Trimite referat

Stiati ca ...

O treime din populatia lumii traieste cu 2$/zi iar 1,2 miliarde cu mai putin de 1$/zi.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Rolul materiilor organice in fertilitatea solului

Materie: Geografie
Accesari: 5.734
Download-uri: 841
Nota: 5.26 (1223 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Rolul materiilor organice in fertilitatea solului
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 20 Iunie 2008

ARGUMENT

Mi-am ales aceasta tema, deoarece mi se pare foarte important rolul materiei organice in fertilitatea solului si a capacitatii de productie a plantelor.
Aceasta lucrare cuprinde, ca prim capitol introductiv, generalitati despre sol.
In al doilea capitol este vorba despre compozitia chimica a solului, mai precis despre partea minerala si partea organica a solului.
Partea minerala a solului provine din rocile care alcatuiesc litosfera, supuse diferitelor procese fizice si chimice de transformare prin intermediul factorilor de mediu.
Partea organica este foarte importanta datorita cantitatii si calitatii humusului, care depind de natura invelisului vegetal, natural sau cultivat.
In capitolul al treilea este descris procesul de humificare, care consta in humificarea de substante organice complexe, specifice solului, care alcatuiesc humusul ce are in compozitie acizi humici.
Capitolul al patrulea cuprinde rolul materiei organice in fertilitatea solului si a capacitatii de productie a plantelor. In acest capitol este vorba despre prezenta materiei organice, care diminueaza riscuri pe solurile erodate, ca si pe cele nisipoase si decopertate si care previne dereglarile de nutritie cu microelemente in culturile susceptibile.
Materia organica are un rol important in semnificatia principalelor grupe de substante cu origine, compozitie, grade de stabilitate si functii diferite, in caracterizarea regimului humic.
Tot in acest capitol se mai vorbeste despre caracterizarea regimului humic, al solurilor, reglarea regimului humic prin fertilizare organica si despre ingrasamintele de origine vegetala si animala cu valoare fertilizanta si/sau ameliorativa.
In capitolul al cincelea sunt prezentate statistici despre soluri care prezinta o repartitie in functie de caracteristica sa principala si anume, fertilitatea. Mai exact, este vorba despre proportia terenurilor agricole, arabile, cu vegetatie forestiera, etc, care difera de la om la om.
Dupa parerea mea este foarte important rolul materiei organice in fertilitatea solului, deoarece exista si riscuri, cum ar fi folosirea diferitelor substante chimice (fosforul) si multe altele, pe care nu le constientizam.


„Putem imbunatatii pamantul prin om, dar suntem mai mult datori sa imbunatatim omul prin pamant. „

Ion lonescu de la Brad


1. INTRODUCERECa suport si sursa de viata a plantelor superioare, solul este unul din factorii esentiali ai biosferei. In sol, mai ales in orizontul sau cu humus, este concentrata cea mai mare parte a substantei vii a uscatului si a energiei potentiale biotice.
Solul indeplineste doua functii esentiale: furnizor de elemente nutritive pentru plante si, in acelasi timp, recipient si transformator de reziduuri, avand rol de protectie al ecosistemelor si de purificare a mediului inconjurator.
Datorita capacitatii sale de a intretine viata plantelor, definita ca fertilitate, solul constituie principalul mijloc de productie in agricultura cu caracter regenerativ. In cazul unei utilizari rationale, solurile nu se consuma intr-un ciclu de productie, ci isi pastreaza fertilitatea naturala si chiar se poate ameliora capatand caracteristici si calitati noi.
O buna gestionare a resurselor de sol din tara noastra nu este posibila decat daca sunt cunoscute insusirile solului, ca mediu fizic de viata al plantelor, in stransa corelatie cu conditiile naturale concrete in care s-a format si a evoluat.
Aceasta lucrare urmareste prezentarea unei imagini generale despre modul de formare si despre caracteristicile solului in contextul problemelor actuale de utilizare a lor in diferite scopuri.

2. COMPOZITIE CHIMICA

2.1. Parte minerala

Partea minerala a solului provine din rocile care alcatuiesc litosfera, supuse diferitelor procese fizice si chimice de transformare prin intermediul factorilor de mediu. Aceste transformari se produc cu intensitati diferite, in functie de natura materialului mineral initial.
Mineralele sunt substante anorganice, solide, omogene din punct de vedere fizico-chimic. Ele se clasifica in functie de compozitia chimica in 5 clase, ultima, sarurile oxigenate, cuprinzand mineralele cele mai raspandite, in litosfera. De remarcat sunt silicatii, care reprezinta 75% din greutatea litosferei si sunt minerale componente ale tuturor rocilor.
Rocile magmatice iau nastere prin consolidarea magmelor, acestea fiind topituri sau solutii a caror temperatura depaseste 1000-1300°C, si in care sunt dizolvati oxizi, sulfati, sulfuri etc, saturati in vapori de apa si gaze.
Rocile metamorfice iau nastere ca urmare a schimbarii conditiilor termodinamice in care s-au format rocile magmatice sau sedimentare. Acestea isi modifica compozitia mineralogica si orientarea retelei chimice, suferind procese de metamoefism.
Rocile sedimentare sunt cele mai raspandi...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Rolul materiilor organice in fertilitatea solului
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate