Trimite referat
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Romania in cel de-al Doilea Razboi Mondial

Materie: Istorie
Accesari: 18.726
Download-uri: 4.580
Nota: 6.20 (1412 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9


Download Referat - Romania in cel de-al Doilea Razboi Mondial
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 30 Mai 2008

După o scurtă perioadă de neutralitate, România s-a alăturat Puterilor Axei în iunie 1941, în timpul guvernării lui Ion Antonescu. O lovitură de stat din 1944 condusă de Regele Mihai a oprit dictatura lui Antonescu și a adus România de partea Aliaților. Participarea României la cel de-al doilea război mondial s-a caracterizat prin două campanii: cea din est pentru eliberarea Basarabiei și Bucovinei, pierdută în final, și cea din vest pentru eliberarea Transilvaniei.

Anii dinaintea războiului

Marea Depresie Economică din 1929 creată de marile monopoluri a radicalizat mișcările politice atât în Europa, cât și pe plan internațional. Germania, Italia și Spania au devenit state fasciste, iar URSS a devenit un stat comunist, care avea ca scop declarat răspândirea Revoluției Socialiste in întreaga lume. Marile capitaluri acaparează economia României, adâncirea discrepanțelor între bogați si săraci creând premisele ascensiunii mișcărilor politice radicale. Până în 1938, forma de guvernământ română și-a păstrat forma, dacă nu și substanța, de monarhie constituțională liberală. Constituția din 1923 i-a dat regelui posibilitatea de a dizolva parlamentul și a organiza alegeri anticipate; în final, România a experimentat mai mult de 25 de guverne într-un deceniu.
Partidul Național Liberal a devenit în timp scurt naționalist, în loc de liberal, și-a pierdut dominanța pe care o avea asupra politicii României în perioada de după Primul Război Mondial. Era umbrit din ce în ce mai mult de Partidul Național Țărănist (o grupare moderată), dar și de radicalul Front Român, de Liga Apărării Național-Creștine (LANC) - care a fuzionat în 1935 cu Partidul Național Agrar pentru a forma Partidul Național Creștin (PNC) - și mai ales de gruparea Garda de Fier, o grupare desprinsă din LANC ce promova naționalismul radical

Dictatura regală a lui Carol al II-lea a fost instaurată la 11 februarie 1938, prin instalarea unui guvern condus de patriarhul Miron Cristea. Constituția a fost abrogată și înlocuită cu una nouă intrată în vigoare la 27 februarie, prin care toate puterile erau concentrate în mâna regelui, iar parlamentul avea doar rolul de instituție auxiliară legislativă. Printr-un decret lege au fost desființate toate partidele politice și s-a constituit un partid unic numit Frontul Renașterii Naționale. S-a format și un consiliu de coroană, care avea însă un caracter consultativ. In același timp cu măsurile luate pentru instaurarea și consolidarea dictaturii regale au fost arestați și o serie de lideri legionari, care mai apoi, au fost executați din ordinul regelui la 30 noiembrie 1938. Printre cei 13 legionari asasinați s-a aflat și șeful acestora Corneliu Zelea Codreanu[1].
O altă mișcare a regelui de a controla viața politică românească a fost crearea Partidului Națiunii la 22 iunie 1940 în fruntea căruia s-a așezat el însuși. Criza regimului dictatorial carlist declanșată de Dictatul de la Viena prin care i-a fost răpită României partea de nord vest a Transilvaniei, s-a terminat cu abdicarea regelui la 6 septembrie 1940.

Începutul celui de Al Doilea Război Mondial

Pe 23 august 1939 Germania nazistă și Uniunea Sovietică au semnat Pactul Ribbentrop-Molotov , care stipula, între altele, interesele Sovietelor în Basarabia. Opt zile mai târziu Germania nazistă invadează Polonia. România a rămas oficial o țară neutră, adăpostind refugiații polonezi și oferindu-le posibilitatea soldaților și ofițerilor armatei Poloneze să ajungă în Franța și Anglia prin porturile românești la Marea Neagra.
În 1940, ca urmare a ultimatumurilor date de Uniunea Sovietică, România a fost nevoită în iunie 1940 să evacueze Basarabia și Bucovina de Nord. Evacuarea armatei și administrației române a fost însoțită de acțiuni antiromânești ale sovieticilor și grupurilor de comuniști. Două treimi din Basarabia au fost lipite unei mici părți a URSS formând noua Republică Sovietică Socialistă Moldovenească, restul fiind alipite Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene. Ocupația sovietică a desfășurat o campanie de distrugere a ființei naționale românești prin deportări în masă și prin interzicearea valorilor românești.

Guvernul Gigurtu instalat la 4 iulie 1940 a introdus o legislație antisemintă cu scopul de a câștiga bunăvoința guvernului hitlerist. Chiar dacă a făcut acest gest, guvernul nu a reușit să obțină susținerea Germaniei, deoarece aceasta îi sprijinea pe cei care pierduseră primul război mondial și care solicitau din ce în ce mai tare revizuirea granițelor. Astfel că, pe 30 august 1940, prin Dictatul de la Viena, puterile Axei au forțat România să înapoieze jumătate din Transilvania Ungariei. Această zonă, discutabil considerată de unii istorici ca aparținând Ungariei, a fost cunoscută de atunci drept "Transilvania de Nord", pentru a fi deosebită de "Transilvania de Sud", care a rămas sub guvernarea românească. Pe 7 septembrie 1940, prin Tratatul de la Craiova, Cadrilaterul (partea sudică a Dobrogei) a fost cedată Bulgariei.

...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Romania in cel de-al Doilea Razboi Mondial
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK