Trimite referat

Stiati ca ...

Femelele tantar localizeaza victimele umane prin detectarea emisiilor de bioxid de carbon, acid lactic, octenol si caldura corporala. De fapt, un tantar poate simti bioxidul de carbon expirat de la o distanta de 75 de metri.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.SOLUL

Materie: Geografie
Accesari: 36.742
Download-uri: 4.728
Nota: 8.15 (3878 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - SOLUL
Publicitate:

Trimis de ZEKOFEARA
din 11 Aprilie 2005

SOLUL
PREZENTAREA GENERALA A SOLURILOR

Stratul subtire si afanat de la suprafata Pamantului,in care plantele isi infig radacinile si de unde isi iau apa si sarurile minerale se numeste SOL.Pedosfera,invelisul de sol al Pamantului,este invelisul cel mai subtire si cel mai lipsit de continuitate.In locul in care scoarta terestra este acoperita de mari si oceane,in deserturi,in regiunile ocupate de ghetari si pe versantii abrupti ai muntilor,solurile lipsesc.

Solul s-a format ca rezultat al interactiunii celorlalte geosfere. Procesul de formare a solurilor se numeste pedogeneza. Solurile sunt diferite de la un continent la altul, de la o regiune la alta, dar si in cadrul aceleiasi regiuni. Factorii care influenteaza formarea si dezvoltarea solului sunt:roca, clima, vegetatia, timpul si formele de relief. Ei poarta numele de factori pedogenetici.

ROCA.Solurile se formeaza din rocile faramitate (dezagregate).Tipul de roca determina grosimea solului,culoarea si substantele minerale pe care le contine acesta.Roca din care provine solul se numeste roca mama. Pe roci sedimentare, care se maruntesc usor, se formeaza soluri cu grosimi mari, in timp ce, pe rocile dure, solurile au grosimi mici. In functie de roca, solurile sunt nisipoase, argiloase,pietroase sau lutoase.

CLIMA.Temperatura aerului contribuie la dezagregarea rocilor.In acelasi timp,clima influenteaza activitatea microorganismelor care descompun plantele si animalele moarte, imbogatind astfel solul in substante hranitoare necesare plantelor. In regiunile foarte calde si umede are loc descompunerea si consumarea rapida a resturilor vegetale de catre bacterii, in timp ce in cele reci procesul este foarte lent.

PRECIPITATIILE. Apa ajuta la dezagregarea rocilor din care se formeaza solul si dizolva substantele minerale si organice din sol,formandu-se astfel solutia de sol cu care se hranesc plantele.Precipitatiile prea bogate spala solul de aceste substante,saracindu-l,iar lipsa lor impiedica dizolvarea sarurilor minerale.

VEGETATIA este foarte importanta pentru calitatea solului,deoarece contribuie la imbogatirea acestuia cu materie organica (humus) si la dobandirea principalei insusiri a solului-fertilitatea sau rodnicia sa.

Compozitia solului
Solul este format din partea minerala (fragmente mai mari sau mai mici de roca),humus,apa,aer si unele vietuitoare (plante si animale).Partea minerala aprovizioneaza plantele cu substante minerale,care sunt dizolvate in apa.

Humusul este componenta organica a solului provenita din putrezirea plantelor si animalelor moarte.El este partea cea mai valoroasa a solului.Cu cat cantitatea de humus este mai mare,cu atat solul este mai inchis la culoare.De obicei,straturile superioare ale unui sol sunt cele mai bogate in humus.

Cu ajutorul calciului,humusul aduna si cimenteaza particelele minerale din sol,formand glomerule.Acestea sunt consistente sin u se desfac in apa.Intre glomerule se afla spatii ocupate cu aer si apa,unele mai largi,altele maiinguste.Un astfel de sol se numeste sol cu structura.

RASPANDIREA GEOGRAFICA A TIPURILOR DE SOL
Formarea solurilor este strans legata de clima si de vegetatie.Fiecarui zone climatice si biogeografice ii corespund anumite tipuri de sol.Acestea sunt foarte bine diferentiate intre ele.Culoarea este unul dintre criteriile de diferentiere.Ea spune multe despre sol:in ce zona geografica s-a format,roca din care a luat nastere,vegetatia care creste pe el.Astfel,se diferentiaza o raspandire latitudinala si una altitudinala a solurilor.

RASPANDIREA SOLURILOR IN LATITUDINE
Zona calda. Solurile din zona calda s-au format intr-o lunga perioada de timp, in conditii de temperature ridicate si precipitatii abundente.Ele sunt de culoare rosie si galbena si contin cantitati mici de materie organica.

Zona temperata.In zona temperate se diferentiaza mai multe tipuri de soluri.Regiunilor mediteraneene le sunt proprii solurile brune si solurile rosii (terra rosa).Solurile terra rosa se formeaza numai pe roci calcaroase.Ambele tipuri de sol sunt fertile.Astfel se explica dezvoltarea agriculturii in tinuturile mediteraneene inca din cele mai vechi timpuri.In zona climei temperate unde creste vegetatia de stepa s-au format cele mai fertile soluri din lume-cernoziomurile.

Acestea sunt de culoare neagra,ceea ce inseamna ca au un continut mare de humus.Humusul este foarte bine amestecat cu material minerala.Sub padurile de foioase din zona de campie si de dealuri joase s-au format solurile brun-roscate de padure,de asemenea fertile.Podzolurile-soluri cu o fertilitate scazuta-sunt specifice padurilor de conifere.

Zona rece. In zona rece,solurile sunt putin evaluate,au grosimi mici,contin fragmente de roca (sunt soluri pietroase) si foarte putina materie organica.O mare parte din an sunt acoperite de zapada si inghetate.Aceste soluri se numesc soluri de tundra si sunt raspandite in nordul Europei,in Siberia si Canada.

DISTRIBUTIA IN ...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - SOLUL
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate