Trimite referat

Stiati ca ...

Marea Neagra este un rest din Marea Sarmatica care cu 50 de milioane de ani in urma se intindea din centrul Asiei ºi pana in centrul Europei.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.STRUCTURA SI FUNCTIA CALCULATORULUI

Materie: Informatica
Accesari: 27.514
Download-uri: 7.317
Nota: 6.86 (3780 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - STRUCTURA SI FUNCTIA CALCULATORULUI
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 28 Noiembrie 2008

In baza oricarui calculator stau doua componente fundamentale:

Hardware si Software

Harware sunt componente tari, solide care pot fi pipaite. Din componentele hard-ului fac parte urmatoarele dispozitive: vizualizatorul, tastatura, mouse-ul, imprimanta, scanerul, boxe audio si altele. Toate acestea sunt conectate la unitatea centrala (blocul de sistem). Blocul de sistem, la randul sau, este compus din mai multe blocuri: blocul de alimentare, CD-ROM, DVD-RW, dischiera, memoria hard. Toate componentele sunt conectate la placa de baza. Pe placa de baza, de asemenea, sunt asamblate mai multe elemente, cum ar fi: procesorul, memoria operativa, placa de sunet, placa video, placa de retea, modemul. Aceste componente pot fi divizate in urmatoarele grupuri: unitati de intrare, unitati de iesire, unitatea de procesare. Unitatile de intrare si iesire pot fi atribuite unei grupe deoarece componentele care fac parte din aceste grupe au posibilitatea atit de a receptiona informatia, cit si de a o distribui. Unitatea de procesare este un sistem de componente, de care depind celelalte componente asamblate, anume el determina caracteristicile principale ale calculatorului, printre care enumeram:

Viteza de procesare, care depinde de clasa procesorului si determina numarul de operatii pe secunda se masoara in Hertz, (Hz).

Memoria operativa (memorie de tip RAM). De capacitatea ei depinde volumul de informatie memorizat de calculator in forma binara pentru prelucrarea datelor curente si datelor intermediare din aceasta memorie informatia este disponibila atit timp cit calculatorul este conectat la reteaua de alimentare. In memoria operativa este de asemenea inscris sistemul de operare care nu poate fi sters intimplator. Pentru un sistem de operare mai performant avem nevoie de o memorie mai mare

Memoria permanenta (memorie de tip ROM). Capacitatea ei ne permite pastrarea informatiei de un volum mai considerabil atit timp cit este necesar, fara restrictii, deconectarea calculatorului de la retea nu duce la pierderea informatiei. Capacitatea memoriei se masoara in octeti (byte), Kilobyte, Megabyte, Gigabyte.

Software este numita partea logica, programele care ne asigura lucrul cu calculatorul. La rindul sau, software este format din Sistemul de operare si Programele de aplicatie.

Cauza principala de aparitie a sistemului de operare este necesitatea de executare a operatiilor elementare pentru gestionarea resurselor calculatorului. Aceste operatii se numesc de nivel jos. Pentru utilizator practic este imposibil de a indeplini sute de mii de operatii elementare pentru a primi un rezultat scontat. Atfel, se poate afirma ca un sistem de operare poate fi asociat cu un translator-asistent intre componenta hardware a unui sistem de calcul si utilizator.
Un sistem de operare const? dintr-un ansamblu de programe de sistem, care administreaz? resursele sistemului de calcul, asigur? utilizarea eficient? in comun a acestor resurse, asigura legatura intre componentele logice si fizice ale sistemului. Aceste programe conduc intreaga activitate din interiorul calculatorului, asista utilizatorul, pune in lucru si coordoneaza cu programele de aplicatie.

Sistemele mentionate mai sus sunt destinate pentru utilizatori simpli numiti USER si utilizatori administratori numiti ADMIN, care sunt utilizatori mai experimentati, iar sistemul lor de operare are un nivel de securitate mai ridicat. Cele mai raspindite tipuri de sisteme de operare pentru utilizatori de tip USER sunt:

MS-DOS, Windows 95, Windows 98, Windows 2000, Windows ME, Windows XP. Pentru utilizatori de tip ADMIN avem sisteme de operare mai performante: Windows NT (New Technology), Windows 2003 Server, Zinux, Free BSD.

Functiile principale ale sistemului de operare sunt:
1.) Oferirea posibilit?tii de lansare in executie a programelor de aplicatie,
2.) Alocarea resurselor necesare execut?rii programelor, care se realizeaz? prin identificarea programelor ce se execut?, rezervarea memoriei pentru aceste programe, controlul dispozitivelor periferice si a cerintelor privind protectia datelor;
3.) Facilit?ti pentru compresia datelor, sortare, interclasare, catalogare si intretinere a bibliotecilor;
4.) Planificarea executiei lucr?rilor dup? anumite criterii, pentru utilizarea eficient? a resurselor unitatii centrale de prelucrare.

MODEMUL
In literatura de specialitate se atentioneaza asupra a doua tipuri de modeme: Interne si Externe. Modemul intern se caracterizeaza prin instalare in placa de baza a calculatorului, in sloturi. Modemul extern reprezinta un bloc separat conectat la calculator prin intemediul cablului. Modemurile sunt dispozitive destinate pentru instaurarea conectarii intre calculatoare, cu ajutorul liniei telefonice in reteaua mondiala Internet. Liniile telefonice sunt folosite, in general, pentru transmiterea sunetelor, a vocii umane. Modemurile au fost inventate pentru...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - STRUCTURA SI FUNCTIA CALCULATORULUI
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate