Trimite referat
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Proiectarea didactica

Materie: Diverse
Accesari: 31.932
Download-uri: 6.170
Nota: 5.57 (1124 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9


Download Referat - Proiectarea didactica
Publicitate:

Trimis de Iordachioaie Reodora
din 14 Ianuarie 2008

Proiectarea didactica este procesul de anticipare a obiectivelor , continuturilor , metodelor si mijloacelor de invatare , a instrumentelor de evaluare si a relatiilor ce se stabilesc intre toate aceste elemente in contextual unei modalitati specifice de organizare a activitatii didactice ( lectie , excursie didactica etc. ) .
( Mariana Momanu , 1998 : 206 )

Asemanator predarii altor discipline si in procesul predarii limbii romane , profesorul este obligat sa-si proiecteze , prin gandire si imaginatie anticipative , scopul ( finalitatea ) si obiectivele pe care le urmareste prin predarea obiectului pentru a obtine din partea elevilor performante concret observabile si masurabile .

Scopul ii indica profesorului pentru ce elevul trebuie sa invete ceva si directia tuturor actiunilor intreprinse in procesul de invatare .Obiectivele desemneaza ce se incearca sa se obtina de la elev , mai exact , ce modificare a comportamentului sau se va produce prin invatarea unui anumit continut stiintific .

Daca scopul arata directia instruirii , obiectivele exprima rezultatul ce doreste sa se obtina prin proiectare si realizarea unei activitati didactice . In functie de nivelul de la care privim procesul educational , distingem si obiectivele acestuia , ierarhizate de la general la particular si care ne ajuta in buna organizare a lectiilor .

La un I nivel , cel mai general sic el mai sintetic , se situeaza obiectivele -cadru sau competentele generale care se stabilesc si se urmaresc prin intregul proces de invatamint pe o lunga perioada de timp ( ciclu de scolarizare )

La al II-lea nivel , - intermediar- se afla obiectivele de referinta sau competentele specifice disciplinei scolare , enuntate de obicei prin programa acelei discipline .

La al III-lea nivel , care are caracter aplicativ , se realizeaza operationalizarea obiectivelor sau derivarea competentelor urmarite de catre profesor pe parcursul unui capitol din programa , al unei lectii sau , uneori , chiar al unei secvente dintr-o lectie .

Dupa stabilirea obiectivelor operationale pentru un intreg capitol ( si care pot fi formulate o data cu intocmirea planificarilor calendaristice ) , profesorul va urmari indeplinirea obiectivelor operationale pe fiecare lectie , pana la epuizarea lor .

Sistemul national educativ romanesc , insa a utilizat cu precadere si inca mai utilizeaza ceea ce specialistii denumesc hidden curriculum , curriculum cache' sau , in traducere , “ curriculum ascuns “ . Aceasta inseamna ca , rareori ceea ce isi propun profesorii prin planificarile lor este transpus si in practica .

Acest fenomen nu tine numai de vointa profesorului , ci si de nivelul de pregatire al clasei , care este presupus de professor , dar in realitate acesta poate sa fie mai scazut sau mai mare . De aceea , profesorul trebuie sa aiba in vedere reproiectarea acelor secvente care nu au fost atinse , pe de o parte , pentru clasele cu nivel scazut sip e de alta parte , pentru clasele foarte bune , proiectarea trebuie sa cuprinda activitati suplimentare cu grad de dificultate ridicat .

Modelul didacticist al proiectarii pedagogice

Acesta este caracterizat la nivelul care ne intereseaza si anume din perspective profesorului , prin urmatoarele trasaturi :

Este centrat pe continuturi sip e predarea de tip expozitiv ( expunerea , prelegerea, interogatia retorica etc. )

Continuturile sunt cele care impugn si isi subordoneaza obiectivele , metodologia si evaluarea didactica intr-o logica a “ invatamantului informativ “ .

Continuturile erau exclusiv academice , lipsite de finalitate practica si sociala intr-o proportie semnificativa .

Clasa este statica . Elevii lucreaza si raspund individual .
Profesorul conduce intreaga activitate si o evalueaza .
Se adreseaza memoriei de tip reproductive .
Manualele sunt unice .

Elevii nu au drept de decizie privind pregatirea lor , nici in scolile de cultura generala si nici in licee .

Modelul curricular al proiectarii pedagogice

Reforma invatamantului adduce ca noutate distincta modelul curricular al proiectarii pedagogice care se caracterizeaza si se deosebeste de cel didacticist prin aceea ca :

Este centrat pe obiective si predarea de tip interactiv ;
Obiectivele sunt cele care impugn si isi subordoneaza continuturile , metodologia si evaluarea intr-o logica a “ invatamantului formativ “ .

Continuturile sunt mixte academice si cu finalitate imediata in practica sociala .

Clasa este dinamica . Elevii lucreaza in echipe sau perechi .
Profesorul este facilitator , moderator si persoana redusa .
Activitatea este evaluate prin feed-back constructiv .
Se adreseaza memoriei de tip creativ .
Manualele sunt alternative si , deci , optionale sau la alegere .
Elevii pot decide cu privire la ruta lor de pregatire .

Tipuri fundamentale de proiectare pedagogica

•Pro...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Proiectarea didactica
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK