Trimite referat

Stiati ca ...

Primele organisme vii au aparut acum 3.500 milioane de ani.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Reflexia luminii - Refractia luminii

Materie: Fizica
Accesari: 62.518
Download-uri: 11.790
Nota: 7.77 (4639 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Reflexia luminii - Refractia luminii
Publicitate:

Trimis de Skodabya
din 28 Ianuarie 2008

Definitia - Reflexia, Refractia luminii, Dispersia, Hipermetropia, Astigmatismul, Miopia, Daltonismul, Prezbitismul

Reflexia luminii

Reflexia luminiii este fenomenul de schimbare a directiei de propagare a luminii la suprafata de separare a doua medii,lumina intoracandu-se din mediul in care a venit.

Reflexia totala este fenomenul fizic prin care o unda luminoasa este reflectata intr-o alta directie in momentul in care ea " loveste" un anumit spatiu.

Reflexia are loc de asemenea cand lumina atinge suprafata de separare dintre doua medii... O parte din lumina care atinge suprafata de separare va fi reflectata in primul mediu. Daca lumina atinge suprafata de separare intr-un unghi atunci lumina este reflectata in acelasi unghi, asemanator cu felul in care o minge sare cand atinge pamantul.

Lumina care este reflectata de pe o suprafata plana, cum ar fi suprafata dintre aer si un lac, va forma o imagine in oglinda. Lumina reflectata de pe o suprafata curba poate fi focusata intr-un punct, o linie, sau intr-o zona, acest lucru depinzand de curbura suprafetei.
 
Fenomenul de dispersie a luminii este fenomenul prin care lumina se imparte in mai multe unde reflexive. Unda la intalnirea unui obstacol, lumina se imparte in mai multe unde sau isi schimba directia de unda.
 
Indicele de refractie absolut este indicele care se va propaga paralel cu al doilea mediu.
 
In miopie vederea la distanta este slaba. Apare rar la copiii de varsta mica, fiind mai frecventa la copiii mai mari si la adolescenti, mai ales daca cineva din familie sufera de miopie (in foarte multe cazuri miopia se mosteneste). Se vindeca cu lentile divergente.

Hipermetropia Este tulburarea de vedere care impiedica vederea clara a lucrurilor aflate in apropiere. Este foarte frecventa la copii.Se vindeca cu lentile convergente.

Astigmatismul Se traduce prin vederea unor linii mai clare decat a altora.

Daltonismul Consta in incapacitatea unor persoane de a distinge culorile,indeosebi rosu si verde.Nu se trateaza.

Prezbitismul Consta in pierderea elasticitatii cristalinului. Se vindeca cu lentile convergente.p + p' = f p-distanta obiect-lentila p'-distanta imagine-lentila

Pentru a construi imaginea unui obiect intr-o lentila se construieste imaginea fiecarui obiect.Pentru a construi imaginea unui punct se duc raze incidente si se aplica legile refractiei.
a)Lentile convergente
b)Lentile divergente

Refractia luminii
Refractia este schimbarea directiei luminii la trecerea acesteia dintr-un mediu transparent in altul. Fiindca lumina calatoreste cu viteze diferite in medii diferite, ea trebuie sa-si schimbe viteza la trecerea dintr-un mediu in altul. Daca un fascicol de lumina atinge aceasta suprafata intr-un unghi, atunci lumina de pe partea facicolului care atinge prima suprafata de separare este fortata sa incetineasca sau sa-si mareasca viteza inainte ca lumina de pe cealata parte sa atinga noul mediu.

Acest lucru determina indoirea, sau refractarea, fascicolului la suprafata de separare. De exemplu lumina reflectata de un obiect aflat sub apa trece intai prin apa si apoi prin aer pentru ajunge la ochiul unui observator. Din unele unghiuri un obiect partial scufundat pare indoit in locul unde intra in apa fiindca lumina care vine de sub apa este refractata.

Indicele de refractie al unui mediu este raportul dintre viteza luminii in vid si viteza luminii in acel mediu. Datorita faptului ca lumina de frecvente diferite calatoreste la viteze diferite intr-un mediu, indicele de refractie este diferit pentru lumina de frecvente diferite. Asta inseamna ca lumina de culori diferite este refractata la unghiuri diferite cand trece dintr-un mediu in altul . Efectul obtinut este dispersia luminii la trecerea acesteia prin prisma.

SUBSTANTE
INDICE DE REFRACTIE*
Vid
1.0000
Aer
1.0003
Gheata
1.309
Apa
1.33
Alcool etilic
1.36
Sticla (fused quartz)
1.46
Sticla (crown)
1.52
Clorura de sodium
1.54
Zircon
1.92
Diamant
2.42 

Legile reflexiei si refractiei
Cantitatea de lumina reflectata depinde de raportul indicilor de refractie pentru cele doua medii. Planul de incidenta contine raza de incidenta si normala la suprafata in punctul de incidenta. Unghiul de incidenta (de reflexie sau de refractie) este unghiul dintre raza incidenta (reflectata sau refractata) si normala. Legile reflexiei spun ca unghiul de incidenta este egal cu unghiul de reflexie si ca raza incidenta , raza reflectata si normala la suprafata in punctual de incidenta sunt coplanare.Daca suprafata celui de al doilea mediu este neteda aceasta poate actiona ca o oglinda si poate produce o imagine reflectata. Daca oglinda este plana atunci imaginea pare sa se afle in ...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Reflexia luminii - Refractia luminii
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate