Trimite referat

Stiati ca ...

Cel mai mic os din organismul uman este scarita, acesta avand doar 2,6 mm.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Problema timpului

Materie: Filozofie
Accesari: 9.933
Download-uri: 1.495
Nota: 5.24 (1675 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Problema timpului
Publicitate:

Trimis de L.o.r.e
din 31 Martie 2008

PROBLEMA TIMPULUINe putem intreba nu numai ce exista, de ce exista ceea ce exista, ci si cum exista. Din aceasta ultima perspectiva, ne vom referi la dimensiuni si trasaturi ale existentei, cum sunt spatiul, timpul, ordinea, determinarea.

Spatiul si timpul au fost considerate drept determinatii fundamentale, modalitati ale existentei, in general, si ale fiecarui lucru. Despre ceva se poate spune ca exista in mod real numai in masura in care ocupa un loc in spatiu, intr-un moment determinat.

In sens larg, spatiul este inteles prin categoriile coexistentei (stanga - dreapta, in fata - in spate, sus - jos), iar timpul prin categoriile succesiunii (inainte - dupa) sau duratei (mai mult - mai putin). Spatiul este o inlantuire de "locuri", iar timpul o succesiune de momente.

Cu referire la spatiu si timp, se poate vorbi despre un tip mai important de problematizare, si acela este:

DACA sunt
a) obiective (independente de experienta noastra, de modul nostru de a percepe realitatea)
b) subiective (simple perspective sau modalitati omenesti de a intelege existenta)

Distinctia dintre timpul obiectiv si cel subiectiv este intuitiva. Ex: Pentru o persoana care sustine un examen, timpul poate sa curga repede, insa aceeasi persoana poate sa considere ca timpul poate sa curga greu atunci cand asteapta pe cineva.

Este posibil chiar ca in situatii similare curgerea timpului sa fie traita diferit de persoane diferite.

Ex: O persoana care a invatat pentru examen poate sa considere ca timpul trece usor, dar pentru cineva care nu a invatat acelasi timp i se va parea ca trece mult mai greu.

Pe de alta parte, a vorbi despre trairea sau perceperea timpului presupune implicit existenta obiectiva a acestuia. Problema nu este asadar daca timpul exista, ci daca noi putem sti vreodata ce este timpul in sine, independent de modul nostru de traire sau de cunoasterea noastra.

Momentele timpului - trecutul, prezentul si viitorul - indica asa numita sageata a timpului: el curge intr-un singur sens, ireversibil, dinspre trecut spre viitor.Oamenii au fost intotdeauna fascinati de ideea revenirii ciclice a tuturor lucrurilor sau de posibilitatea calatoriei in timp.

Vorbind despre o sageata a timpului, oamenii de stiinta si filosofii, preocupati de aceasta problema, au reliefat cu deosebire caracterul de ireversibilitate al timpului, demonstrabil cu diverse argumente. Cel mai general aspect al unidimensionalitatii este cel al trecerii de la trecut prin prezent spre viitor ; in cadrul unidimensionalitatii se poate discuta si sensul unic al curgerii timpului, deci imposibilitatea realizarii drumului invers.

Argumentul principal il constituie in acest caz lanturile cauzale, imposibilitatea aparitiei efectului inaintea cauzei si, de cele mai multe ori, nota de succesiune in relatiile cauzale, efectul continuand sa existe si sa actioneze dupa incetarea actiunii cauzei, dar ca rezultat evident al actiunii acesteia.

Treptat se contureaza pentru secolul XX, tot mai insistent, abordarea diversificata calitativ a timpului. Specificitatea coordonatei temporale obliga la diferentierea intre timpul cosmic (astronomic), timpul fizic, cel biologic, uman (individual si social).

Timpul biologic, amplu cercetat, desi inca intr-o forma incipienta, pune in primul rand problema deosebirilor intre timpul fizic (cronologic) si cel biologic, in asa fel incat timpul biologic nu poate fi totdeauna masurat cu unitatile timpului fizic. Acest aspect poate fi ilustrat cu ritmuri diferite de maturizare si imbatranire a diferitelor organisme. Dar, evidentiind ritmurile diferite, se poate afirma ca timpul organismului tanar este mai dilatat decat cel al organismului imbatranit, intrucat secunda de viata a unui organism tanar este mai bogata in procese fiziologice. Pentru copil, deci, ziua este mai lunga decat pentru omul matur, caci in cadrul ei se petrec incomparabil mai multe evenimente si in plan fiziologic si in plan psihic, deci activitatea e mult mai intensa.

Platon spune ca inainte de nasterea cerului, nu existau zile si nopti, luni si ani, si ca Demiurgul (nume dat in filosofia lui Platon, creatorului divin care a faurit lumea; creatorul universului, adica Dumnezeu), a facut astfel incat ele sa apara odata cu alcatuirea universului.

Toate acestea sunt parti ale timpului si ca atat "a fost" cat si "va fi" sunt forme nascute ale timpului pe care, spune Platon, le atribuim in mod gresit existentei vesnice. Caci noi spunem "a fost", "este" si "va fi", dar numai "este" se potriveste unei vorbiri adevarate, in timp ce "a fost" si "va fi" se refera la devenire ce se desfasoara in timp, caci acestea sunt miscari, pe cand ceea ce este vesnic identic si imobil nu poate deveni nici mai batran, nici mai tanar prin trecerea timpului, si nici nu a fost candva, nici nu este acum si nici nu va fi vreodata in devenire.

La intrebarea Ce este timpul? Sfantul Augustin spune chiar daca timpul...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Problema timpului
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate