Trimite referat

Stiati ca ...

Boxerul Muhammad Ali s-a autointitulat "Cel mai mare".

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Semnificatia numelor proprii intr-o opera literara

Materie: Romana
Accesari: 6.707
Download-uri: 323
Nota: 5.50 (876 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Semnificatia numelor proprii intr-o opera literara
Publicitate:

Trimis de licios_friend_4ever
din 14 Septembrie 2009

In invatamintul din multe tari, in predarea literaturii se acorda o mare atentie semnificatiei, conotatiei sau simbolisticii numelui unui personaj in raport cu sensul/ sensurile operei literare.
Cristinel Munteanu, in studiul sau „Despre caracterul motivat al numelor proprii din opera literara" („Limba romana", nr.7-8(157-158), p.65-77, 2008), in urma unui numar mare de fapte prezentate, propune doua clasificari ale tipurilor de motivari ce caracterizeaza raportul nume-personaj literar. Numele propriu este, in ultima analiza, tot un cuvint, cuvint care poate avea atit denotatie, cit si conotatie (termenii denotatie, conotatie sunt folositi in sens foarte larg):
I. Din punct de vedere semantic (dupa informatia purata de nume in/ cu ele), se pot distinge doua tipuri majore de motivari:
a) motivare prin denotatie (prin sensul „propriu" al etimonului – atit al radicalului, cit si al afixelor – indiferent daca provine dintr-o limba straina [Mara, Ana] sau din limba romana [de exemplu, Florica si in cazul poreclelor]);
b) motivare prin conotatie (aici intra tot ce inseamna aluzie biblica, istorica etc., evocare a unei personalitati, a unui context social [Zita si Veta din comedia lui Caragiale] sau cultural, tot ce se situeaza in sfera intertextualitatii si se asociaza cu un nume ori se sugereaza de catre un nume de familie sau de persoana [de ex., Ilie Moromete, Gheorghe] );
II. Dupa sursa motivarii (in functie de cel care ofera motivarea) deosebim:
a) motivare intratextuala (cind motivarea este oferita de catre narator [Ouabei] sau de catre personaj [Costache Giurgiuveanu isi explica numele de familie povestind despre vechii sai inaintasi, care „cind au plecat si-au vindut toate oile si au facut parale si si-au cumparat mai multi frati mosie mare pe langa Giurgiu. D-aia le-a zis Giurgiuveanu"] );
b) motivare intratextuala (in cazurile in care motivarea este intuita, descoperita de cititor sau oferita/ „deconspirata" chiar de scriitor intr-o anume imprejurare, intr-un text autobiografic etc.)
Este important sa constientizam cit de valabile pot fi aceste doua clasificari (ale tipurilor de motivari ce caracterizeaza raportul nume-personaj literar), daca le-am pune in practica, analizind numele proprii in romanul „Enigma Otiliei" de George Calinescu. Cert este ca autorul articolului precizeaza deja un nume sugestiv din opera data. Este vorba de Costache Giurgiuveanu, ce isi explica numele de familie povestind despre vechii sai inaintasi, care „cind au plecat si-au vindut toate oile si au facut parale si si-au cumparat mai multi frati mosie mare pe linga Giurgiu. D-aia le-a zis Giurgiuveanu". Insa nu ne vom opri doar la analiza acestui nume sub aspectul respectiv (al motivarii ce caracterizeaza raportul nume-personaj literar), dar si la alt aspect: nume-personaj literar-opera literara.

2. Analiza propriu-zisa a numelor proprii (ale personajelor) din „Enigma Otiliei" de G.Calinescu.
Romanul respectiv este realist, avind personaje nerealiste prin originea numelor proprii pe care le poarta (daca tinem seama de predilectia autorilor realisti de a alege nume specifice preferintelor curentului respectiv).
Otilia, fata cu un chip adolescentin, este o aparitie angelica, descrisa in mod expres de scriitor, asa cum o vede Felix in casa unchiului sau. Prezenta ei invioreaza si lumineaza atmosfera lugubra, apasatoare a casei, raspindeste in jurul ei gratie, inteligenta, delicatete, tumult de pasiuni cind cinta la pian. Daca pornim de la originea acestui nume, observam: este de origine germanica, format de la un apelativ cu sens de „avere, bogatie". Acest radical antroponimic este reprezentat prin numele Otto, in tarile germanice, in italiana prin numele Odone, in franceza prin Odelin, Odette si cunoscutele nume Odetta, Odilia, Otilia, din libretul la baletul lui Ciaikovski „Lacul lebedelor". Deci e sugestiv acest nume propriu in romanul lui Calinescu, intrucit se preteaza psihologiei respectivului personajului feminin, careia ii place sa traiasca frumos, cu multi bani, dar si dispune de o bogatie sufleteasca ascunsa, raminind o adevarata „enigma". De aici rezulta si motivatia nume-personaj literar-opera literara.
Felix, studentul la medicina, el insusi fiu de doctor, traverseaza un drum al devenirii sale profesionale care se impleteste cu cel al dragostei. Este remarcat prin simtul de disciplina innascut si sentimentul valorii lui personale. Cu toate ca este trimis de tatal sau intr-un pensionat si traieste clipa instrainarii de casa, a necunoscutului, el, totusi, este norocos/ fericit pe parcursul evolutiei sale. In limba latina „felix" inseamna fericit, dar la G.Calinescu semnalam utilizarea ironica a numelui dat, de altfel ca si a altor nume din acest roman, cum ar fi de exemplu Aglae (vezi: Aglae). Numele Felix nu este potrivit ca idee de fericire in dragoste. Autorul isi permite un joc etimologic, asa cum se intimpla c...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Semnificatia numelor proprii intr-o opera literara
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate