Trimite referat

Stiati ca ...

Sportul chinezesc tai chi chuan este supranumit "Boxul umbrelor".

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Problema culorii in filosofia mintii

Materie: Filozofie
Accesari: 3.183
Download-uri: 583
Nota: 5.29 (1064 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Problema culorii in filosofia mintii
Publicitate:

Trimis de aurel
din 27 Martie 2006

Qualia este un termen destul de popular in domeniul filosofiei mintii si al neurostiintelor.El se refera in linii mari atat la reprezentarile ce au loc la nivelul mentalului dar si la diferitele senzatii resimtite.De exemplu,daca privesc o minge de fotbal,iar apoi inchid ochii,voi incerca sa mi-o reprezint la nivel mental.Aceasta reprezentare va avea o anumita calitate intrinseca (modul in care vad petele albe si negre dispuse pe minge, intensitatea culorilor, etc) pe care o numim "qualia".

Aceasta poate fi asociata atat reprezentarilor vizuale cat si senzatiior de durere, foame, frig, etc.In cele ce urmeaza voi incerca sa analizez acest concept oprindu-ma asupra unui singur aspect al problemei: culoarea.Mai precis voi incerca sa arat ce rol are acest concept in tentativa mai multor teorii de a defini culoarea.Dupa cum voi arata in continuare definirea culorii prezinta o serie de dificultati ce au consecinte atat in filosofia mintii cat si in stiintele particulare (optica, fizica culorii, etc.).

2.Dificultati ale definirii culorii.
Pentru a clarifica problema definirii culorii D.Hilbert considera necesare urmatoarele lamuriri.Sa consideram ca avem trei definitii ale culorii (acestea sunt de fapt cele mai uzuale definitii in domeniu):Culoarea este o proprietate pe care o au obiectele independent de minte.A vizualiza o culoare inseamna a avea capacitatea de a vedea culorile obiectelor.

Nu exista nici o proprietate independenta mental care sa fie identificata vizual de toate organismele cu abilitatea de a vedea culori.Hilbert sustine ca ar exista temeiuri serioase pentru a accepta fiecare din aceste propozitii ca fiind adevarata insa ele nu pot fi luate impreuna ca fiind adevarate.

Aceasta dificultate provine din faptul ca in definitii se asuma ca o culoare reprezinta o singura proprietate.De exemplu, daca am lua propozitiile 1 si 2 impreuna acestea par sa sustina ca exista o anumita proprietate pe care toate organismele dotate cu simt vizual o pot identifica.De cealalta parte, propozitia 3 sustine ca nu poate exista o asemenea proprietate.

Problema care ar aparea in cazul de fata este ca pornind de la aceste trei propozitii nu putem da o definitie clara a culorii.In acest sens Hilbert considera ca este necesar sa se faca o lamurire preliminara asupra celor trei propozitii.Solutia pe care o propune el este urmatoarea: cele trei propozitii nu sunt de acelasi fel.

Propozitia 1 reprezinta o "teza metafizica despre statutul ontologic al culorii".Propozitia 3 reprezinta o teza empirica despre care anume proprietati sunt identificabile de organismele cu simt vizual.Ceea ce se poate deduce de aici, spune Hilbert,este urmatoarea dilema: daca acceptam propozitia 1 atunci propozitia 2 pare sa fie triviala; daca insa respingem propozitia 1 atunci statutul propozitiei 2 va fi mult mai problematic.

Care ar fi problema atunci?O solutie posibila ar fi una din cele de mai sus: sa acceptam propozitia 1 si sa renuntam la propozitia 2.In acest caz vom obtine o teorie conform careia culoarea reprezinta o proprietate obiectiva (ceea ce afirma propozitia 1).

Totusi, desi Hilbert nu pune problema in aceeasi maniera daca acceptam propozitia 1 aceasta va intra in contradictie cu propozitia 3.Pe de alta parte daca am elimina propozitia 1 atunci n-ar mai exista nici o dificultate in a reconcilia celelalte doua propozitii.

In alta ordine de idei exista filosofi care resping atat propozitia 1 cat si 2 si accepta propozitia 3.Acceptarea propozitiei conduce la asertiunea ca nu exista vreo proprietate singulara pe care o pot identifica toate organismele dotate cu simt vizual.Aceasta pozitie se sprijina pe ultimele cercetari stiintifice care au relevat diferenta calitativa a culorilor in experienta interna a fiintelor cu simt vizual.

Asadar respingerea obiectivitatii culorii ca experienta interna mentala se face pe baza introducerii conceptului de "qualia".Qualia reprezinta calitatea experientei interne.De pilda daca am pune doi indivizi sa isi imagineze o minge rosie nu este sigur ca cei doi isi vor imagina aceeasi minge roaie de aceeasi intensitate sau nuanta.

Aceasta se datoreaza faptului ca fiecare are la nivel mental o qualia proprie.Daca am accepta pozitia filosofica exprimata de propozitia 1 si am extinde-o la nivelul definirii reprezentarilor culorilor am fi nevoiti sa admitem ca cei doi indivizi ar avea aceeasi qualia.

Insa qualia nu exclude propozitia 1 pentru ca ea reprezinta doar o calitate a unei experiente si nu culoarea propriuzisa.Acum,tocmai aceasta problema a culorii propriuzise devine centrala.Exista culori independent de abilitatea noastra de a le percepe?O alta teorie apropiata de ideea propozitiei 3, este dispozitionalismul.

3.Qualia si dispozitionalismul.
Dispozitionalismul sustine in mare ca in general culorile sunt dispozitii de a produce anumite trairi interne ("senzatii colorate").Cu alte cuvinte proprietatea verde este acea dispozitie pe care o avem de a vedea verde...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Problema culorii in filosofia mintii
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate