Trimite referat

Stiati ca ...

Ursii Panda nu fac, de fapt, parte din familia ursilor ci apartin unei familii aparte si sunt inruditi cu ratonii.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Principiile care guverneaza efectele actului juridic civil

Materie: Drept
Accesari: 12.994
Download-uri: 3.350
Nota: 5.16 (3129 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Principiile care guverneaza efectele actului juridic civil
Publicitate:

Trimis de Ana Maria
din 17 Decembrie 2008

1.Definitie,enumerare si reglementare

Definitie:
Principiile efectelor actului juridic civil sunt:regulile de drept care arata cum si fata de cine se produc aceste efecte.
Exceptiile de la principii sunt situatii in care,pentru anumite ratiuni,regulile mentionate nu-si gasesc aplicatie.

Enumerarea principiilor
Trei sunt principiile care carmuiesc efectele actului juridic civil,si anume:
-principiul fortei obligatorii,desemnat prin adagiul pacta sunt servanda;
-principiul irevocabilitatii;
-principiul relativitatii,desemnat prin adagiul res inter alios acta,aliis neque nocere,neque prodesse potest.

Deci,privit prin prisma efectelor sale,actul juridic civil se caracterizeaza prin obligativitate,irevocabilitate si relativitate.

Reglementarea principiilor in codul civil
Doua articole-960 si 973-sunt consecrate principiilor generale ale efectelor conventiilor(care se aplica, insa prin analogie,si actului unilateral).

Potrivit art.969:«Conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante.
Ele se pot revoca prin consimtamantul mutual sau din cauze autorizate de lege»,iar potrivit art.973:«Conventiile n-au efect decat intre partile contractante».

2.Principiul fortei obligatorii-pacta sunt servanda

Definitie si fundament:
Pornind de la prevederea art 969 alin.1 C.civ.-«Conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante»-,putem defini principiul fortei obligatorii ca fiind acea regula a efectelor actului juridic civil potrivit careia actul juridic civil legal incheiat se impune autorilor sau autorului actului intocmai ca legea.In alti termeni:actul juridic civil este obligatoriu iar nu facultativ.Pentru actele bilaterale-contractele-principiul fortei obligatorii se exprima si in formula,larg raspandita in doctrina,potrivit careia contractul este legea partilor.
Fundamentul principiului fortei obligatorii a actului juridic il reprezinta doua cerinte si anume:1)necesitatea asigurarii stabilitatii si sigurantei raporturilor juridice generate de actele juridice civile;2)imperativul moral al respectarii cuvantului dat.

Exceptii

Sunt exceptii de la principiul pacta sunt servanda cazurile in care efectele nu se produc asa cum au dorit partile,la incheierea lui,aceste efecte fiind ori mai restranse ori mai intinse,independent de vointa partilor sau unei parti.
Drept cazuri de restrangere a fortei obligatorii mentionam ipotezele in care actul juridic inceteaza inainte de termen, datorita disparitiei unui element al sau,precum:

-incetarea contractului de mandat din cauza mortii ,interdictiei, insolvabilitatii si falimentului mandantului ori a mandatarului, dupa caz(art.1552 pct.3 C.civ.);
-incetarea contrctului de locatiune atunci «lucrul a pierit in total sau s-a facut netrebnic spre obisnuita intrebuintare»(art.1439 alin.1 C.civ.).
Ca si cazuri de extindere a fortei obligatorii includem urmatoarele ipoteze:
-prorogarea(prelungirea)efectelor actului juridic, prin efectul legii,peste termenul stipulat de parti;este cazul prelungirii contractelor de inchiriere la care se refera art.1 din Legea nr.17/1994;art.7 alin.1 din Legea nr.112/1995 (ambele stabilesc un termen de 5 ani);
-prelungirea efectelor actului cu executare succesiva,datorita suspendarii temporare a executarii lui pe tot timpul cat dureaza cauza de suspendare (spre exemplu,un caz de forta majora,situatie in care intervine tot o prelungire,dar fortata a efectelor actului);
-revizuirea efectelor actului juridic din cauza ruperii echilibrului contractual in schimbarea imprejurarilor avute in vedere de parti,la data incheierii actului juridic;este vorba de asa-zisa teorie a impreviziunii (rebus sic non stantibus)adica a«imprejurarilor(lucrurilor)care nu mai stau asa» cum au fost si care implica,prin aceasta necesitatea revizuirii(modificarii) clauzelor initiale ale actului in scopul restabilirii echilibrului valoric al prestatiilor lui.

3.Principiul irevocabilitatii actului juridic civil
Definitie si fundament
Irevocabilitatea conventiilor este prevazuta,expres,de alin.2 al art.969 C civ.:conventiile nu pot fi revocate prin vointa uneia din parti,ci numai prin acordul partilor(sau,cum prevede textul,prin «consimtamantul mutual»). Pentru actul unilateral nu exista un text,cu caracter general,cum e cel de mai sus pentru conventii.Totusi legea civila prevede expres exceptiile de la irevocabilitatea actului unilateral,ceea ce echivaleaza cu consacrarea, implicita,dar neindoielnica,a principiului irevocabilitatii si pentru aceasta categorie de acte juridice civile.
Pe baza acestor precizari,principiul irevocabilitatii poate fi definit ca regula de drept potrivit careia actului bilateral nu i se poate pune capat prin vointa numai a uneia din parti,iar actului unilateral nu i se poate pune capat prin manifestarea de vointa,in sens contrar,din partea autorului actului.
Pentru intelegerea fundamentului principiului irevocabilitatii trebuie sa plecam de la pr...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Principiile care guverneaza efectele actului juridic civil
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate