Trimite referat

Stiati ca ...

Durata medie de viata a copacilor in raza orasului este de doar 8 ani. In comparatie, durata maxima de viata a copacilor in mediul lor natural: marul pana la 200 de ani, parul pana la 300 de ani, pinul european pana la 500, stejarul pana la 1000 de ani sau ienuparul pana la 1500 de ani.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Statul medieval

Materie: Istorie
Accesari: 15.584
Download-uri: 2.215
Nota: 7.51 (2022 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Statul medieval
Publicitate:

Trimis de aurel
din 10 Martie 2006

1. Introducere :
In vremurile noastre, cuvantul medieval este adesea folosit cu sensul de "barbar", acest lucru fiind consecinta aspectelor ce au caracterizat acele vremuri. Unii contemporani sunt de-a dreptul ingroziti de evenimentele petrecute atunci (razboaie, boli fara leac, ideile ereticilor, armate mercenare. Este paradoxal insa faptul ca acum, cu cinci secole mai tarziu, se intampla lucruri mai grave decat atunci.

In epoca medievala au fost puse bazele multor institutii moderne importante, dupa modelul carora s-au inspirat cele moderne, astazi fiind studiate multe din artele medievale. Concomitent, orasele contemporane fiind matricea, mai mult sau mai putin reusita, a oraselor medievale. Antitetic oraselor precedente lor, care erau in principal centre politice si religioase, cele medievale reprezentau importante centre comerciale, sustinute financiar de productie si schimb de marfuri. Acest lucru reprezinta o alta asemanare pentru secolele XX si XXI, marile banci si corporatii fiind "mostenitorul direct" al afacerilor medievale.

Sistemul European modern este, de asemenea, intr-o anumita masura rezultatul evolutiei medievale. Chiar si ideea de nationalism ia amploare in aceasta epoca, prin curajul si dragostea de patrie demonstrate de Ioana D'Arc, in RAZBOIUL DE 100 DE ANI. De asemenea, ideea separarii bisericii de stat apare in epoca medievala ca model pentru multe tari din ziua de azi. Dupa reformele georgiene, conducatorii de stat nu au mai putut revendica drepturile lor asupra bisericii, dar au gasit ca statul insusi reprezinta o valoare fundamentala.

Epoca medievala a reprezentat o perioada in care o multitudine de etnii diferite (romanii, francii, vizigotii...) s-au luptat, au invatat unii de la altii, au muncit impreuna pentru a schimba cursul istoriei. Transformarile economice, politice, sociale si artistice suferite de epoca medievala au provocat raspunsuri creative positive.In mai putine cuvinte, epoca medievala reprezinta o perioada de permanente schimbari, adaptari si inovatii.

2. VIATA FEUDALA SI OAMENII:
Majoritatea locuitorilor acelor timpuri isi duceau viata la sat, o viata modesta, acestia locuind in case de chirpici sau uneori lemn. Deci, principalul cadru de locuire in evul mediu era obstea sateasca. Principalele ocupatii practicate erau agricultura, pastoritul, viticultura, pescuitul, apicultura si mestesugurile casnice.Cresc recoltele prin imbunatatirea calitatii solului cu ajutorul asolamentelor bi si trienale, inhamarea si injugarea animalelor. Treptat infloresc targurile si orasele. Suzeranul era conducatorul suprem ce avea in serviciu nobili, pentru care lucrau taranii.Taranimea putea fi libera(razesi-Moldova, mosneni-Tara Romaneasca)sau dependenta(iobagi, rumani, vecini). Intreaga societate medievala se baza pe relatii si "multiple dependente reciproce" 1 sau interdependente.

1. Sorin Oane, Maria Ochescu - Istorie - Manual cls. A IX-a Ed. Humanitas Bucuresti 2000, pag.112.Vasalul era nevoit sa depuna un juramant prin care ii promitea seniorului loialitatea.Taranii aveau anumite obligatii fata de stat care constau in achitarea unor taxe dintre care amintim capitatia, taxa de casatorie in afara domeniului, taxa de mana moarta (obligatii personale), claca, dijma, censul (reale), cele in schimbul utilizarii anumitor bunuri ce apartineau seniorului (suplimentare).

Taranii dependenti nu aveau drept de stramutare si munceau din greu pentru a-i oferi seniorului tot ceea ce acesta isi dorea, astfel multumindu-l. Atunci cand seniorul avea de platit taxe mari, taranii trebuiau sa munceasca de doua ori mai mult pentru a obtine o cantitate mare de produse pe care seniorul o putea vinde pe piata. Dupa legile existente in epoca medievala, taranii dependenti nu aveau nici un drept si practice nici macar nu isi apartineau lor insisi. Ei erau nevoiti sa urmeze in totalitate legile seniorului deoarece acesta conlucra cu Biserica. Nemultumirile taranilor in legatura cu conditia precara de viata a dus la numeroase rascoale: Jaqueria (1358), Wat Tyler (1381), Razboaiele husite (1418-1434), Bobalna (1437), a lui Gheorghe Doja (1514).

In epoca medievala, femeia nu juca un rol important in cadrul societatii, fiind in general supusa intretinerii casei. Femeile care faceau parte din categoria taranilor dependenti, erau nevoite pe langa aceste indeletniciri sa se ingrijeasca de curatenie si sa gateasca pentru senior. In ciuda acestui fapt, femeile din acele timpuri aveau voie sa participe si sa lupte in razboi si sa vaneze. Unele femei erau vrajitoare si erau condamnate la spanzuratoare sau la arderea pe rug. Alaturi de ele, multi oameni de stiinta au fost condamnati la moarte in acest mod pentru ideile lor inovatoare sau pentru descoperirile lor care atunci pareau ciudate sau imposibile.

3. RELIGIA :
In vremea evului mediu exista o singura religie si anume cea catolica, care isi elabora propriile legi si randuieli pentru a se asigura ca totul ...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Statul medieval
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate