Trimite referat
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

REACTII DE ADAPTARE A PLANTELOR LA LUMINA

Materie: Biologie
Accesari: 12.749
Download-uri: 1.967
Nota: 6.29 (2055 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9


Download Referat - REACTII DE ADAPTARE A PLANTELOR LA LUMINA
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 10 August 2006

REACTII DE ADAPTARE A PLANTELOR LA LUMINA

Lumina este un factor crucial pentru existenta unei plante. Lumina inseamna viata, pentru ca ea regleaza cele trei mari procese care au loc la nivelul plantei: fotosinteza, fototropia si adaptarea la ciclul de lumina.

* Fotosinteza este procesul prin care plantele transforma energia primita prin lumina in hrana. Ca toate fiintele vii, si plantele au nevoie de hrana; ele folosesc energia soarelui pentru a-si "fabrica" zaharuri prin procesul fotosintezei. Energia primita prin lumina, dioxidul de carbon si apa interactioneaza cu pigmentul verde al plantei, clorofila, pentru a produce zahar si oxigen, care apoi este eliberat in atmosfera, alimentand ce amai mare part edin patura de oxigen a plantei;

* Fototropia este tendinta naturala a plantelor de a creste inspre sursa de lumina. Plantele se dezvolta mai mult pe partea unde primeste mai multa lumina;

* Adaptarea la ciclul de lumina este raspunsul innascut al plantei la mediul in care traieste, direct proportional cu luminozitatea, alternanta zi-noapte (lumina-intuneric), durata ciclurilor lumina-intuneric, a factorului termic care deriva din acestea, etc.

Pentru a putea capta cat mai multa lumina, unele plante isi pot intoarce frunzele spre soare pentru a-i capta razele, iar altele, pentru a economisi energie, adopta o pozitie de "somn" in timpul noptii.

Toata suprafata globului, fiind prezente in sol sau in organisme vii sau moarte. Unele traiesc in simbioza, cu algele, alcatuind lichenii, sau cu radacinile plantelor superioare, alcatuind micorizele.

Unele specii de alge sunt de structura unicalulara, iar altele sunt pluricelulare, ca de exemplu planctonul.

Aceste plante, in functie de mediul in care traiesc, in special in functie de adancimile la care si-au adaptat mediul de viata, si-au dezvoltat o conformatie filamentoasa, unele de mari dimensiuni, in special lungimi, incercand sa capteze cat mai mult din lumina care se transfera prin masa de apa in care traieste.

Cateva specii de alge, aproape ca formeaza puntea dintre viata vegetala si cea animala. De exemplu, euglenofitele se pot autopropulsa cu ajutorul flagelilor, au un "ochi" rosu sensibil la lumina(necesar Ón gasirea celei mai bune pozitii pentru fotosinteza), si sunt capabile sa ingereze particule de hrana solida.


...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - REACTII DE ADAPTARE A PLANTELOR LA LUMINA
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK