Trimite referat

Stiati ca ...

Pasta de dinti Colgate este un excelent unguent pentru arsuri.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Schimbari climatice

Materie: Geografie
Accesari: 12.831
Download-uri: 2.124
Nota: 5.18 (1372 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Schimbari climatice
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 21 Iulie 2008

Schimbarea climatica e la usa. Ii resimtim toti din ce in ce mai mult efectele. Furtunile si inundatiile sunt din ce in ce mai frecvente, iarna este mai calda, este mai putina zapada si mai multa ploaie. Primavara, aparitia florilor si intoarcerea pasarilor migratoare se face mai devreme.

Aceste semne arata accelerarea schimbarii climatice, care se cheama de asemenea incalzire globala planetara.

Daca nu facem nimic, punem planeta noastra in pericol si riscam sa pierdem ce ar trebui sa mearga de la sine.


Pozele- muntii Kilimandjaro – Japonia.

Prima poza este realizata pe 17 Februarie 1993, iar a doua pe 21 Februarie 2003.

Chiar daca efectul incalzirii climatice pe calota glaciara nu este foarte clar, aceasta imagina ilustreaza impactul secetei asupra stratului de zapada de pe muntii inalti.

De ce climatul se modifica ?

Schimbarea climatica se explica prin modul de viata actual, mai ales in tarile dezvoltate ale Uniunii Europene. Centralele care transforma energia in electricitate si in caldura, deplasarile cu autoturismul sau cu avionul, fabricarea bunurilor de consum, agricultura, toate aceste activitati sunt responsabile de schimbarea climatica.

Efectul de sera
Atmosfera inconjoara Pamantul ca un strat protector, transparent care lasa sa treaca lumina soarelui si retine caldura. Fara el, caldura soarelui s-ar reflecta pe suprafata Pamantului si s-ar intoarce in spatiu. Temperatura ar fi mai joasa de -30°C si totul ar fi inghetat. Atmosfera se comporta ca sticla unei sere, deci, din acest motiv, se vorbeste de « efect de sera”. Gazele cu efect de sera prezente in atmosfera sunt responsabile de aparitia efectului de sera.

Majoritatea gazelor cu efect de sera sunt naturale, insa de cand a inceput revolutia industriala in secolul XVIII lea, activitatea umana a determinat cresterea concentratiei lor la un nivel neatins de 420000 ani. Efectul nefast al efectului de sera este de a creste temperaturile terestre: este schimbarea climatica.

Gazele cu efect de sera produse de activitatea umana.
Dioxidul de carbon (CO2) este principalul gaz cu efect de sera generat de activitatea umana. Reprezinta aproximativ 75 % din totalitatea „efluentilor gazosi cu efect de sera” de pe Pamant. Aceasta expresie inglobeaza toate gaze cu efect de sera aruncate in atmosfera prin fumuri, emisii de gaz de esapament, hornuri, incendii si altele. Dioxidul de carbon este rezultatul combustiei de carbuni, titei si gaz metan. Combustia fosila este principala sursa de energie de astazi. Genereaza electricitate, caldura si este folosita pentru alimentarea masinilor si avioanelor. O cursa de avion genereaza pe calator, o cantitate de dioxid de carbon echivalenta cu cantitatea generata in activitatea domestica a unui locuitor, pe un an de zile.

Dioxidul de carbon are un rol important: omul inspira oxigen si expira dioxid de carbon iar arborii si plantele il absorb si produc oxigenul. Se intelege de ce padurile sunt asa de importante: absorb o parte din CO2 excedentar si produc oxigen. Din pacate, defrisarea excesiva este practicata peste tot.

Alte gaze cu efect de sera legate de activitatea umana sunt gazul metanul si dioxidul de azot. Sunt emise de pe rampele de gunoi, dejectiile produse in procesul de cresterea a animalelor, cultura orezului, etc..

Schimbarea climatica este reala

Schimbarea climatica se desfasoara continuu. Pe durata veacului trecut, temperatura medie a globului a crescut intre 0,6°C si de 1°C in Europa.

Graficul reprezinta concentratia de dioxid de carbon (in albastru) si temperatura medie globala (in rosu) in ultimii 1000 de ani.

Aceasta incalzire este datorata cresterii cantitatii gazelor cu efect de sera generate de activitatile umane. Specialistii climatologi prevad ca aceasta tendinta se va accelera astfel incat este asteptata o crestere de temperatura medie a globului de la 1,4°C pana la 5,8°C in anul 2.100, si de la 2 °C pana la 6,3°C in Europa.

Aceste cresteri de temperatura par mici , insa, nu trebuie sa uitam ca perioada ultimei glaciatiuni s-a incheiat acum 11.500 de ani iar temperatura medie era doar cu 5°C mai joasa decat acea de astazi, si totusi, Europa era acoperita de gheata. Cateva grade fac o mare diferenta pe plan climatic.

Schimbarea climatica actuala se simte deja in Europa ca si in intreaga lume. Pe termen lung, ar putea sa fie la originea catastrofelor precum marirea nivelului apei marii, inundatii, furtuni violente, foamete si penurii de apa in anume parti ale lume. Acest lucru priveste toate tarile, insa, sunt tari cu economia emergenta care vor fi cele mai vulnerabile, datorita faptului ca depind de activitati sensibile conditiilor meteorologice precum agricultura si nu dispun de mijloacele necesare pentru a se adapta efectelor schimbarilor climatice.

Evolutia temperaturii Pamantului in ultimul veac
Efectele schimbarilor climatice

Efectele Negative

Calota glaciara tocmai se topeste. La Polul Nord, suprafa...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Schimbari climatice
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate