Trimite referat

Stiati ca ...

Prima lege moderna a invatamantului romanesc a fost legea instructiunii publice si a adoptata de Alexandru Ioan Cuza. Intre principiile de baza cuprinse in lege gasim obligativitatea si gratuitatea instructiei publice primare. Legea sanctiona cu amenda pe parintii ai caror copii nu erau inscrisi sau care nu frecventau scoala. Educatia era gratuita pentru toti copiii, indiferent de categoria sociala din care faceau parte si pentru ambele sexe.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Sistemul circulator

Materie: Medicina
Accesari: 12.736
Download-uri: 2.849
Nota: 7.32 (5570 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Sistemul circulator
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 09 August 2013

Sistemul circulator este cel ce realizeaza miscarea sangelui prin intreg organismul.

Inima si vasele sanguine sunt cele mai improtante componente ale sistemului circulator.

Fiecare bataie impinge sangele in vasele de sange ce transporta: oxigen si nutrimente catre tesuturi prin intermediul sistemului arterial si produsi de degradare si metaboliti de la nivel tisular catre cord prin intermediul sistemului venos.

Sistemul limfatic este cea de a treia componenta a sistemului circulator, iar mecanismul sau de functionare va fi detaliat ulterior. 

Anatomia sistemului circulator

Sistemul circulator este alcatuit din doua sisteme reprezentate de: 
- Sistemul vaselor sanguine; 
- Sistemul vaselor limfatice. 

Sistemul vaselor sanguine este alcatuit din urmatoarele componente:
 
- Arterele – sunt vase ce pleaca de la nivelul cordului si se ramifica pe traiectul lor la fel ca ramurile unui copac, devenind din ce in ce mai mici, alcatuind arborele arterial ce indeplineste functia de transport la nivel tisular atat a nutrimentelor, cat si a oxigenului. 

- Capilarele – sunt vase sanguine de mici dimensiuni ce formeaza o retea difuza ce realizaza numeroase anastomoze si la nivelul carora au loc schimburile dintre tesuturi si sange. 

- Venele – sunt vase ce se formeaza prin unirea retelei difuze a capilarelor, realizand un sistem ramificat ce porneste in mod opus arborelul arterial, de la terminatii subtiri catre canale progresiv mai largi. 

Sistemul limfatic este alcatuit din: 

- Un sistem complex de capilare ce colecteaza limfa de la diferite organe si tesuturi; 

- Un sistem elaborat de vase ce colecteza si conduc limfa de la nivelul capilarelor la nivelul venelor gatului si anume: la nivelul confluarii dintre vena jugulara interna stanga si subclaviculara stanga pentru ductul toracic si confluarea dintre vena jugulara interna dreapta si subclaviculara dreapta pentru ductul limfatic drept; 

- Organe limfoide si noduli (ganglioni) limfatici ce sunt localizati pe traiectul vaselor colectoare si au drept scop filtrarea limfei si imbogatirea ei cu limfocite. 

SFARSIT.
...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Sistemul circulator
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate