Trimite referat

Stiati ca ...

Cei mai vechi munti din lume se afla in Scotia. Se estimeaza ca au aproximativ 400 milioane de ani.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Rolul musculaturii membrului inferior in ortostatism

Materie: Medicina
Accesari: 5.800
Download-uri: 532
Nota: 5.33 (1226 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Rolul musculaturii membrului inferior in ortostatism
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 02 Septembrie 2008

Membrele inferioare, avand rolul de a sustine greutatea corpului, de a participa la mentinerea echilibrului si de
a produce deplasarea corpului in pozitia bipeda, au musculatura mult mai dezvoltata si mai puternica decat cea a membrelor superioare.
In comparatie cu muschii membrelor superioare, muschii anteriori ai extremitatii libere a membrelor inferioare sunt muschi extensori, iar cei posteriori sunt muschi flexori.
Dupa asezarea lor topografica, muschii membrelor inferioare se impart in :
- muschi ai bazinului
- muschi ai coapsei
- muschi ai gambei
- muschi ai piciorului

MUSCHII BAZINULUI

Muschii bazinului se impart in doua grupe :
- muschi intrinseci ai bazinului
- muschi extrinseci ai bazinului

Muschii extrinseci ai bazinului pot fi denumiti astfel numai din cauza originii si situatiei lor topografice.
Din punct de vedere functional, muschii extrinseci ai bazinului sunt muschi ai extremitatii libere a membrelor inferioare. Ei isi au originea pe oasele bazinului si insertia pe extremitatea superioara a femurului ; sunt muschi scurti ca lungime, dar grosi, cu forta contractila mare.
Dupa asezarea topografica, unii se afla pe fata interna a oaselor bazinului, iar altii pe fata externa.
Muschii de pe fata interna a bazinului apartin regiunii iliace profunde, cu exceptia muschiului piramidal.
Muschii de pe fata externa a bazinului apartin in cea mai mare parte, regiunii fesiere.

MUSCHII REGIUNII ILIACE

Muschii regiunii iliace sunt urmatorii :
Muschiul psoasul mare ( m. psoas major )
Isi are originea sus, in regiunea lombara, pe fata laterala a corpului vertebrei T12 si primele 4 vertebre lombare si de asemenea, pe apofizele transverse ale tuturor vertebrelor lombare. Tendonul sau se uneste cu al muschiului iliac si se insera pe trohanterul mic al femurului. Este inervat de ramuri directe din plexul lombar.
Muschiul iliac ( m. Iliacus )
Isi are originea pe fosa iliaca interna a coxalului, pe care o ocupa in intregime, iar tendonul sau se uneste cu cel al psoasului mare si se insera pe trohanterul mic al femurului. Este inervat de ramuri din plexul lombar.
Muschii psoas si iliac mai sunt descrisi ca un singur muschi denumit m. iliopsoas deoarece se unesc si au insertie comuna.
Trecand anterior de axul transversal al miscarilor de flexie-extensie din articulatia coxo-femurala, cei 2 muschi sunt puternici flexori ai coapsei pe bazin, cu rol important in mers.

MUSCHII REGIUNII FESIERE

Muschii regiunii fesiere formeaza, in partea posterioara a bazinului, un relief muscular caracteristic omului. Aceasta din cauza dezvoltarii mari a muschilor extensori ai coapsei pe bazin, cu rol important in statiunea verticala ( ortostatism ).

Ei sunt asezati pe mai multe planuri, cei mai superficiali fiind muschiul fesier mare ; ceilalti muschi ai acestei regiuni sunt profunzi : muschiul fesier mijlociu, muschiul fesier mic - si inferior de ei, grupul de muschi numiti si pelvitrohanterieni. Acestia isi au originea pe oasele bazinului si insertia pe trohanterul mare al femurului : muschiul piriform, muschiul obturator intern, muschii gemeni-superiori si inferiori, muschiul patrat femural si muschiul obturator extern.

Muschiul fesier mare ( m. gluteus maximus )
Isi are origine pe coxal ( fosa iliaca externa ), inapoia liniei fesiere posterioare, pe sacru si pe ligamentul sacrotuberos ; se insera pe tractul iliotibial si pe linia de trifurcatie externa a liniei aspre a femurului. Prin contractia lui, pe langa extensia coapsei, efectueaza abductia si rotatia laterala. Este inervat de nervul fesier inferior provenit din plexul sacrat.

Muschiul fesier mijlociu ( m. gluteus medius )
Este situat sub muschiul fesier mare. El isi are originea pe coxal, intre linia fesiera anterioara si posterioara, si pe creasta iliaca ( buza externa ); se insera pe fata laterala a trohanterului mare. Prin contractia lui, pe langa abductie, efectueaza extensia, rotatia laterala a coapsei, prin fibrele posterioare, si rotatia mediala prin cele anterioare. Este inervat de nervul fesier superior ( din plexul sacrat ).

Muschiul fesier mic ( m. gluteus minimus )
Este acoperit de muschiul fesier mijlociu si isi are originea pe coxal, anterior de linia fesiera anterioara ; se insera pe marginea anterioara a trohanterului mare. Pe langa abductie intervine si in extensia coapsei si rotatie mediala, prin fibrele sale anterioare. Este inervat de nervul fesier superior ( prin plexul sacrat ).
Muschiul piriform ( m. piriformis )

Isi are originea pe fata pelviana a sacrului, trece prin incizura ischiatica ( gaura ischiatica mare ) pe care o imparte intr-un spatiu suprap...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Rolul musculaturii membrului inferior in ortostatism
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate