Trimite referat
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Rolul educatiei in formarea personalitatii elevului

Materie: Psihologie
Accesari: 24.229
Download-uri: 5.135
Nota: 5.67 (1510 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9


Download Referat - Rolul educatiei in formarea personalitatii elevului
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 09 Ianuarie 2009

Educabilitate , crestere , dezvoltare
Caracteristica definitorie a omului este aceea de a fi nu numai un produs al evolutiei biologice naturale , ci in primul rand al unei modelari sociale si culturale a personalitatii .

In afara culturii si mediului social , individul , chiar daca ar supravietui fizic nu ar deveni inca o fiinta umana in sensul plenar al acestui termen , ci un hominid destul de putin adaptat in lupta pentru existenta . Limbajul , gandirea si vointa nu sunt caracteristici intrinseci biotipului , ci un rezultat al procesului de insertie sociala .

In aceasta directie , este foarte instructiva experienta celor 52 de copii-lupi (cazuri izolate de fiinte umane care , pierdute la o varsta infantila , au fost adoptate de animale si crescute la un loc cu puii lor) descoperiti la diferite varste si grade de evolutie in mai multe tari ale lumii . Si anume , nici unul dintre acestia nu avea trasaturi umane specifice : mers biped , limbaj articulat , conduita logica , evolutie afectiva sau volitionala . Este celebru cazul celor doua fetite , Amala si Kamala , descoperite intr-o padure tropicala intr-o stare complet animalica si crescute apoi intr-un orfelinat . Amala nu a supravietuit mult timp , iar Kamala , dupa 7 ani de eforturi , in varsta de 17 ani nu stapanea inca mersul biped si folosea abia 40 de cuvinte .

Avem , in acest fel , argumente indubitabile asupra rolului decisiv al invatarii si socializarii in formarea personalitatii umane .

In acelasi timp , nu trebuie uitat nici faptul ca actiunea de socializare este posibila , deoarece fiinta umana este de la inceput structural educabila . Un psiholog american , Kellog , dorind sa furnizeze un experiment complementar asupra copiilor lupi , a crescut un pui de cimpanzeu , Goa , impreuna cu fiul sau Donald , in varsta de 10 luni . Cele doua fiinte au fost tratate pe cat posibil identic timp de 10 luni . In ciuda acestui fapt , puiul de animal a devenit o maimuta semidresata , in timp ce Donald un copil obisnuit .

Ca forma particulara a dezvoltarii , dezvoltarea psihica si fizica a individului cuprinde atat etape de evolutie pur cantitativa cresterea cat si procesul calitativ al maturizarii , deci al trecerii , de exemplu , de la structura infantila la cea adulta a personalitatii .

Factorii dezvoltarii personalitatii

Majoritatea covarsitoare a specialistilor inclina astazi spre teza ca personalitatea este o rezultanta a interactiunii dialectice dintre ereditate , mediu si educatie . Aceasta nastere a personalitatii se realizeaza in procesul socializarii , care impune determinari specifice relatiei dintre componentele biopsihice si cele sociale

Pentru a putea clarifica dialectica relatiei dintre ereditate , mediu si educatie este nevoie sa clarificam mai intai notiunile respective
1. Ereditatea premisa naturala a dezvoltarii psihoindividuale . Ereditatea este o insusire biologica generala a organismelor vii ce se manifesta prin transmiterea unor caractere morfofiziologice de la ascendenti la descendenti . Exista o ereditate generala (a speciei) si o ereditate speciala (particulara) care se manifesta in transmiterea unor caracteristici individualizatoare

Orice om se naste cu un patrimoniu genetic denumit de regula , genotip .

In stabilirea rolului patrimoniului genetic in procesul dezvoltarii trebuie sa lamurim mai intai continutul ereditatii . Ce mosteneste individul prin ereditate ?
Mai intai datele esentiale ale speciei umane particularizate in schema corporala, in diversitatea organelor de simt si a sistemelor anatomice , ca si in reflexele si trebuintele fundamentale ci mijlocesc interactiunea cu mediul . Determinante genetic sunt si unele insusiri fizice (culoarea parului , a ochilor , etc.) sau biochimice . Dar cele mai importante din punctul de vedere al educabilitatii , sunt caracteristicile ereditare cu valoare functionala dintre care se detaseaza plasticitatea sistemului nervos central, unele particularitati anatomo-fiziologice ale analizatori-lor si ale raporturilor de intensitate si echilibru dintre procesele nervoase fundamentale excitatia si inhibitia .
Majoritatea cercetarilor actuale conduce spre concluzia ca potentialul genetic al omului constituie premisa indispensabila a dezvoltarii si formarii personalitatii .
Sub raportul semnificatiilor psihopedagogice , elementele ereditare constituie un ansamblu de predispozitii ce stau la baza dezvoltarii individului . Aceste predispozitii au un caracter larg si polivalent . Polivalenta insusirilor ereditare este caracteristica lor cea mai semnificativa sub raport educational . Se poate formula teza ca polivalenta datelor ereditare constituie premisa biologica a educatiei si a educabilitatii . Ce inseamna si cum se manifesta polivalenta ereditatii ? Ea consta in faptul ca acelasi ansamblu de predispozitii ereditare poate evolua in sensuri diferite in conditii diferite de mediu si ed...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Rolul educatiei in formarea personalitatii elevului
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK