Trimite referat

Stiati ca ...

Sunt aproape 319 miliarde de moduri in care jucatorii pot face primele 4 mutari (mai exact 318.979.564.000).

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Sistemul Osos

Materie: Biologie
Accesari: 8.409
Download-uri: 1.299
Nota: 5.32 (2401 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Sistemul Osos
Publicitate:

Trimis de Popescu Alexandru
din 02 Februarie 2011

In tot corpul scheletul este alcatuit din:

1.Scheletul capului
- cutia craniana
- oase perechi
- oasele parietale
- oasele temporale
- oasele zygomatice
- oase neperechi
- osul occpital
- osul frontal
- oasele fetei
- maxilarul
- mandibula

2.Scheletul trunchiului
- coloana vertebrala - 33-34 vertebre
- zona cervicala (7 vertebre)
- zona toracica (15 vertebre)
- zona lombara (5 vertebre)
- zona sacrala (5 vertebre)
- zona coccigenala(3-4 vertebre)
- cutia toracica
- 12 coaste
- coastele sunt unite de stern printr-un cartilagiu
- sternul
- coastele 7-10 sunt unite formand z. toracica a c.v. impreuna cu sternul un unghi intrasternal.

3.Scheletul membrelor - membrelor superioare
- clavicula
- omoplat (scapula)
- humerus
- radius
- cubitus (ulna)
- 8 carpiene
- multangulum
- trapezoideum
- schapoideum
- lunatum
- hamatum
- capitatum
- pisiforme
- triquetrum
- 5 metacarpiene
- 14 falange
- membrelor inferioare - osul sacral
- formeaza centura pelviana
- oasele coxale
- femurul
- patella
- tibia formeaza gamba
- fibula (peroneu)
- 8 tarsiene
- 5 metatarsiene
- 14 falange

Sistemul osos include peste 200 de oase, dintre care 85 sunt perechi. Fiecare os este alcatuit din diferite tipuri de tesut conjunctiv; contine maduva oaselor ce alimentata cu vase de sange si nervi. Majoritatea oaselor unui schelet omenesc constau intr-un cadru cartilaginos si unul osos de unde deducem o parte osoasa si o parte cartilaginoasa. Partea osoasa alcatuieste o mare parte din os. Articulatiile cartilaginoase, epifizele cartilaginoase si cartilagiul costal formeaza partea cartilaginoasa a sistemului scheletic.

In exterior osul este acoperit de o membrana conjunctiva fina, numita periost in care se pot deosebi un strat fibros si unul osteogenic. Stratul fibros, situat superficial este legat de os de catre fibre ce penetreaza osul si contin vase sanguine, vase limfatice si nervi. De la acest nivel vasele si nervii intra in os prin foramina nutritiva si apoi canalul nutritiv. Stratul osteogenic din interior contine celule osteogenice care iau parte la procesul de dezvoltare si reorganizare a tesutului osos in conditii normale si dupa accidentari sau fracturi. La intersectia cu cartilagiul articular ce acopera capetele oaselor periostul se continua cu perichondriumul. Ca rezultat, osul ca organ este acoperit cu o membrana continua de tesut conjunctiv. Aceasta membrana acopera suprafata osului atat cat si toate structurile situate pe el. Osul este captusit pe dinauntru de o membrana mai fina numita endosteum. Conform formei se observa oase lungi, scurte si late. Anumite oase contin cavitati umplute cu aer si se numesc oase pneumatice.

Oasele lungi (humerus, femur, clavicula, falangele etc…) au o parte interioara numita diafiza si doua capete numite epifize. Epifiza situata mai aproape de scheletul axial se numeste epifiza proximala iar epifiza aceluias os dar situata mai departe de scheletul axial se numeste epifiza distala. Regiunile mai late dintre diafize si epifize se numesc metafize. Marginile lor sunt visibile doar la oasele copiilor si adolescentilor, atunci cand un strat cartilaginos, epifiza cartilaginoasa, inca ramane intre diafiza si epifize. Osul creste mult in lungime pe baza acestui cartilagiu, care este apoi inlocuit de catre un tesut osos formand un inel epifizal ( de crestere ), care aproape mai poate fi detectat odata cu varsta. Intr-o sectiune transversala printr-un os lung se poate distinge o substanta compacta ce formeaza stratul exterior al osului si o substanta spongioasa gasita mai in interior decat substanta compacta, in cea mai mare parte in epifize sau metafize. In diafizele oaselor lungi si tubulare substanta compacta inconjoara canalul medular care prezinta o forma tubulara.

In oasele late (oasele cutiei craniene, omoplatul, oasele pelviene, etc…) substanta spongioasa, in contrast, formeaza de obicei un strat mai subtire ce este apoi acoperit in ambele parti de placi de substanta compacta. Dar in oasele cutiei craniene substanta este indeajuns de bine dezvoltata. Este cunoscuta sub numele de diploŽ si este storcita intre placa interioatra si exterioara a substantei compacte. Canalele diploetice ce aprovizioneaza pasajul vaselor venoase extinse prin substanta spongioasa a oaseleor cutiei craniene.

Sita de substanta spongioasa si canalul medular contin maduva osului. Se observa maduva rosie si maduva galbena. Maduva rosie poseda o activitate functionala la nivel inalt si este capabila sa creeze celulele rosii (hematiile) ale seriei myeloide. Odata cu cresterea si dezvoltarea organismului, maduva rosie este treptat inlocuita de maduva galbena.

SFARSIT
...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Sistemul Osos
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate