Trimite referat

Stiati ca ...

Chinezii sunt cei ce au inventat cerneala, cu 2500 ani i.Ch. Ea era fabricata pe baza de funingine, lipici si diferite substante aromatice.

› vrei mai mult

Horoscopul zilei

Berbec
(21 Martie - 20 Aprilie)


Simti ca cel/cea mai buna/a prieten/a a ta te ignora de o buna bucata de timp. Trebuie sa porti o discutie serioasa pe aceasta tema pentru a afla ce anume o/il supara.

› vrei zodia ta
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Rolul educatiei in formarea personalitatii elevului

Materie: Psihologie
Accesari: 27.940
Download-uri: 5.364
Nota: 5.65 (1848 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Rolul educatiei in formarea personalitatii elevului
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 09 Ianuarie 2009

Educabilitate , crestere , dezvoltare

Caracteristica definitorie a omului este aceea de a fi nu numai un produs al evolutiei biologice naturale , ci in primul rand al unei modelari sociale si culturale a personalitatii .In afara culturii si mediului social , individul , chiar daca ar supravietui fizic nu ar deveni inca o fiinta umana in sensul plenar al acestui termen , ci un hominid destul de putin adaptat in lupta pentru existenta . Limbajul , gandirea si vointa nu sunt caracteristici intrinseci biotipului , ci un rezultat al procesului de insertie sociala .In aceasta directie , este foarte instructiva experienta celor 52 de copii-lupi (cazuri izolate de fiinte umane care , pierdute la o varsta infantila , au fost adoptate de animale si crescute la un loc cu puii lor) descoperiti la diferite varste si grade de evolutie in mai multe tari ale lumii . Si anume , nici unul dintre acestia nu avea trasaturi umane specifice : mers biped , limbaj articulat , conduita logica , evolutie afectiva sau volitionala . Este celebru cazul celor doua fetite , Amala si Kamala , descoperite intr-o padure tropicala intr-o stare complet animalica si crescute apoi intr-un orfelinat . Amala nu a supravietuit mult timp , iar Kamala , dupa 7 ani de eforturi , in varsta de 17 ani nu stapanea inca mersul biped si folosea abia 40 de cuvinte .Avem , in acest fel , argumente indubitabile asupra rolului decisiv al invatarii si socializarii in formarea personalitatii umane .In acelasi timp , nu trebuie uitat nici faptul ca actiunea de socializare este posibila , deoarece fiinta umana este de la inceput structural educabila . Un psiholog american , Kellog , dorind sa furnizeze un experiment complementar asupra copiilor lupi , a crescut un pui de cimpanzeu , Goa , impreuna cu fiul sau Donald , in varsta de 10 luni . Cele doua fiinte au fost tratate pe cat posibil identic timp de 10 luni . In ciuda acestui fapt , puiul de animal a devenit o maimuta semidresata , in timp ce Donald un copil obisnuit .Ca forma particulara a dezvoltarii , dezvoltarea psihica si fizica a individului cuprinde atat etape de evolutie pur cantitativa cresterea cat si procesul calitativ al maturizarii , deci al trecerii , de exemplu , de la structura infantila la cea adulta a personalitatii .Factorii dezvoltarii personalitatiiMajoritatea covarsitoare a specialistilor inclina astazi spre teza ca personalitatea este o rezultanta a interactiunii dialectice dintre ereditate , mediu si educatie . Aceasta nastere a personalitatii se realizeaza in procesul socializarii , care impune determinari specifice relatiei dintre componentele biopsihice si cele socialePentru a putea clarifica dialectica relatiei dintre ereditate , mediu si educatie este nevoie sa clarificam mai intai notiunile respective

1. Ereditatea premisa naturala a dezvoltarii psihoindividuale . Ereditatea este o insusire biologica generala a organismelor vii ce se manifesta prin transmiterea unor caractere morfofiziologice de la ascendenti la descendenti . Exista o ereditate generala (a speciei) si o ereditate speciala (particulara) care se manifesta in transmiterea unor caracteristici individualizatoareOrice om se naste cu un patrimoniu genetic denumit de regula , genotip .In stabilirea rolului patrimoniului genetic in procesul dezvoltarii trebuie sa lamurim mai intai continutul ereditatii . Ce mosteneste individul prin ereditate ?

Mai intai datele esentiale ale speciei umane particularizate in schema corporala, in diversitatea organelor de simt si a sistemelor anatomice , ca si in reflexele si trebuintele fundamentale ci mijlocesc interactiunea cu mediul . Determinante genetic sunt si unele insusiri fizice (culoarea parului , a ochilor , etc.) sau biochimice . Dar cele mai importante din punctul de vedere al educabilitatii , sunt caracteristicile ereditare cu valoare functionala dintre care se detaseaza plasticitatea sistemului nervos central, unele particularitati anatomo-fiziologice ale analizatori-lor si ale raporturilor de intensitate si echilibru dintre procesele nervoase fundamentale excitatia si inhibitia .

Majoritatea cercetarilor actuale conduce spre concluzia ca potentialul genetic al omului constituie premisa indispensabila a dezvoltarii si formarii personalitatii .

Sub raportul semnificatiilor psihopedagogice , elementele ereditare constituie un ansamblu de predispozitii ce stau la baza dezvoltarii individului . Aceste predispozitii au un caracter larg si polivalent . Polivalenta insusirilor ereditare este caracteristica lor cea mai semnificativa sub raport educational . Se poate formula teza ca polivalenta datelor ereditare constituie premisa biologica a educatiei si a educabilitatii . Ce inseamna si cum se manifesta polivalenta ereditatii ? Ea consta in faptul ca acelasi ansamblu de predispozitii ereditare poate evolua in sensuri diferite in conditii diferite de mediu si ed...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Rolul educatiei in formarea personalitatii elevului
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate