorul retrogastric reprezentat de bursa omentala mare si-sectorul pregastric, care comunica superior cu spatiul interhepatodiafragmatic, iar- inferior cu etajul submezocolic al cavitatii peritoniale mari.

Formele si dimensiunile stomacului
Stomacul este un organ cavitar, din aceasta cauza, forma si dimensiunile lui sunt diferite, elementele de variabilitate sunt multiple, astfel ca asprctul morfologic si dimensial este modificat la cadavru fata de omul viu:

-La cadavru, stomacul isi schimba rapid forma initiala datorita scaderii tensiunii peretilor absominali, diminuarii tonicitatii stratului muscular al stomacului, aparitia secundare a distansiei prin gazelle intracavitare, care ii determina forma de aspectul unui sac sau de cimpoi, cu directie predominant transversala,pe care vechii anatomisti o atribuiau stomacului.

-Stomacul pe viu, in repaos si examinat in artostatism, are forma unui "J" majuscule, sau de carlig, format din doua parti-una verticala si alta transversala. Stomacul umplut moderat are urmatoarele dimensiuni:lungime totala 25cm,latimea de la marginea stanga la cea dreapta, la nivelul corpului stomacului 8,5cm,largimea dintre cele doua margini ale canalului piloric de 3cm, diametrul anteroposterior 8cm, inaltimea fundului stomacului 4cm,lungimea vestibulului piloric 7cm si a canalului piloric 3cm. Capacitatea stomacului, in mod normal,variaza intre 600-2000cm, in functie de varsta, sex, regimurile alimentare si starile patologice.

Mijloace de fixare
Stomacul este mentinut in locul sau, gratie tubului digestiv , conexiunilor sale cu ficatul, intestinal gros, splina si peretele posterior al abdomenului.
Continuarea cu esofagul, la nivelul cardiei, contribuie la fixarea stomacului, prin aderenta esofagului la nivelul diafragmului.

Continuarea cu duodenul la nivelul pilorului, fixat in mod secundar, la peretele posterior al abdomenului prin fascia lui Treitz dreapta si stanga.
Ligamentul gastrohepatic sau epiplonul gastrohepatic leaga stomacul de ficat: el contine, intre foitele sale, pediculul hepatic, vasele gastrice stangi, vasele pilorice, noduli limfatici si elemente nervoase.
Ligamentul gastrocolic face legatura dintre stomac si colonel transvers.

Ligamentul gastrofrenic reprezinta cel mai puternic mijloc de fixare al stomacului, constituit din fibre conjunctive, intinse de la stomac la fata inferioara a diafragmului.
Pediculii vasculari si tesutul conjunctiv organijat de-a lungul lor, acoperiti de peritoneu: artera gastrica stanga, artera hepatica si artera splenica. Presa abdominala constituie un factor important in modalitatile de mentinere a stomacului in pozitia normala.

Conformatie exterioara si raporturi
Descriptiv, stomacul prezinta: doi pereti ( anterior si posterior ), doua margini ( curbura mare si mica ) si doua orificii ( cardia si pilorul ).Peretele anterior- poate fi impartit , din punct de vedere al rapoartelor intr-un segment toracic si unul abdominal: Segmentul toracic- corespunde celor 2/3 superioare din portiunea sa verticala; este situate intr-un plan usor oblic anteroinferior, avand raporturi cu diafragmul ...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Stomacul
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate