Trimite referat

Stiati ca ...

Braga este varianta romaneascã a unei bauturi orientale care s-a raspandit in tarile cu influenta otomana.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Sobieski si romanii - caracterizarea personajelor

Materie: Romana
Accesari: 41.997
Download-uri: 27.853
Nota: 6.21 (3577 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Sobieski si romanii - caracterizarea personajelor
Publicitate:

Trimis de aurel
din 27 Martie 2006

Costache Negruzzi, primul nostru prozator modern, este autorul unei opere nu prea intinse,dar care, prin concizia, densitatea si armonia expresiei, a contribuit in mare masura la dezvotarea literaturii romanesti.In scrierile sale printre care se numara si nuvelele "Alexandru Lapusneanu" si "Sobieski si romanii", s-a inspirat din trecutul nostru zbuciumat si a evocat cu mandrie patriotica, friguri reprezentative de eroi atestati de istorie.

Tema naratiunii "Sobieski si romanii" este patriotismul neamului romanesc reprezentat prin cei nouasprezece plaiesi moldoveni, care in anul 1686 au reusit sa tina piept unei armate intregi conduse de insusi regele Poloniei, Ion Sobieski.

Descrierea personajelor se realizeaza prin impletirea naratiunii cu descrierea.Portretele sunt realizate din imbinarea caracterizarii directe (de catre autor) cu caracterizarea indirecta (din vorbire atitudini) astfel incat aceste personaje par veridice.

Costache Negruzzi foloseste multe arhaisme,ca de exemplu:"lancier", " hatman"etc.,deoarece ele aduc mireasma vremurilor de mult apuse.In text arhaismele sunt folosite mai ales de catre moldoveni, dar si de catre polonezi. Se gasesc si numeroase regionalisme:spariet,slobozi etc.

Autorul recurge si la diferite procedee artistice.Antiteza care apare prima data in titlu, "bine si rau".Se adauga epitetele simple si duble, antepuse si postpuse (spranceana dealului, cetate trufasa); apare si enumeratia ("dupa un trup de lanceri ce deschideau marsa , urmau douasprezece tunuri mari, trase de boi, apoi o ceata..."); enunturile interogative ("Ce castel este acesta") si exclamative ("La porti flacai!", "Taci, mucosule!") si dialogul, dau dinamism actiunilor si contribuie la dezvaluirea trasaturilor morale:"Taci,mucosule!il curma batranul.Te temi ca-I peri?Mare paguba!un misel mai putin.".

Unul dintre personaje este batranul vanator.El este un personaj pozitiv, individual, descris in miscare.Prin caracterizarea indirecta, din vorbire, aflam ca batranului nu ii era teama ca va muri:"Taci,mucosule!il curma batranul.Te temi ca-i peri?Mare paguba!un misel mai putin."Din vorbire,prin caracterizarea indirecta, aflam ironia fina a batranului:"Tot ce-i putem da este plumbul din pusce, pre care I-l vom da noi de pe ziduri, fara sa se mai osteneasca sa vie inauntru."

Prin caracterizarea directa de catre autor aflam ca batranul era seful plaiesilor din cetatea Neamtului:"...zise un batran de care se videa ca asculta toti..."Autorul, prin caracterizare directa ne arata amabilitatea batranului fata si de cei rai:"Bine ai venit, domnule, ce poftesti pe la noi?"Autorul a realizat un portret memorabil pe care l-a invaluit in dragoste, admiratie, respect si recunostinta asa cum merita toti stiutii si nestiutii nostri eroi care au aparat patria cu pretul vietii.

SFARSIT.


...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Sobieski si romanii - caracterizarea personajelor
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate