Trimite referat

Stiati ca ...

Cea mai mica insula din lume este Bishop Rock.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Sociologia deviantei

Materie: Drept
Accesari: 5.828
Download-uri: 717
Nota: 5.46 (2189 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Sociologia deviantei
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 07 Iulie 2008

Cartea cuprinde cinci parti in care este prezentata evolutia deviantei ca fenomen sociologic.
Partea intai se numeste “CRIMA SI DEVIANTA” si descrie mai multe fenomene precum normalul si patologicul,anomia,infractiunile,morala si crima.Sunt relatate mai multe teorii avand ca scop prezentarea evolutiei fenomenelor mai sus amintite.

O perspectiva rationalista asupra crimei se contureaza la sfarsitul secolului al XVIII lea,iar paternitatea acesteia este atribuita juristului italian Cesario Beccaria.Dreptul penal conceput de Beccaria este un produs al iluminismului:el se bazeaza implicit pe ideea ca progresul civilizatiei depinde de dezvoltarea cunoasterii si de raspandirea acesteia.Trei principii rationale formulate de acesta stau si astazi la baza dreptului penal modern.Primul este certitudinea pedepsei,al doilea principiu este cel al proportionalitatii pedepsei,iar cel de-al treilea este originea legislativa a regimului de penalitate.

Se contureaza doua tendinte contrare:prima considera obisnuintele criminale ca efect direct al conditiilor de viata in care se afla plasate unele grupuri de populatie,iar cea de-a doua pune in evidenta o natura criminala si explica delicventa prin cauze individuale:genetice,defecte de personalitate.

In general,se admite ca formele contemporane ale criminalitatii sunt rezultatul industrializarii si al urbanizarii care au insotit aparitia si dezvoltarea statelor moderne.Ideea prioritatii contextului social in cresterea delicventei a aparut mai intai in Franta in lucrarea Compte general de l’administration de la Justice (1827).Datele oferite de aceasta lucrare au fost preluate de astronomul si statisticianul belgian Adolphe Quetelet,inventatorul notiunii de om mediu.

Acesta considera ca importanta determinarilor sociale conduce la cresterea rolului legislatorului in corectarea inclinatiilor nefaste si condamnabile ale unor cetateni.Dar statistica morala nu precizeaza cauzele care conduc la criminalitate.Legat de caracterul stiintific al statisticii morale Maurice Halbwachs (1912)a spus esentialul intr-un eseu scurt critic pe care l-a consacrat lucrarii lui Quetelet.

Cea mai celebra dintre teoriile antropologiei criminale a fost expusa in 1876 de catre un profesor de psihiatrie italian Cesare Lombroso.El initiaza si conduce o observare amanuntita a unui grup de detinuti si trage concluzia ca delicventul ar fi o specie a fiintei umane,usor de recunoscut dupa anumite atribute fizice,transmise ereditar.Teza “criminalului innascut”pe care Lombroso o sustine in Omul criminal(1895) opune fortele determinismului biologic:raufacatorul mosteneste trasaturi care fac din el un individ ramas aproape in salbaticie,atunci cand nu este atins de degenerescenta psihica.

Lombroso afirma ca delicventa este domeniul exclusiv al criminalilor innascuti,stabilind in final dupa cercetari amanuntite ca din totalul celor care comit delicte numai 35-40% apartin acestei categorii.Ceilalti fiind incadrati dupa caracterul relativ innascut al inclinatiilor criminale,in trei categorii:criminoloizii,criminalii de ocazie si criminalii din pasiune.

In schimb teoria scolii italiene de criminologie nu reflecta aceasta clasificare,ea rezumandu-se la a descoperi motivatiile crimei recurgand la datele stiintifice disponibile,fie ele anatomice,geografice,demografice,climaterice,sociale sau economice.Proiectul scolii italiene serveste unei ambitii:sa modifice conceptia clasica asupra dreptului penal si sa regandeasca raportul dintre crima si pedeapsa.

Scurta evocare a teoriilor lui Beccaria,Quetelet si Lombroso nu pretinde sa traseze originile criminologiei.Ea ilustreaza faptul ca delicventa este un fenomen a carui intelegere necesita luarea in considerare a trei elemente:individual care incalca legea,actul care constituie aceasta infractiune si circumstantele care conduc la comiterea ei.

Cei trei si-au pus intrebarea:crima este un fenomen anormal?Emil Durkheim incearca sa dea raspunsul la aceasta intrebare.El constata permanenta crimei in toate activitatile umane considerand ca,crima este normala fiindca o societate in care ar lipsi este cu totul imposibila.Asadar acesta se opune tezelor criminologilor italieni.Ceea ce-l preocupa pe Durkheim este functia crimei el descoperind principiul acestei functii intr-un fenomen comun:definirea sociala a deviantei si reprimarea ei.

Durkheim incearca sa distinga normalul de patologic pentru a izola aceste fenomene intrucat cel de-al doilea fenomen constituie o deviere de la ordinea obisnuita a lucrurilor,iar simptomul aparitiei unei astfel de stari este anomia.Pentru el un fapt social normal se remarca prin generalitatea si constanta sa.Pentru acesta orice conduita normala devine anomica de indata ce se observa o crestere sau o diminuare anormala a incidentei sale medii.de aceea el considera ca crima poate prezenta forme anomice,de exemplu in vreme de razboi,de foamete sau asediu.Astfel normalul si patologicul sun...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Sociologia deviantei
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate