Trimite referat

Stiati ca ...

Numele real al faimosului Coloseum din Roma este Flavian Amphiteathre.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Restructurarea societatilor de capitaluri

Materie: Drept
Accesari: 5.327
Download-uri: 1.347
Nota: 5.31 (1253 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Restructurarea societatilor de capitaluri
Publicitate:

Trimis de aurel
din 13 Aprilie 2006

I. REGULI GENERALE:
1) Definitii (pag. 1)
2) Modalitati de realizare (pag. 1)
3) Elemente caracteristice fuziunii si divizarii (pag. 1)
4) Conditii generale de realizare a fuziunilor si divizarilor (pag.2)

II. REALIZAREA FUZIUNILOR SI DIVIZARILOR:
Pregatirea fuziunilor si divizarilor
A.Conditii financiare ale operatiunii (pag. 3)
B. Proiectul de fuziune sau divizare (pag. 4)
Executarea fuziunilor sau divizarilor

A. Fuziunea
- Reguli particulare aplicate societatilor pe actiuni (pag. 6)
- Situatia societatii noi (pag. 7)
- Efectele fuziunii (pag. 7)
- Drepturile creditorilor sociali (pag. 8)

B. Divizarea
- Interventia expertilor (pag. 8)
- Situatia societatilor beneficiare de aporturi (pag. 8)
- Efectele divizarii (pag. 9)
- Drepturile creditorilor sociali (pag.9)
Consecinte ale fuziunii si divizarii asupra salariatilor (pag. 9)
Sanctionarea neregulilor in materie de fuziune si divizare(pag. 10)

I. REGULI GENERALE
1) Definitii:
Fuziunea este operatiunea prin care doua societati se unesc pentru a forma una singura. Aceasta permite consolidarea si cresterea capacitatii concurentiale a intreprinderilor, fiind si un mijloc de reorganizare a unui grup.

Divizarea este operatiunea prin care intreg patrimoniul unei societati este impartit in mai multe fractiuni transmise simultan la mai multe societati deja existente sau noi. Divizarea se realizeaza in general in profitul societatii mama si are ca efect o concentrare de intreprinderi.

2) Modalitati de realizare:
Fuziunea poate imbraca doua forme:
a) Contopirea crearea unei societati noi prin reunirea mai multor societati deja existente. Nici una dintre societatile fuzionate nu-si mentine fiinta, deoarece se creaza o noua societate, distincta de toate cele care o formeaza.1

b) Absortia se realizeaza prin inglobarea unei societati de o alta societate existenta, aceasta din urma incetand a mai fiinta. Termenul utilizat este de fuziune-absortie si este procedeul cel mai des utilizat, deoarece societatile care fuzioneaza sunt adesea de importanta diferita, iar cea mai puternica le absoarbe pe celelalte.

Divizarea poate fi si ea de doua feluri :
a) Divizare totala se imparte intreg patrimoniul societatii scindate.
b) Divizare partiala desprinderea numai a unei parti din patrimoniu, urmata de o transmitere catre una sau mai multe societati existente sau care se infiinteaza in acest fel. Este tratata ca un aport partial de activ si nu ca o divizare propriu-zisa.

3) Elemente caracteristice fuziunii si divizarii
A. Transmiterea universala a patrimoniului
Transmiterea tuturor elementelor de activ si de pasiv este o caracteristica ce apartine atat operatiunilor de fuziune, cat si celor de divizare. Foarte important este faptul ca in special pasivul societatii absorbite sau divizate este luat in sarcina societatilor absorbante sau noi.

Constantin Stanescu - Drept civil- , Editura Didactica si pedagocica, Bucuresti, 1970 (pag.441) .In cazul divizarii,partajul se face in general in functie de elementele de activ aportate fiecarei societati beneficiare de aporturi., desi societatile mostenitoare sunt solidar responsabile fata de creditorii societatii divizate.2

B. Dizolvarea societatii absorbite sau divizate
Prin aceasta caracteristica, fuziunea si divizarea se disting de aportul partial de active , prin care o societate face aport la o alta societate deja creata. Nu are loc o procedura de lichidare a societatii absorbite sau divizate, asa cum se intampla in alte cazuri de dizolvare.

C. Schimbul (compensarea) drepturilor sociale
Pentru a restructura o societate prin fuziune sau divizare,trebuie ca actionarii sau asociatii societatii absorbite sau divizate sa devina asociatii societatii mostenitoare prin atribuirea de actiuni sau parti sociale la aceasta societate. Atunci cand societatea beneficiara a transmiterii patrimoniului detine titluri ale societatii absorbite sau divizate, ea nu poate primi propriile sale titluri in schimb actiuni sau parti sociale.

4)Conditii generale de validare a fuziunilor si divizarilor
Societatile participante pot fi societati comerciale de forme juridice diferite (pot apare astfel de legaturi intre societatile de capitaluri si cele de persoane). O societate dizolvata sau in curs de lichidare poate sa participe la o fuziune sau sa se divizeze cu conditia ca, dupa deschiderea lichidarii, sa nu fi procedat la nici o repartizare de activ intre actionari.

Lipsa fraudei
Daca fuziunea sau divizarea a fost facuta pentru frauda, creditorii lezati prin absorbirea sau divizarea societatii, pot cere ca forma de reorganizare sa fie inopozabila lor.3

Protectia liberei concurente
Aceste doua forme de reorganizare reprezinta mecanismul juridic cu ajutorul caruia se realizeaza amplificarea activitatii, in special "concentrarea economica" 4.

Gheorghe Anghelache Societatile de capitaluri , Bucuresti: Tribuna Economica, 1997 (pag. 259).
Codul civil roman art. 975.
L...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Restructurarea societatilor de capitaluri
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate