Trimite referat

Stiati ca ...

Patru din cinci americani cred ca Biblia este Cuvantul inspirat al lui Dumnezeu, dar mai mult de jumatate dintre acestia o citesc mai putin de o data pe luna.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Raymond Aron

Materie: Filozofie
Accesari: 5.168
Download-uri: 670
Nota: 5.88 (2287 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Raymond Aron
Publicitate:

Trimis de Mary_Anny
din 22 Aprilie 2009

Raymond Aron(s-a nascut la 14 martie 19O5 la Paris) a fost un filosof, sociolog si politolog evreu francez. A studiat filosofia la prestigioasa École Normale Supériure din Paris, unde a fost coleg cu Jean Paul Sartre.

Si-a inceput cariera universitara in Germania, asistand in mod direct la ascensiunea nazismului. A participat la Razboiul Ciudat, apoi in Exil la Londra. A fost redactor sef al ziarului La France Libre. In aceeasi timp a fost jurnalist politic si de universitar.

Editorialist la Combat, apoi la Figaro si Express, a analizat conjunctura internationala si interna si participa la dezbaterile ideologice ale Razboiului rece. Profesor la mai multe facultati, devine titular al catedrei de sociologie al Facultatii de Litere din Paris.

Opera sa , se imparte intre filosofia istoriei si devenirea societatiilor noastre: devenirea diplomatico-strategica si dezvoltarea economica. Pe tot parcursul carierei sale intelectuale, a dialogat cu marii sociologi: Marx, Tocqueville, Pareto, Clausewitz.

A respins cu fermitate ideologiile totalitare si a cautat explicatii pentru atractia maladiva pe care comunismul a exercitat-o asupra intelectualitatii franceze.
Cel mai important sociolog francez al secolului XX si unul dintre cei mai importanti filosofi a istoriei a acestui secol, poate fi descris cel mai bine prin propria sa caracterizare: Un spectator angajat. El nu se temea sa se implice in lumea din jurul sau, o lume pe care resimtea tot mai vulnerabila. El a crezut in necesitatea ca toti aceea care au curajul sa isi asume o gandire pozitiva, originala, sa se implice in viata sociala si politica a lumii in care vietuiesc.

Raymond Aron in acest volum studiaza sistemul particular, care se numeste politica, pentru a vedea in ce masura filosofii din trecut aveau dreptate sa admita ideea ca trasatura fundamentala a colectivitatiilor este organizarea puterilor.

Puterea politica se defineste prin capacitatea de a lua decizii si stabilirea , modificarea legilor. Functia executiva sau politica este ceea ce juristii numesc executiv si legislativ. Aceste doua tipuri de functii sunt exercitate de doua tipuri de oameni, intruchipate in doua organizatii: functionarii si birocratia, pe de alta parte oamenii politici si sistemul electoral.

Sistemul politic determina raporturile intre cei guvernati si guvernanti, stabileste modul de cooperare al oamenilor in gestionarea afacerilore publice, orienteaza actiunea statului, organizeaza inlocuirea guvernantilor. Sistemul politic este cel care ne va permite sa recunoastem trasaturile originale, specifice fiecarui regim.

De cand mai multe partide au dreptul de a exista in mod legal, ele sunt in mod inevitabil in competitie pentru exercitiul puterii. Fiindca exista mai multe partide in concurenta, trebuie emise reguli carora sa se desfasoare aceasta concurenta.

Scriitorul prezinta doua tipuri de regimuri politice: cu partid monopolist si cu partiduri multiple. Descrie un regim in care exista reguli precise care fixeaza conditiile in care sunt alesi guvernantii si in care se exercita puterea. Precizeaza in egala masura ca este vorba despre doua tipuri ideale. Vorbeste simultan despre pluralitatea partidelor , regulile constitutionale ale alegerii guvernantilor, caracterul constitutional al exercitarii autoritatii.

Apare o a doua categorie de regimuri cu partid monopolist : partidul fascist, care nu urmarea initial rasturnarea ordinii sociale. Esenta ideologiei fasciste era afirmarea autoritatii statului, necesitatea unui stat puternic.
Partidele sunt esentiale pentru indeplinirea unei functii a tuturor regimurilor politice, alegerea guvernantiilor. Legitimitatea traditionala dispare. Principiul legitimitatii pe care il reclama astazi aproape toate regimurile este democratic. Filosofia clasica a stabilit intotdeauna o clasificare a regimurilor dupa numarul detinatorilor suveranitatii: monarhia – unul singur detine suveranitatea, oligarhie – mai multi detin suveranitatea, democratie – toti sau poporul detine suveranitatea.
Puterea poate fi exercitata intr-o maniera contitutionala, fara partide multiple sau democratizare.

Raymond analizeaza regimurile de democratie occidentala, regimurile pluraliste-constitutionale. In acelasi timp prezinta comparatiile posibile intre diferitele exemple de regimuri pluraliste.
Regimurile constitutionale-pluraliste sunt oligarhice la fel ca toate regimurile politice, dar mai putin decat majopritatea regimurilor cunoscute. Cei care exercita functiile cele mai importante din punct de vedere politic nu sunt ei insasi oameni care detin pozitiile cele mai importante din punct de vedere social.

Analizeaza problema coruperii regimurilor constitutionale-pluraliste si a formulat trei ipoteze: autodistrugere, vulnerabilitate crescanda a regimului, absenta unei evolutii orientate intr-un sens determinat. La nivel politic, regimurile slabesc datorita uzurii, dar se consolideaza datorita obisnuintei.
Analize...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Raymond Aron
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate