Trimite referat

Stiati ca ...

Imperiul Roman de Apus s-a prabusit inaintea Imperiului Roman de Rasarit. Oficial prin abdicarea lui Romulus Augustus sub presiunea lui Odoacru la data de 4 septembrie 476 si neoficial cu moartea lui Julius Nepos in 480. Imperiului Roman de Rasarit sau Imperiul Bizantin, cum se numea la acea vreme, s-a prabusit mult mai tarziu, in 1453.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Proiect Marketing - Produsul Ochelari de vedere

Materie: Marketing
Accesari: 17.125
Download-uri: 5.954
Nota: 5.60 (2102 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Proiect Marketing - Produsul Ochelari de vedere
Publicitate:

Trimis de Adriana Puflea
din 14 Mai 2008

Analiza pietei
1.1 Identificarea pietei
Descriere

Piata ochelarilor de vedere face parte din piata produselor oftalmologice.Pe plan mondial, din totalul produselor destinate ingrijirii vederii ponderea vanzarilor de lentilele si ramele de ochelari este semnificativa: 48% , in conditiile in care lentile de contact si solutii de intretinere a acestora 15%, echipamentul de diagnosticare si operatie 15%, farmaceuticele pentru uz oftalmic 12%, iar ochelarii de soare 10%.

Lupta pentru suprematie pe piata lentilelor pentru ochelarii de vedere se da intre companii provenite din toate colturile lumii, precum Essilor (Franta), Sola (Australia), Hoya (Japonia), Indo (Spania) Zeiss sau Rodenstock (Germania), firme prezente si la noi. Alaturi de acestea, producatorii locali reprezentativi sunt: IOR Bucuresti si Interoptik Timosoara.

In Romania activeaza 600 de firme de optica dintre care 200 au dotari la standarde europene.Din punctul de vedere al volumului, piata locala este dominata de importuri in proportie de 80%, insa mai mult de jumatate din lentilele de provenienta straina sunt produse pirat, de slaba calitate, aduse pe diferite filiere, in special din Asia si Ucraina. De multe ori, acestea sunt comercializate ca lentile de marca, profitandu-se de neatentia si de lipsa de informare a purtatorilor de ochelari.

Evolutie si perspective de dezvoltare:

In anul 2004 Romania era in procentaj de 60%-70% o piata a lentilelor din sticla minerala, motivul principal fiind pretul scazut al acestora. Pentru a invinge acest inconvenient, companiile producatoare de lentile din sticla organica (plastic), in special cele importatoare, au adoptat o strategie de marketing bine fundamentata , orientata nu spre consumatorul final, ci s-a bazat in principal pe comunicarea directa cu profesionistii, adica opticienii si medicii oftalmologi, in incercarea de a invinge reticenta acestora de a recomanda si promova produse mai scumpe, dar inovatoare si de o calitate certificata si garantata.

Datorita acestui demers, dar si eforturilor altor furnizori mondiali, in colaborare cu distribuitorii pentru Romania, piata s-a dezvoltat din punct de vedere calitativ, iar utilizatorii finali au inceput sa vada mai clar avantajele purtarii lentilelor din sticla organica: au proprietati optice foarte bune, sunt mai usoare, mai comode, confera o protectie mult sporita impotriva razelor UV, nu se sparg, deci au o durata de viata mai lunga decat cele din sticla, ceea ce justifica pretul.

Principala problema a pietei este cota alarmanta si in continua crestere ocupata de ochelarii "de-a gata", care se gasesc in piete si chiar in magazine. Orice purtator de astfel de ochelari risca sa-si afecteze vederea, din cauza ca nu este respectata distanta interpupilara specificata in reteta oftalmologica individuala pentru fiecare persoana, si nici dioptria. Lipsa unei mediatizari eficiente, care sa informeze si sa avertizeze purtatorii de ochelari asupra factorilor de risc la care se expun atunci cand achizitioneaza lentile de calitate indoielnica, la care se adauga puterea de cumparare relativ scazuta a unui segment de clienti, a dus in ultimii ani la o dezvoltare inimaginabila a pietei negre.

Asadar, din punct de vedere tehnic, in Romania se pot achizitiona cele mai noi si performante lentile, unele realizate in tara, altele in strainatate. Totul tine de disponibilitatea opticienilor si medicilor de a-i informa corect pe potentialii utilizatori.Piata locala este in plina dezvoltare, legislatia fiind aliniata la cea a Comunitatii Europene.

Structura

Dimensiunile pietei ochelarilor de vedere
Numarul consumatorilor variaza in timp si este o componenta a populatiei totale a tarii, care la randul ei se imparte in consumatori si nonconsumatori. Persoanele care nu vor cumpara niciodata produsul, respectiv cei care nu prezinta afectiuni oftalmologice si nu sunt nevoiti sa cumpere ochelari de vedere sau prefera lentilele de contact sunt nonconsumatori absoluti.

Nonconsumatorii relativi sunt cei care momentan nu poarta ochelari de vedere, desi sunt predispusi la afectiunii ale globului ocular, pentru ca nu au facut inca un control oftalmologic, nu au bani sau nu isi dau seama de gravitatea problemei.

Piata actuala a ochelarilor de vedere: 10.808.902 consumatori, din care:
� intre 14 � 45 de ani 3.2519.305
� pana in 14 ani 597.843
� peste 45 de ani (presbiti) 6.691.754

Total lentile utilizate 21.617.804
Sursa datelor : Capital, din 16/12/2004
Capacitatea pieței reprezintă capacitatea fizică maximă de produse, care poate fi absorbită în consum, ținând seama doar de limitele biologice și psihologice ale consumatorilor. Se masoară în unități fizice de produs:
Cp=N * Fm * Qm

N-numărul de cumpăratori potențiali; în cazul nostru, din populația totală a Romania se scade numarul nonconsumatorilor)

Fm-frecvența medie...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Proiect Marketing - Produsul Ochelari de vedere
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate