Trimite referat

Stiati ca ...

Castelul din Heidelberg a fost denumit "cea mai pitoreasca ruina a Germaniei".

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Scheletul capului

Materie: Medicina
Accesari: 9.831
Download-uri: 2.520
Nota: 5.38 (1840 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Scheletul capului
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 10 Martie 2009

Este alcatuit din neurocraniu, care adaposteste encefalul, si din viscerocraniu, unde se afla segmentele periferice ale organelor de simt, cat si primele segmente ale aparatelor respirator si digestiv (fig. 9).

Neurocraniul are forma unui ovoid, cu partea mai voluminoasa situata posterior, prezentand o baza si o bolta. Oasele boltii sunt legate intre ele prin suturi. Sutura sagitala uneste cele doua oase parietale, sutura coronara uneste scuama frontalului de oasele parietale, iar sutura lambdoida uneste parietalele de scuama occipitalului.
Toate aceste suturi sunt dintate (prezinta dinti care se intrepatrund). Parietalele sunt unite la scuama temporalului printr-o sutura solzoasa (marginile oaselor care se articuleaza se subtiaza sj se aplica una peste alta ca solzii de peste). Baza neurocraniului este formata din portiunea orbitara a osului frontal, de osul etmoid, de sfenoid, de stanca oaselor temporale si de osul occipital (fig. 10 sj 11). Baza craniului este prevazuta cu orificii prin care ies nervii cranieni, precum si vena jugulara interna si intra o serie de artere (carotida interna, vertebrala, arterele meningee). Unul dintre orificii este mai mare si se numeste gaura occipitala. La nivelul acestuia, maduva se continua cu bulbul, iar meningele spinale cu meningele cerebrale. Tot pe aici intra si artera vertebrala.

Mentionam si alte orificii mari, cum ar fi gaura jugulara prin care ies din craniu nervii glosofaringian, vag gi accesor, cat si vena jugulara interna, gaura rotunda, prin care iese nervul maxilar, gaura ovala prin care iese nervul mandibular (nervul maxilar si nervul mandibular sunt ramuri din nervul trigemen), fisura orbitala superioara, prin care intra in orbita nervii oculomotor, trohlear, abducens si ramura oftalmica a nervului trigemen, precum si gaura optica, prin care iese din orbita nervul optic si intra artera oftalmica.

Neurocraniul este alcatuit din patru oase neperechi - frontal, etmoid, sfenoid si occipital - si din doua oase perechi - temporale sj parietale.


Numele Situatie Elementele anatomice Detalii
1.Osul In partea anterioara Portiunea verticala Pe fata exocraniala,in partea
frontal a neurocraniului, (scuama frontalului) inferioara se afla glabela,iar
participand la formeaza fruntea. ateral arcurile sprancenoase,
formarea boltii Prezinta o fata sub care se afla marginea
si a bazei craniului. exocraniala si o fata supraorbitara a frontalului,
endocraniala. prevazuta cu gaura supraorbitara,
Portiunea orizontala prin care ies artera si nervul
formeaza peretele omonim.Deasupra arcurilor
superior al orbitei. sprancenoase se vad tuberozitati
frontale.Arcurile sprancenoase se
termina prin procesul zigomatic al
frontalului.Pe fata endocraniala,
medial,se observa creasta frontala
interna,care se continua in sus cu
santul sinusului sagital.La intalnirea
portiunii verticale a frontalului cu
portiunea orizontala se afla sinusul
frontal.

Inapoia osului frontal. Apar-tine bazei cra-niului sj parti-cipa la forma-rea orbitelor si a foselor naza-le.
Partea orizontala (lama ciuruita). Portiunea verticala, cu doua segmente: superior si inferior.
Prezinta o serie de orificii prin care trec nervii olfactivi. Segmentul superior este numit crista galli si ofera in-sertia coasei creierului. Segmentul inferior este reprezentat de lama perpendiculara a etmoidului, care se ar-ticuleaza inferior cu vomerul, for-mand portiunea osoasa a septului nazal.


Masele laterale ale etmoidului.
Contin celule etmoidale si participa la formarea peretilor laterali ai foselor nazale si a peretilor mediali ai orbitelor. Pe fata interna se afla cor-netul nazal superior si mijlociu, care delimiteaza meatul superior si, res-pectiv, mijlociu.

Numele osului
Situajie
Elemente ana...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Scheletul capului
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate