Trimite referat

Stiati ca ...

In 1969 Statele Unite au trimis un cimpanzeu pe nume Ham in spatiul cosmic.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Specii literare

Materie: Romana
Accesari: 35.463
Download-uri: 772.248
Nota: 6.86 (2761 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Specii literare
Publicitate:

Trimis de un nimeni
din 21 Octombrie 2008

BASMUL (din cuvantul vechi slav basni = nascocire) este o naratiune populara sau culta, in proza sau in versuri, de mare intindere si cu multe personaje, in care intamplarile reale se impletesc cu cele fantastice (miraculoase, ireale), fiind savarsite de eroi cu puteri supranaturale si prezentand lupta dintre bine si rau. Finalul basmului aduce, de obicei, victoria binelui asupra raului.

CARACTERISTICI
1. Dimensiuni ample;
2. Actiunea se desfasoara
pe mai multe planuri, cu
interventia supranaturalului , binele invinge raul;
3. Actiune complicata,
plasata intr-un spatiu imaginar (cele doua taramuri aflate la mare distanta);
4. Durata indelungata;
5. Personaje numeroase,
reprezentand fortele binelui sau ale raului;
6. Naratiunea se imbina cu
dialogul si descrierea;
7. Formule specifice (de
inceput, mijloc si incheiere) .

LEGENDA (din fr. légende < lat. Legenda = care trebuie citit) este o povestire populara sau culta, in proza sau in versuri, amestec de adevar si nascocire, in care sunt explicate, prin povestirea unor intamplari miraculoase, fapte reale.

TIPURI DE LEGENDE
Legendele ne explica originea unor fiinte, plante, animale (Legenda ciocarliei, Legenda ghiocelului, Legenda calului, Legenda bradului), originea cosmosului sau astrilor (Legendele Olimpului, Soarele si Luna), denumirile unor rauri sau a unor localitati (Legenda Muresului si Oltului, Legenda Iasului, Legenda Bucurestiului), formarea poporului roman si stemelor tarii (Legenda lui Dragos Voda, Legenda lui Negru Voda, Pintea Viteazul), faptele sfintilor, ale eroilor biblici (Despre vietile sfintilor), etc.

PARABOLA (din lat. parabola, fr. parabole) este o naratiune cu invataminte desprinse din intamplari din viata de zi cu zi a oamenilor.

TIPURI DE PARABOLE
1. Parabola ce surprinde aspecte diferite ale firii umane, insistand asupra necesitatii iubirii aproapelui.
2. Parabola biblica este o pilda sau o istorioara cu un cuprins religios sau moral, care explica invataturile Domnului nostru Iisus Hristos, intr-un mod limpede, prin exemple din viata de zi cu zi.

Exemple: Parabola samarineanului milos, Pilda fiului risipitor, Pilda despre oaia ratacita, Pilda cu talanti, etc.

SNOAVA (< vechiul slav iz nova = din nou), este o specie a literaturii populare, constand intr-o istorioara hazlie cu continut moralizator.

CARACTERISTICI
1. este o opera narativa, epica, de scurta intindere;
2. are caracter umoristic;
3. satirizeaza si face haz pe seama nor defecte omenesti ca lenea betia, prostia, hotia, zgarcenia etc.

Personajele cele mai cunoscute ale snoavelor romanesti sunt Pacala si Tandala.

Exemple: Pacala avocat, Taranul si ochelarii de citit, De-ale lui Pacala, Boierul si Pacala de Ioan Slavici, Trei laudarosi, Trei mincinosi, etc.

SCHITA (de la a schita < it. schizzare) este opera literara epica in proza, de dimensiuni reduse, cu o actiune simpla, care prezinta un moment semnificativ din viata unuia sau a mai multor personaje.

CARACTERISTICI:
1. dimensiuni reduse;
2. plasarea actiunii intr-un spatiu limitat;
3. durata scurta a actiunii;
4. actiune desfasurata pe un singur plan;
5. numar mic de personaje;
6. imbinarea naratiunii cu dialogul;
7. structura preponderent dramaturgica (pe acte si scene).

Exemple: Vizita, D-l Goe, Bubico de I. L. Garagiale, Bunicul de Barbu Stefanescu Delavrancea, Saracutul!… de Emil Garleanu, Cartea cu jucarii de Tudor Arghezi, etc.

NUVELA ( din fr. nouvelle; it. novella = noutate, nuvela), este opera literara epica in proza, de dimensiuni mai mari, cu o actiune mult mai dezvoltata decat cea a schitei, cuprinzand o succesiune de episoade la care participa un numar mai mare de personaje surprinse in mai multe ipostaze de viata. Portretul fizic si moral, precum si trairile sufletesti ale personajelor se contureaza pe parcursul intregii actiuni, in diferite situatii de viata si sunt analizate cu mare finete de catre autor.

CARACTERISTICI
1. dimensiuni mai mari;
2. pe mai multe planuri;
3. actiune plasata in mai multe locuri;
4. durata mai mare;
5. personaje multe, caracterizate pe larg;
6. naratiunea se imbina ce descrierea si dialogul.

DOINA este specia literaturii populare in care sunt exprimate cele mai puternice sentimente ale poporului: iubire, ura impotriva asupritorilor, dor, instrainare, haiducie.

Doinele pot fi: de dor, de jale, de instrainare, de dragoste, de catanie, de ciobanie.
Termenul doina apare adesea si in poezia culta (M. Eminescu, V. Alexandri, St. O. Iosif, O. Goga, G. Cosbuc etc.).

Exemple: Doina, Cantecul razesului Frunza verde mamostat, Dorul, Floricica, Voinicul, Dorul mandrei.

FABULA (din lat. fabula = povestire) este specia genului epic, in proza sau in versuri, in care personajele – animale, plante, lucruri puse in situatii omenesti – participa la o intamplare din care se desprinde o morala (invatatura).
Fabula are doua elemente...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Specii literare
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate