Trimite referat

Stiati ca ...

Situat la 11.034 m, Groapa Marianelor din Oceanul Pacific este cel mai adanc punct oceanic. O bila din otel cu o masa de 1 kg aruncata in apa deasupra acestui punct face mai mult de o ora pentru a ajunge la fund.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Rolul comunicarii in dezvoltarea personala

Materie: Diverse
Accesari: 8.586
Download-uri: 1.000
Nota: 6.41 (1522 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Rolul comunicarii in dezvoltarea personala
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 28 Ianuarie 2009

Rolul comunicarii in dezvoltarea personala
In lucrarea de fata imi propun sa analizez doua din instrumentele si conceptele cheie, respectiv Fereastra lui Johari si Interviul, care joaca un rol esential atat in Comunicare , Dezvoltarea personala si Arta exprimarii cat si in dinamica unei situatii fata in fata si varietatea comportamentelor conversationale.Pentru o mai buna intelegere a subiectului care l-am abordat, am inceput prin a prezenta anumite aspecte teoretice ale acestor concepte, maniera in care sunt intelese si definite si am evidentiat zonele de interrelatie si influente reciproce.

I.FEREASTRA LUI JOHARI este un instrument psihologic, un concept descris prin 1955 de doi psihologi americani, Joseph Luft si Harry Ingham, in cadrul activitatii lor privind procesele de grup.Este un instrument util in cunoasterea stilului interpersonal de relationare si comunicare.
Instrumentul ne da posibilitatea de a ne cunoaste din 2 perspective: perspectiva personala si perspectiva celorlalti.Foarte des cele doua perspective nu coincid, adica ceea ce stim noi ca lasam sa se vada despre noi inafara, este cu totul altceva decat ceea ce percep ceilalti despre noi.
Fereastra lui Johari presupune existenta a doua axe:

> Eu - ceilalalti
> Cunoscut - necunoscut
Aceasta schema este formata din doua coloane si doua linii, care, intersectandu-se, alcatuiesc patru patrate.Din cauza acestui mod de a schimba informatii intre eu si ceilalti rezulta cel putin patru ferestre. Intersectia celor doua axe lasandu- ne sa construim patru cadrane( ferestre) cu ajutorul carora ne putem descrie:
* Cadranul 1: Eu stiu/ ceilalti stiu ( fata transparenta)
* Cadranul 2: Eu stiu/ ceilalti nu stiu ( fata ascunsa)
* Cadranul 3: Eu nu stiu/ ceilalti stiu ( fata oarba)
* Cadranul 4: Eu nu stiu/ ceilalti nu stiu ( zona inconstienta)

Starile sunt dinamice, fereastra devine, astfel, un proces.
1. Fata transparenta Aceasta zona mai este denumita si Arena, sau scena contine acele caracteristici personale pe care le cunoastem si le lasam sa se vada inafara, deci ceilalti au posibilitatea sa le vada si sa le constientizeze.
- public, sincer, de incredere, zona in care are loc un schimb foarte frecvent de informatii intre mine si grup.
2. Fata ascunsa fata intima, secrete, culpabilitati, cauta sa se protejeze fata de grup.
Aceste caracteristici fac parte din Fatada deoarece persoana este capabila sa le arate sau nu, in diferite situatii/relatii. Fatada va contine caracteristicile pe care doar persoana evaluata le va marca si nu vor aparea si la ceilalti (ceilalti nu sunt constienti de acele caractersitici ale persoanei).
3 Fata oarba dinamica mentala, stil de viata, motivatie subiectiva.
Caracterisiticile care nu sunt marcate de persoana evaluata in schimb sunt marcate de ceilalti evaluatori fac parte din asa numita Pata oarba sau Blind spot. Ele reprezinta informatii de care persoana evaluata nu este constienta insa ceilalti sunt. Aceste informatii raman la latitudinea evaluatorilor daca si cum anume pot fi transmise persoanei evaluate, pentru ca aceasta sa devina constienta de ele.

4 Zona inconstienta.Cuprinde lucrurile pe care nici eu, nici grupul nu le stim despre mine insumi; este partea nevazuta a aisbergului, ceea ce e dincolo de constiinta.E, poate, propia mea motivatie interna, dinamica mea personala, de care nu pot fi constient: experientele afective pe care le-am avut in copilarie sau potentialitati pe care nu le-am descoperit inca.

Procesualitatea ferestrei depinde de:
> Interlocutor
> Situatie
> Obiective, scopuri
Cu cat eul devine mai puternic, cu atat ne cunoastem mai bine si ne implicam mai mult in social.Cunoasterea eului se face solicitand cat mai mult feedback, fiind receptivi la ceea ce ne ofera ceilalti.
PATRU VARIANTE ALE FERESTREI LUI JOHARI
A. Domina fata transparenta,persoana ascunde foarte putine lucruri in relatiile cu ceilalti.
B. Domina fata ascunsa. Persoana nu risca, ii este teama, exista note de culpabilitate, secrete, vrea sa obtina mai multe informatii de la ceilalti decat ofera. Asadar este vorba de persoana care are mai ales tendinta de a chestiona, de a solicita mai multe informatii de la ceilalti neimpartasindu-le.

C. Fata oarba. Stereotipuri, maniere, lipsa de feedback. Se exprima in spatiul public, ia atitudine, DAR nu il intereseaza relatiile cu ceilalti.

D. Stie putine lucruri despre el insusi si ceilalti stiu la fel de putine. Observator tacut.Atunci cand este intrebat in legatura cu lipsa sa de participare, persoana poate raspunde ceva de genul : Aflu mai multe ascultand. Pare misterios, destul de dificil de interpretat. Mecanism de aparare ce consuma multa energie, neexteriorizandu-se. Evita controlul din partea celorlalti. Acest tip e numit broasca- testoasa pentru ca din cauza carapacei nu se poate exterioriza, impiedicandu-i in acelasi timp, pe ceilalti sa patrunda in intimitatea ei.

Andre de...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Rolul comunicarii in dezvoltarea personala
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate