Trimite referat

Stiati ca ...

Fenomenul de flux-reflux este datorat fortelor gravitationale dintre Pamant si Luna.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Procedee de epurare a atmosferei

Materie: Diverse
Accesari: 5.799
Download-uri: 870
Nota: 5.17 (1111 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Procedee de epurare a atmosferei
Publicitate:

Trimis de Anonim
din 11 Martie 2009

MEMORIU DE PREZENTARE

1. Generalitati

Pentru protectia atmosferei impotriva poluarii, aerul incarcat cu praf din instalatiile de desprafuire, conform actelor normative in vigoare, trebuie sa fie curatate de praf care apoi este evacuat in atmosfera. In cazul transportului in scop tehnologic, rolul separatorului de praf este de a desprinde materialul transportat din curentul de aer care urmeaza sa fie evacuat in atmosfera libera.

Instalatiile de desprafuire au drept scop captarea particulelor de substante degajate si evacuarea lor din spatiul incaperii. Ele se realizeaza pentru eliminarea pericolului de imbolnavire a muncitorilor, protejarea utilajelor de uzura rapida, protejarea aparaturii electrice si electronice existente in sectie, precum si pentru recuperarea substantelor pretioase in vederea reutilizarii lor.

La proiectarea instalatiilor de desprafuire este important sa se cunoasca atat natura si cantitatea substantelor degajate, cat si gama de dimensiuni ale particulelor mai ales ale celor fine, care nu se depun, mentinandu-se in suspensie in aer.

Deoarece realizarea si exploatarea instalatiilor de desprafuire implica costuri mari, este necesar sa se incerce mai intai ca prin procedee tehnologice sa se reduca cantitatile de praf degajate, sa se lucreze eventual cu materiale care produc pulberi mai putin periculoase.

Cicloanele au o intrebuintare larga in toate domeniile de captare a prafului si sunt folosite fie ca aparate individuale, fie montate in baterii.
Separarea prafului prin centrifugare nu este nelimitata. Se porneste prin calcul de la o limita care se considera maxima, sub aceasta limita praful nu mai poate fi retinut.

Ciclonul este un separator cu o deficienta initial admisa, dar al carui cost este in general mult mai mic decat al oricarui separator.

2. Descrierea instalatiei

Instalatia este formata din :
concasor ;
ciclon ;
epurator ;
ventilator ;
cos ;
4 tronsoane.
Concasorul este acoperit cu o hota. Aerul impurificat este transportat cu o viteza de 12 m/s printr-un prim tronson lung de 28 m, cu 10 coturi la 90°,catre ciclon.
Din ciclon, prin tronsonul al doilea cu o lungime de 23 m, cu 6 coturi de 90°,gazul cu particule fine in suspensie, cu o viteza de 12 m/s, trece in epuratorul secundar unde are loc epurarea.

Pe tronsonul al treilea, care are lungimea de 18 m, cu 5 coturi la 90°, viteza este de 9 m/s.
Pe tronsonul al patrulea, care are lungimea de 2 m, cu 1 cot la 60°, gazele epurate sunt transportate cu o viteza de 6 m/s in ventilator iar de aici sunt ventilate in cos.

3. Ciclonul. Mod de functionare

Ciclonul este un aparat brevetat la sfarsitul sec.XIX. Este cel mai cunoscuc separator. Cicloanele sunt aparate care folosesc principiul de epurare centrifugal. Forta centrifugala ia nastere la introducerea tangentiala a unui curent de aer intr-un tub cilindric sau conic. Aceste aparate sunt cele mai folosite aparate pentru desprafuirea grosiera folosita in practica.

Ciclonul se compune dintr-o manta cilindrica din tabla, terminata la partea inferioara cu un con cu orificiu de evacuare a prafului. In interiorul mantalei se gaseste un tub cilindric de evacuare a aerului curatit.

Aerul incarcat cu praf este introdus tangential in partea superioara a mantalei capatand astfel o miscare dupa o spirala descendenta.
Datorita fortei centrifuge, particulele solide sunt proiectate pe peretii mantalei, sunt franate in miscarea lor si curg apoi spre conul inferior, aerul curatit iesind prin tubul interior central. Intrarea si iesirea gazelor se faceprin partea superioara. Evacuarea prafului se face in partea inferioara unde ciclonul este prevazut cu un buncar acesta avand o inclinatie mare fata de axa orozontala. Depunerea prafului in buncar se face sub actiunea fortei gravitationale. Pentru a se asigura o epurare eficienta, aerul impurificat trbuie sa execute in ciclon cel putin doua rotatii complete in jurul tubului central.

In anumite limite, gradul de separare al cicloanelor creste cu forta centrifuga, adica cu masa particulelor, cu viteza de rotire a particulelor, determinata de viteza de intrare tangentiala a amestecului si cu scaderea diametrului mantalei ciclonului. Din aceste motive, cicloanele se construiesc de obicei cu un diametru maxim de 1 m. Se realizeaza, de asemenea cicloane cu diametre mai mici de 50...250 mm, ce se monteaza in baterii formand multicicloane.

Schita instalatie de epurare gaze

Alegerea materialului
Pentru cicloane folosite la temperatura de 20°C se poate alege ca material de constructie a ciclonului OL 37 sau OL 42.2.K. pentru temperaturi mai ridicate se alege otel refractar.
Pentru ciclonul proiectat se alege OL 37.1.K.4. Epuratorul secundar. Generalitati

Problema combaterii gazelor daunatoare in diverse industrii se p...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Procedee de epurare a atmosferei
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate