Trimite referat

Stiati ca ...

Recipientele din plastic au fost prima oara folosite pentru bauturi racoritoare in 1970.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Stadialitatea psihologica

Materie: Psihologie
Accesari: 8.165
Download-uri: 1.410
Nota: 5.52 (2415 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Stadialitatea psihologica
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 29 Ianuarie 2013

DEZVOLTAREA PSIHICĂ LA COPIL, PREADOLESCENT ȘI ADOLESCENT

1. Considerații generale privind dezvoltarea psihică.
2. Stadiile devoltării intelectuale la copil, preadolescent și adolescent.

1. CONSIDERAȚII GENERALE PRIVIND DEZVOLTAREA PSIHICĂ

Dezvoltarea psihică reprezintă procesul care cuprinde totalitatea transformărilor psihice ireversibile, cu sens ascendent, care conduc la schimbări cantitative și calitative la nivelul structurilor psihocomportamentale. La om dezvoltarea psihică este un proces prin care se formează noi însușiri și structuri psihice funcționale care diferențiază comportamentele noi de cele anterioare și care servește unei mai bune adaptări a omului la cerințele și solicitările lumii externe. Psihologia nu este o singură știință, ci un sistem de discipline care studiază sistemul psiho-comportamental uman. Psihologia vârstelor (psihologia dezvoltării sau "dezvoltare umană") este o ramură a psihologiei care studiază particularitățile psihice ale fiecărei etape de vârstă, în relație cu factorii biologici și sociali care le influențează.

Procesul dezvoltării are loc simultan pe trei planuri:
în plan psihologic – dezvoltare psihică,
în plan biologic – dezvoltare biologică
în plan social – dezvoltare socială a personalității.

Această disciplină are două obiective principale:
• de a descrie modul în care se dezvoltă indivizii umani, cum se schimbă ei pe parcursul vieții;
• de a explica dezvoltarea punând în evidență factorii care determină aceste schimbări. (Seamon și Kenrick, 1992, p. 378).

Psihologia vârstelor studiază evoluția psihicului normal, sănătos. Problemele patologice sunt studiate de alte ramuri ale psihologiei, de ex.:
psihopedagogia specială – studiază problemele psihologice și pedagogice ale persoanelor nevăzătoare, hipoacuzice, retardate mental etc.;
psihologia medicală - studiază problemele psihice ale bolnavului somatic etc.
Psihologia vârstelor are mai multe subramuri ca de ex. psihologia copilului, adolescentului, adultului, bătrânului (gerontopsihologia), psihologia sugarului, antepreșcolarului etc.

2. FACTORII DETERMINANȚI AI DEZVOLTĂRII PSIHOSOCIALE
a. CONCEPTELE DE ONTOGENEZĂ, CREȘTERE, MATURIZARE
b. Factorul intern care influențează dezvoltarea psihosocială:
Ereditatea
c. Factorii externi care influențează dezvoltarea psihosocială:
factorii organici
factorii socioculturali
d. Relația dintre factorii intern și externi

a. CONCEPTELE DE ONTOGENEZĂ, CREȘTERE, MATURIZARE
ONTOGENÉZĂ - Dezvoltare individuală a organismelor vegetale și animale, care cuprinde toate transformările organismului de la stadiul de embrion până la sfârșitul existenței lui; ontogenie. – - reprezintă dezvoltarea individului din momentul concepției până la moarte (DEX). Cuvântul "ontogeneză" provine de la cuvintele grecești ontos = ființă și genesis = dezvoltare. Etimologic - fr. ontogénèse. În ontogeneză individul se dezvoltă din punct de vedere biologic, psihic și social. Dezvoltarea fizică este desemnată în general prin termenul de creștere (ex. creștere osoasă, musculară, ponderală etc.) (Golu, Zlate, Verza, 1993). FILOGENÉZĂ - biol. 1. Proces de dezvoltare a vieții pe Pământ. 2) Ramură a biologiei care se ocupă cu studiul acestui proces. Etimologie. fr. phylogenese.

Termenul „maturizare" are două sensuri: 1. ca proces de dezvoltare fizică și psihomotorie din copilărie care se desfășoară în aceeași ordine la toți copiii, fiind influențat preponderent de ereditate (A. Gesell, după Seamons și Kenrick, 1992, p. 380). Ritmul dezvoltării depinde de factorii de mediu, dar ordinea nu se poate schimba.

Dezvoltarea locomoției se desfășoară în următoarea ordine:
1. copilul stă pe șezut fiind sprijinit,
2. stă pe șezut singur
3. stă în picioare sprijinindu-se de obiecte
4. merge cu ajutorul altei persoane
5. stă singur în picioare
6. merge singur (Arcan, Ciumăgeanu, 1980).
Dezvoltarea limbajului se produce în aceeași ordine la toți copiii:
1. emitere de sunete
2. emitere de sialbe
3. emitere de silabe repetate
4. imitarea de sunete
5. înțelegerea cuvintelor auzite frecvent
6. pronunțarea primelor cuvinte
7. asocierea a două, iar apoi a trei cuvinte
8. formarea primelor propoziții.

Tot în acest sens spunem că prin maturizare copilul devine capabil să învețe scris-cititul. Mediul este necesar pentru însușirea scris-cititului, dar copilul nu învață să scrie până când sistemul nervos nu a atins un anumit grad de maturizare. Prin maturizare înțelegem dezvoltarea bio-psiho-socială până la vârsta adultă. Etapa în care se atinge nivelul maxim de dezvoltare se numește maturitate (din limba latină maturus = copt) (Golu, Zlate, Verza, 1993)

c. FACTORUL INTERN CARE INFLUENȚEAZĂ DEZVOLTAREA PSIHOSOCIALĂ: EREDITATEA

Omul are 23 de perechi de cromozomi (46 total), împărțiți in 8 seturi diferite după mărime și formă, 23 dintr...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Stadialitatea psihologica
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate