Trimite referat

Stiati ca ...

Ai nevoie de 17 muschi pentru a zambi si 43 pentru a te incrunta.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Romania

Materie: Istorie
Accesari: 8.959
Download-uri: 1.010
Nota: 8.56 (4413 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Romania
Publicitate:

Trimis de Cata
din 27 Ianuarie 2009

Romania este o tara situata in Europa Centrala, in partea de sud-est a acesteia (Europa danubiana), situata la nord de peninsula Balcanica si la tarmul nord-vestic al Marii Negre.[1] Pe teritoriul ei este situata aproape toata suprafata Deltei Dunarii si partea sudica si centrala a Muntilor Carpati. Se invecineaza cu Bulgaria la sud, Serbia la vest, Ungaria la nord-vest, Ucraina la nord si Republica Moldova la est, iar tarmul Marii Negre se gaseste la sud-est.

De-a lungul istoriei, diferite portiuni ale teritoriul de astazi al Romaniei au fost in componenta sau sub administratia Daciei, Imperiului Roman, Imperiului Otoman sau a celui Austriac. Ca stat suveran, Romania a aparut in 1859 prin unirea dintre Tara Romaneasca si Moldova condusa de Alexandru Ioan Cuza si a fost recunoscuta independenta 19 ani mai tarziu. In 1918, Romaniei i s-au alipit Transilvania, Bucovina si Basarabia, insa Romania Mare a fost distrusa la sfarsitul celui de Al Doilea Razboi Mondial, atunci cand U.R.S.S. a ocupat Basarabia si Bucovina de nord, iar Romania a semnat Pactul de la Varsovia. La momentul destramarii Uniunii Sovietice si a inlaturarii regimului comunist instalat in Romania (1989), tara a initiat o serie de reforme economice si politice. Dupa un deceniu de probleme economice, Romania a introdus noi reforme economice de ordin general (precum cota unica de impozitare, in 2005) si a aderat la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007.

Romania este un stat semi-prezidential. Este a noua tara dupa suprafata teritoriului (238 391 km?) si a saptea dupa numarul populatiei (peste 22 milioane oameni)[2] dintre statele membre ale Uniunii Europene. Capitala tarii, Bucuresti, este si cel mai mare oras al ei si al saselea oras din UE dupa populatie (1,9 milioane oameni). In 2007, orasul Sibiu a fost ales Capitala Europeana a Culturii.[3] Romania este membru al NATO din 29 martie 2004), al Uniunii Latine, al Francofoniei si al OSCE.
Drapel
Stema
Imn national: Desteapta-te, romane!

Etimologie

Scrisoarea lui Neacsu.

Numele de „Romania” provine de la „roman”, cuvant derivat din latinescul „romanus” („roman”). Faptul ca romanii se denumesc folosind un cuvant derivat din „romanus” este mentionat incepand cu secolul XVI de catre multi autori, printre care umanistii italieni care au calatorit in Transilvania, Moldova si Valahia. Cel mai vechi document existent, scris in limba romana este o scrisoare din 1521 (cunoscuta sub numele de „Scrisoarea lui Neacsu din Campulung”) care anunta pe primarul Brasovului Johannes Benkner despre pregatirile unui atac iminent al turcilor asupra Transilvaniei. Acest document este, de asemenea, cel mai vechi in care apare denumirea de „Tara Rumaneasca”.

In antichitatea tarzie, Imperiul Roman era denumit in mod frecvent „Romania” in limba latina. Unii istorici afirma ca Imperiul Bizantin medieval ar trebui sa fie numit „Romania”, propunere neacceptata insa. Numele „Romania” este utilizat de asemenea pentru a desemna ansamblul tarilor europene latine, vorbitoare de limbi romanice.
Pana in secolul al XIX-lea a predominat pentru spatiul dintre Nistru si Tisa denumirea de „Rumania” in loc de „Romania”, precum si endonimul de „rumani” in loc de „romani”. Din termenul „ruman” s-a format la finele secolului XVIII exonimul modern a poporului roman si a statului roman in cazul principalelor limbi europene: „Rumänen/Rumänien” (germana), „Roumains/Roumanie” (franceza), „Rumanians/Rumania” (denumirea invechita din engleza), „Rumuni/Rumunija” (in sarba; totusi, in cazul romanilor timoceni s-a pastrat exominul de „vlahi” pana in ziua de azi, chiar daca ei se autodefinesc in limba materna drept „rumani”) etc. In trecut, toti romanii erau numiti de catre straini drept „vlahi”.

Pronuntie
Numele „Romania” se pronunta putin diferit fata de cum se scrie. Desi el se imparte in silabe in forma /Ro-ma-ni-a/, ultima silaba nu se pronunta ca vocala a ci ca diftongul ia, asa cum se aude in cuvintele „ia” si „ea”. Scrierea cu litere chirilice romanesti reprezinta mai fidel din punct de vedere fonetic cuvantul „Romania”, pentru ca dispune de un semn grafic pentru acest diftong, anume litera ? in alfabetul chirilic roman, careia ii corespunde in alfabetul chirilic rusesc de astazi litera ?. De asemenea, acest alfabet include si litera ? care, in unele reprezentari ale cuvantului „Romania”, corespunde vocalei i din penultima silaba si semivocalei i din ultima silaba. In alfabetul chirilic romanesc, „Romania” se scrie sau dar exista si alte forme scrise care aproximeaza pronuntia acestui cuvant mai bine decat scrierea sa cu litere latine.

Se considera ca triburile creatoare ale culturii bronzului pe teritoriul Romaniei apartin grupului indo-european al tracilor. Strabon in „Geografia” mentiona ca getii aveau aceeasi limba cu tracii, iar dacii aceeasi limba cu getii. Din marea semintie a tracilor, s-au individualizat la nordul Dunarii, in epoca fierului, geto-dacii.[4]

Decebal
Sub stapanirea lui Burebista s-a format p...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Romania
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate