Trimite referat

Stiati ca ...

Leonardo da Vinci nu a construit niciodata inventiile pe care le-a schitat.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Relatiile internationale in perioada postbelica

Materie: Istorie
Accesari: 31.972
Download-uri: 1.896.412
Nota: 5.54 (1236 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Relatiile internationale in perioada postbelica
Publicitate:

Trimis de aurel
din 10 Martie 2006

Crearea O.N.U. si rolul ei in lume

Iulie 1945- acordurile de la BRETTON-WOODS, S.U.A. au pus bazele FONDULUI MONETAR INTERNATIONAL si BANCII MONDIALE.Dupa 1945 deosebim trei etape in relatiile internationale :
1946-1962 - Razboiul Rece
1962-1985/1989 - Destindere Relativa
1989-2003 - Incetarea confruntarii intre Marile Puteri si a divizarii Europei.La baza crearii O.N.U. sta CARTA ATLANTICULUI (decembrie 1944).

25 aprilie - 26 iunie 1945 - Conferinta de la San Francisco pune bazele O.N.U. care isi propune:
Mentinerea pacii internationale
Egalitatea membrilor sai
Rezolvarea pe cale pasnica a divergentelor dintre state si cooperarea internationala
Respectarea drepturilor omului

1948 - Adunarea Generala a O.N.U. a votat DECLARATIA UNIVERSALA A DREPTURILOR OMULUI
1946 Londra - Prima sesiune O.N.U. cu 51 de membri
Romania este membru O.N.U. din 1955, deoarece puterile occidentale nu au recunoscut mult timp alegerile din 1946

O.N.U. - organisme principale:
Adunarea Generala
Consiliul de Securitate
Consiliul Economic si Social
Consiliul de Tutela
Curtea Suprema de Justitie
Secretariatul

Aparenta egalitate a membrilor O.N.U. este incalcata de statutul membrilor Consiliului de Securitate (11 membri dintre care 5 cu statut permanent si drept de veto - S.U.A., Rusia, Marea Britanie, Franta, China.)Alte institutii importante ale O.N.U.:
U.N.E.S.C.O., U.N.I.C.E.F., O.M.S., F.M.I., B.R.D.

Razboiul rece si crizele militare
5 martie 1946 - discursul lui Winston Churchill la FULTON,Missouri, S.U.A., in care se tragea un semnal de alarma impotriva agresivitatii Uniunii Sovietice si se cerea intarirea aliantei anglo - americane contra U.R.S.S., marcheaza inceputul Razboiului Rece.El utilizeaza prima data termenul de Cortina de fier, ce separa statele comuniste de lumea libera. In paralel Marile Puteri incercau sa realizeze " Arma Atomica"

12 martie 1947 - Presedintele S.U.A., Harry S. Truman, declara sprijinul pentru Grecia si Turcia (400 milioane $) pentru contracararea comunismului si a mentinerii influentei americane in estul Mediteranei. (Doctrina Truman).

Prin Planul Marshall statele occidentale au primit circa 9,4 miliarde $ pentru refacerea economiilor distruse de razboi, dar statele socialiste au refuzat ajutorul american la presiunea U.R.S.S..Acestia nu erau de acord cu patrunderea capitalului strain si a initiativei libere in zonele ei de influenta

1947 - 1949 Au avut loc o serie de evenimente spectaculoase:amenintarile directe asupra Norvegiei, Greciei si Turciei,lovitura de stat din iunie 1948 din Cehoslovacia, si blocada ilegala a Berlinului - inceputa in luna aprilie a aceluiasi an, a dus la semnarea la Bruxelles, in luna martie 1948 a acordului de aparare reciproca intre statele occidentale:Anglia, Franta, Olanda, Belgia si Luxemburg.

1948 - Criza Berlinului. Sovieticii au blocat accesul catre partea vestica a Berlinului dar occidentalii au organizat un pod aerian care a reusit perfect. Aceasta actiune l-a determinat pe Stalin sa cedeze.

1949 - Au aparut R.F.G. si R.D.G. Ele au fost recunoscute de O.N.U. mult mai tarziu si nu au avut relatii diplomatice pana in anii 70.

1949 - Mao Zedong preia puterea in China si o transforma in stat comunist - fortele burgheze se retrag in Taiwan - ramanand in conflict pana in prezent.

4 aprilie 1949 - Ia fiinta N.A.T.O. prin semnarea tratatului de la Washington.

Tari fondatoare:_______________________________
Belgia
Olanda
Luxemburg martie 1948
Marea Britanie Bruxelles
Franta__________________________________
S.U.A.
Canada
Norvegia 26 aprilie 1949
Islanda Washington
Danemarca
Portugalia
Italia__________________________________

Alte tari care au aderat la N.A.T.O.:
Grecia si Turcia in 1952
Germania Federala in 1955
Spania in 1982
Ungaria, Polonia, Cehia in 1999

1950 - 1953 Razboiul din Coreea. In 1950 Coreea de Nord incalcand paralela de 38.Fortele S.U.A. sub mandat O.N.U. conduse de generalul Douglas au respins fortele comuniste dar situatia s-a complicat odata cu interventia celor un milion de "voluntari" chinezi.

1953 - pacea de la Panmunjon restabileste granita intre cele doua Corei pe paralela 38.In Europa, in 1949 ia fiinta C.A.E.R.-piata tarilor socialiste, iar in 1955 se creeaza la 14 mai,Tratatul de la Varsovia, declarata o alianta defensiva. Tari fondatoare:
___________________________________________
U.R.S.S.
Polonia
Romania
Ungaria 1 aprilie 1991
Albania se dizolva prin consensul
Cehoslovacia participantilor
Iugoslavia
R.D.G.
Bulgaria_________________________________________

1956 - Nationalizarea Canalului de Suez de catre presedintele Egiptului, colonelul Gamal Abdel Nasser, a provocat o noua criza internationala prin interventia Angliei, Frantei si Israelului. Profitand de aceasta interventie inoportuna, U.R.S.S., a putut interveni si zdrobi, fara scrupule tentativa de revolutie care se infiripa in Ungaria

1961 -...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Relatiile internationale in perioada postbelica
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate