Trimite referat

Stiati ca ...

Albinele sunt singurele insecte domesticite de om.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Procesul legistlativ ca factor de inadecvare si inefectivitate

Materie: Drept
Accesari: 2.775
Download-uri: 360
Nota: 5.35 (1005 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Procesul legistlativ ca factor de inadecvare si inefectivitate
Publicitate:

Trimis de aurel
din 13 Aprilie 2006

In orice societate, eficienta si validitatea legislatiei, concretizata in forta ei obligatorie, include doua aspecte:primul se refera la gradul de legitimitate si credibilitate al acesteia, concretizata in acceptarea voluntara sau fortata a normelor de drept, cel de al doilea include eficienta regulii de drept si a legislatiei in raport cu obiectivele si functiile urmarite.

Nimeni nu poate contesta faptul ca in perioada de tranzitie de la un regim politic la altul si in consens cu cerintele imperioase ale crearii unui stat de drept, in Romania nu s-au produs transformari si modificari esentiale in sistemul legislativ si in legislatie. Dar, asa cum subliniaza unii juristi si sociologi, daca orice epoca revolutionara semnifica "intronarea legii" prin restabilirea principiilor legalitatii, legitimitatii si justitiei sociale, un asemenea proces isi are propriile sale limite datorita unor cauze atat intrinseci, apartinand insasi modului de elaborare si aplicare al dreptului (legislatie), cat si extrinseci de natura economica, politica, morala si spirituala.

Juristii evidentiaza trei criterii de validitate si eficienta a normelor juridice si a legislatiei in general :
1) legalitatea, care se refera la coerenta interna si armonia axiologica a discursului juridic. In raport cu acest criteriu, o norma juridica pentru a avea generalitate si permanenta, trebuie sa-si gaseasca un loc determinat intr-un ansamblu unitar de reguli care formeaza un sistem definit prin logica interna ;

2) eficacitatea (efectivitatea), care se refera la capacitatea de performanta practica a normei juridice in raport cu scopurile urmarite, adica la potenta dreptului de a reprezenta o institutionalizare rationala si controlata a procesului de schimbare sociala. In raport cu acest criteriu, o lege este valida daca reuseste sa normalizeze raporturile sociale nu in virtutea unor reglementari apriorice sau valori abstracte, ci numai pe baza unor valente rationalizatoare ale vietii practice, ale realizarii unor obiective fundamentale solicitate imperios de procesul scimbarii ;

3) legitimitatea, care se traduce in campul juridic prin exigenta asigurarii drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului si posibilitatea unei protectii sociale a indivizilor, ca si prin includerea tuturor cetatenilor, fara nici o exceptie, la sistemul de drepturi, indatoriri, obligatii si contributii.

In Romania, tranzitia spre relatiile si economia de piata nu a fost insa insotita de o legislatie adecvata, asa cum exista in alte tari, capabila sa reglementeze modalitatile de realizare a reformei si privatizarii in domeniile vitale ale economiei, afacerilor, operatiunilor de import-export si financiar-bancare si sa previna aparitia si profilarea unor forme inedite de delicte economice si in domeniul afacerilor si chiar de crima organizata.De aceea, nici unul dintre criteriile amintite anterior privind validitatea si eficienta legislatiei nu-si regasesc o expresie adecvata in dinamica procesului legislativ de dupa decembrie 1989, in special in domeniul prevenirii si combaterii fenomenului de coruptie.

Astfel, in ceea ce priveste primul criteriu referitor la coerenta interna a normelor juridice, o buna parte din legile elaborate pana in prezent nu intrunesc conditiile de tehinca legislativa, neglijand, totodata, schimbarile si tendintele evolutive in diferite domenii economice si sociale.

De aceea, cele mai controversate legi (cum ar fi, de pilda, legea privatizarii, legea infiintarii de societati pe actiuni cu capital de stat sau privat, legea investitiilor etc.) au fost elaborate si promulgate intr-un timp extrem de scurt si, fara a fi pregatite de alte acte normative care sa ofere premise pentru evitarea erorilor de interpretare, a echivocurilor si a confuziilor deliberate, a nenumaratelor abuzuri care se fac astazi resimtite in practica.

Din acest motiv, s-a extins sensibil sfera delictelor si crimelor economice si in domeniul afacerilor, concretizate in acte de escrocherie si abuz de incredere, concurenta necinstita, evaziune fiscala si falsuri de tot felul, incalcari bancare si de bursa, infractiuni vamale,crearea de organizatii si societati fictive, metode de "spalare" a banilor etc.

Nu au fost abrogate sau modificate o serie de acte normative consfintind drepturile exagerate ale statului asupra proprietatii publice, astfel ca, paradoxal, legi fundamentale pentru o noua configuratie a economiei de piata par sa coexiste cu reglementari promulgate sub vechiul regim.

In ceea ce priveste cel de al doilea criteriu, cel al efectivitatii legii, nici acesta nu se realizeaza in mod adecvat in activitatea legislativa, multe prescriptii normative fiind elaborate in perioada de "provizorat" legislativ ce a intervenit dupa decembrie 1989.

Din acest punct de vedere, reforma legislativa nu a produs inca eficacitatea scontata a regulilor de drept pentru a preveni si combate multiplele manifestari deviante si delincvente amplifica...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Procesul legistlativ ca factor de inadecvare si inefectivitate
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate