Trimite referat

Stiati ca ...

Singurul atlet din toate timpurile care a reusit sa obtina victorii la sase editii ale olimpiadelor este Milo din Croton.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Recidiva

Materie: Drept
Accesari: 8.669
Download-uri: 2.305
Nota: 5.31 (1197 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Recidiva
Publicitate:

Trimis de aurel
din 13 Aprilie 2006

Art. 37 din Codul penal roman prevede:
Recidiva exista in urmatoarele cazuri:
a) cand dupa ramanerea definitiva a unei hotarari de condamnare la pedeapsa inchisorii mai mari de 6 luni, cel condamnat savarseste din nou o infractiune cu intentie, inainte de inceperea executarii pedepsei, in timpul executarii acesteia sau in stare de evadare, iar pedeapsa prevazuta de lege pentru a doua infractiune este inchisoarea mai mare de un an;

b) cand dupa executarea unei pedepse cu inchisoare mai mare de 6 luni, dupa gratierea totala sau a restului de pedeapsa, ori dupa implinirea termenului de prescriptie a executarii unei asemenea pedepse, cel condamnat savarseste din nou o infractiune cu intentie pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii mai mare de un an;

c) cand dupa condamnarea la cel putin trei pedepse cu inchisoare pana la 6 luni sau dupa executare, dupa gratierea totala sau a restului de pedeapsa, ori dupa prescrierea executarii a cel putin trei asemenea pedepse, cel condamnat savarseste din nou o infractiune cu intentie pentru care legea penala prevede pedeapsa inchisorii mai mare de un an.

Exista recidiva si in cazurile in care una dintre pedepsele prevazute la alin.1 este detentiunea pe viata.Pentru stabilirea starii de recidiva in cazurile prevazute in al. 1 lit. a) si b) si al. 2, se poate tine seama si de hotararea de condamnare pronuntata in strainatate, pentru o fapta prevazuta si de legea romana, daca hotararea de condamnare a fost recunoscuta potrivit dispozitiilor legii.

Pornind de la reglementarile in vigoare recidiva poate fi definita ca o forma a pluralitatii de infractiuni care exista cand dupa o condamnare definitiva la pedeapsa detentiunii pe viata sau la pedeapsa inchisorii mai mare de 6 luni ori dupa cel putin trei condamnari la pedeapsa inchisorii de pana la 6 luni, neexecutate sau in cazul in care condamnarea vizeaza pedeapsa inchisorii chiar dupa executarea acesteia, condamnatul savarseste din nou o infractiune cu intentie (intr-un anumit timp determinat), pentru care legea prevede pedeapsa detentiunii pe viata ori pedeapsa inchisorii mai mare de un an.

Termenii recidivei.
Prin termeni ai recidivei se inteleg, in general, elementele constitutive ale starii de recidiva (structura recidivei) si care au un rol important in reglementarea juridica a recidivei. Aceste elemente sunt:
-o condamnare definitiva la pedeapsa inchisorii de o anumita durata (peste 6 luni sau 3 condamnari de pana la 6 luni) precum si detentiunea pe viata;
-savarsirea din nou a unei infractiuni intentionate de o anumita gravitate dupa o condamnare definitiva.

Conditii de existenta ale recidivei.
Din normele penale in vigoare rezulta urmatoarele conditii generale necesare pentru a se realiza starea de recidiva:

A. Existenta unei condamnari definitive. Hotararea de condamnare trebuie sa aiba caracter definitiv si sa priveasca pedeapsa inchisorii mai mare de 6 luni sau cel putin trei condamnari pana la 6 luni sau de 6 luni, pronuntate pentru infractiuni intentionate, precum si condamnarea la pedeapsa detentiunii pe viata.

Condamnarea trebuie sa priveasca o fapta intentionata, dar poate sa aiba ca obiect si o fapta praeterintentionata, ea poate fi pronuntata pentru o fapta consumata sau o tentativa pedepsibila ori pentru una din formele de participatie prevazute de lege (coautor, instigare, complicitate).

O hotarare de condamnare la pedeapsa inchisorii de 6 luni sau sub 6 luni, ori la pedeapsa cu amenda, nu poate genera recidiva. De asemenea, nu exista stare de recidiva daca noua infractiune s-a savarsit dupa ce hotararea definitiva a fost casata in urma recursului cu trimitere pentru o noua judecare si inainte ca noua hotarare definitiva sa se fi pronuntat in acea cauza.

Recidiva nu subzista nici in cazul in care dupa pronuntarea unei hotarari definitive de condamnare persoana savarseste o noua infractiune, insa ulterior, hotararea definitiva este desfiintata printr-o cale extraordinara de atac (recurs in anulare, revizuire, contestatie in anulare).

B. Savarsirea unei noi infractiuni. Starea de recidiva presupune ca dupa condamnarea definitiva (indiferent daca s-a executat ori nu pedeapsa) faptuitorul sa savarseasca o noua infractiune. Condamnarea anterioara constituie doar o premisa de care depinde existenta recidivei, lasand deschisa posibilitatea aparitiei sale. Ea se naste insa numai cu savarsirea celei de-a doua infractiuni care formeaza cel de-al doilea termen al sau.

A doua infractiune poate sa constea intr-o fapta consumata, o tentativa pedepsibila sau intr-un act de participatie la o fapta prevazuta de legea penala. Conditia este ca infractiunea savarsita dupa condamnarea definitiva, sa fie o fapta intentionata (poate fi si praeterintentionata), iar legea sa prevada pentru ea pedeapsa inchisorii mai mare de 1 an.

Nu intereseaza pedeapsa pronuntata de instanta ci aceea prevazuta in norma de incriminare. Acest al doilea termen poate sa constea intr-o singura in...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Recidiva
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate