Trimite referat

Stiati ca ...

Primul salt cu parasuta a fost facut de pe varful unui turn din Franta, in anul 1783.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Romantismul in muzica

Materie: Diverse
Accesari: 55.385
Download-uri: 8.386
Nota: 5.57 (2193 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Romantismul in muzica
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 13 Iunie 2008

Romantismul in muzica

(secolul XIX)

Romantismul a luat nastere in Anglia, de unde s-a extins in Germania si Franta, apoi in intreaga Europa. Acest curent cultural s-a manifestat si in muzica, s-a ridicat impotriva rigorilor, a dogmatismului estetic, a ratiunii reci si a ordinii, propunandu-si sa iasa din conventional si abstract. Romantismul a sustinut manifestarea fanteziei si exprimarea sentimentelor, a originalitatii, spontaneitatii si sinceritatii emotionale, promovarea libertatii de expresie. Altfel spus, romantismul a pledat pentru explorarea universului interior al omului. Caracteristicile generale ale acestui curent sunt intensitatea emotionala a muzicii, libertatea formei muzicale, imbinarea, deseori, a muzicii cu literatura si trecerea foarte rapida dintr-o tonalitate in alta, partitura fiind caracterizata printr-o modulatie continua, care simboliza nelinistea autorului. Acesta aduce ideea de exprimare a sentimentelor, in dauna actiunii propriu-zise. Reprezentarea muzicala este directionata mai mult spre cuvant si imagine vizuala, fapt care inseamna inceputul epocii de glorie a muzicii cu program, specifica genurilor instrumental si simfonic. Sfarsitul secolului al XIX-lea este dominat de trasaturile muzicii wagneriene: cromatizarea excesiva si melodia infinita.

Franz Schubert
(1799 – 1828)

Ultimul dintre marii compozotiri ai clasicismului vienez si printre primii romantici ai muzicii universale, a beneficiat din plin de atmosfera culturala extrem de fertila a orasului in care s-a nascut, Viena. La varsta de 8 ani lua lectii de pian, vioara si vola, iar trei ani mai tarziu incepea cursurile la Soala anexa a Universitatii si canta in coru si orchestra bisericii. De la varsta de 12 ani dateaza primele sale compozitii. In anul 1814 a scris „Margareta torcand”, actul de nastere a liedului german.

Muzica vocala si corala:

- peste 600 de lieduri pentru voce si pian. Renumite sunt ciclurile: „Frumoasa morarita” (un adevarat roman epistolar transpus in muzica; fiecare lied reprezinta un moment liric evocand cu gingasie si minutiozitate tablouri din natura, nelinistea, speranta, dragostea: „Salut matinal”, „Vanatorul”, „Petrecere la moara”); „Calatorie de iarna” (in care predomina tristetea unui tanar parasit de iubita sa, motiv pentru care alege plecarea intr-o calatorie ce pare fara tinta si fara speranta: „Dormi in pace”, „Girueta”, „Lacrimi inghetate”, „Teiul”, „La parau”, „Amintiri”); „Cantecul lebedei”
- coruri: 53 de lieduri pentru 4 voci de barbati, 6 lieduri pentru 3 voci de femei, 30 de lieduri pentru cor mixt
- opere liturgice: „6 motete”, „Messa nr. 2” in Sol major, „Messa nr. 5” in La bemol major, „Recviemul german”, „Cantate”
- opere („Sakuntala”, „Alfonso si Estrella”, „Fierabras” ), siengspiel-uri („Cavalerul in oglinda”, „Fratii gemeni”)

Muzica de camera:
- sonatine si sonate pentru vioara si pian, pentru flaut si pian, pentru violoncel si pian
- triouri, cvartete, cvinete pentru coarde sau pentru coarde si pian

Muzica de scena:
- spectacolul teatral „Harpa fermecata”, muzica penru Rosamunde von Cypern

Muzica instrumentala:
- sonate, fantezii, teme cu varatiuni, dansuri, impromptuuri pentru pian, „6 dansuri pentru vioara” in Si bemol major

Muzica orchestrala:
- 9 simfonii (cunoscute si indragite fiind a IV-a, in do minor, „Tragica”, a VIII-a, in si minor, „Neterminata”, a IX-a, in Do major, „Marea Simfonie”)

Intreaga creatie a lui Schubert este patrunsa de un profund sentiment al umanului. Nimic din ceea ce este al omului nu ii este strain: dragostea aprinsa si soaptele retinute, navalnica lupta si aparenta resemnare, victoria tumultuoasa si resemnarea disperata. Pe mormantul sau de la Viena, situat alaturi de cel al matelui sau inaintas, Beethoven, poetul austriac Grillparzer a scris acest epitaf: „Muzica inchisa aici este o bogata comoara de speranta si frumusete.”

Robert Schumann

(1810 – 1856)

„Menirea artistului este sa raspandeasca lumina in adancul sufletului omenesc.” Acesta este crezul unuia dintre cei mai sensibili compozitori. S-a nascut la Zwickau, in failia unui librar, traducator si editor. La varsta de 9 ani chemarea muzicii pune stapanire pe sufletul micului Robert. Dar viata sa nu va fi deloc usoara: un accident care ii paralizeaza degetul IV al mainii drepte ilarnca intr-o puterica depresie. Sensibilitatea sa psihica il va duce in pragul sinuciderii, iar la varsta de 40 de ani il va dobori. A murit la 46 de ani in sanatoriul pentru boli mintale de langa Bonn. Cea care i-a fost intotdeauna aproape a fost sotia sa, celebra pianista de atunci Clara Wieck.

Muzica orchestrala si de camera:
- 4 simfonii de o impresionanta forta de sugestie (simfonia I in Si bemol major, a „Primaverii”, simfonia a III-a in Mi bemol major, „Renana”, sunt foarte cunoscute)
- uverturi („Julius Caesar”, „Herman si Dorothea”)
- concerte: „Concert pentru pian si orchestra” in la minor op. 54, „Concert pentru vioara si orchestr...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Romantismul in muzica
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate