Trimite referat

Stiati ca ...

Cea mai mare scoica de pe planeta este tridacna, din Marea Bariera de corali, cu lungimea de 1,5 m si o greutate de 300 kg.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Scanerul

Materie: Informatica
Accesari: 20.477
Download-uri: 3.542
Nota: 5.22 (3341 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Scanerul
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 28 Iulie 2008

Scanerul (scanner) este un periferic extern destinat introducerii rapide a informatiilor grafice si alfanumerice in calculator prin preluarea directa (scanare) de pe hartie. La scanare imaginea este descompusa in domene de forma oatratica. Fiecare domen este interceptat de un senzor electronic sensibil la lumina. Numarul de puncte la unitatea de lungime determina rezolutia scanerului. Informatiile se introduc in forma grafica. Pentru recunoasterea caracterelor introduse de la scaner, se folosesc programe speciale.

Exista scanere manuale si automate (fig. 2.23). La scanare, cel manual este deplasat cu mana pe suprafata colii cu informatie; in cel automat se aranjeaza coala, iar procesul scanarii insesi decurge automat.

Caracteristici principale: rezolutia de scanare - valori curente de la 300 la 2500 dpi (puncte, dots, pe tol); numarul de culori - uzual 224, dar exista si de 230 (l mlrd. de culori); viteza de scanare - 1-60 pagini A4 pe minut. Sunt larg cunoscute scanerele firmei Hewllett Packard; modele recente: Scan Jet 5s (600 dpi, 210x762 mm); Scan Jet 3400 (1200 dpi; A4); Scan Jet 6300 (2400 dpi; A4); Scan Jet 7400C (2400 dpi; A4;Zoom: 10-2000%), u.

Imprimanta (printer) este dispozitivul preponderent utilizat pentru tiparirea pe hartie a informatiilor. Principalele caracteristici tehnice ale unei imprimante sunt: rezolutia, viteza de tiparire, dimensiunea maxima a hartiei pe care poate tipari, memoria proprie, posibilitatile de extindere, numarul de culori in care se asigura tiparirea si fiabilitatea. Aceste caracteristici pot sa devieze esential la diferite tipuri si modele de imprimante.

Rezolutia determina calitatea grafica a tiparirii si reprezinta numarul de puncte pe tol - dpi (dots per incK). Valori uzuale: 300, 600, 720 dpi, dar exista si imprimante de 1200 dpi.
Viteza de tiparire se masoara in numar de caractere pe sec (cps) sau numar de pagini pe minut (ppm) si poate fi de la l ppm pana la 40 ppm si mai mult.

Dimensiunea maxima a hartiei la imprimantele laser este conforma cu formatele standarde de hartie cum ar fi: A4 (210 x 297 mm), A3 (297 x 420 mm). Pentru imprimantele matriciale conteaza latimea hartiei, lungimea fiind, practic, nelimitata.
Memoria proprie este caracteristica pentru imprimantele laser. Ea serveste pentru memorarea prealabila a informatiilor de imprimat. Astfel complexitatea imaginilor de imprimat este limitata de memoria imprimantei.

Capacitatea de extindere a posibilitatilor presupune ca imprimanta accepta ' corpuri de litera (font-uri) incarcabile, adica pentru ea pot fi definite noi caractere prin procedeul de incarcare (download). Acest fapt este hotarator la necesitatea tiparirii cu caractere neprevazute initial de producator. De exemplu, in cazul tiparirii in romana, folosind caracterele specifice: "a", "a", "i", "s", "t" si corespondentele lor majuscule. Unele imprimante permit atasarea cartuselor (cartridge) cu corpuri de litera gata construite sau a unui interpretor de PostScript. PostScript este un limbaj descriptiv pentru imprimante, destinat descrierii aspectului paginii inainte de tiparire; este folosit mai ales pentru documentele cu desene. Dispunand de un interpretor PostScript, imprimanta poate realiza desene de o mai buna calitate.

In functie de principiul de lucru si de mecanismul de imprimare, imprimantele pot fi: matriciale, laser, cu jet de cerneala, termice etc. Cele mai raspandite cativa ani in urma au fost cele matriciale, acum sunt imprimantele laser si cele cu jet de cerneala.

Imprimantele matriciale executa imprimarea prin intermediul unor ace metalice ce percuteaza o banda tusata (ribbon). Acele - una sau cateva coloane pe verticala, sunt montate in capul de imprimare. La tiparire capul de imprimare se deplaseaza orizontal de-a lungul liniei de imprimat, iar la momentul potrivit se selecteaza si se avanseaza electromagnetic subsetul respectiv de ace, care lovesc prin banda tusata in foaia de hartie. Astfel se imprima pe hartie, punct cu punct, textele, graficele, imaginile. Eventual pot fi folosite diferite seturi de caractere.

La modelele mai simple imprimarea pe linie are loc numai intr-o singura directie - de la stanga la dreapta, deplasarea inversa a capului de imprimare la inceputul liniei fiind facuta in timpul avansarii hartiei spre linia urmatoare. Majoritatea imprimantelor insa asigura tiparul in ambele directii - de la stanga la dreapta si de la dreapta la stanga alternat, fiind mai rapide.

Neajunsul principal al imprimantelor matriciale este reprezentarea imaginii, aflanumerice sau grafice, in forma de puncte, ce conditioneaza calitatea imprimarii. Cu cat numarul acelor din capul de imprimare este mai mare, cu atat calitatea imprimarii este mai buna; valorile tipice sunt de 9, 18, 24 si 48 ace. Calitatea imprimarii este mediocra - pana la 360 dpi; ea poate fi imbunatatita prin tiparirea repetata, de 2-3 ori, a aceleiasi linii.
Viteza de imp...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Scanerul
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate