Trimite referat

Stiati ca ...

Instinctiv, liliecii se feresc de om si nu sunt agresivi in prezenta acestuia. Cu toate acestea, din instinct de aparare, pot musca omul, daca se simt in pericol. Sunt si cazuri in care liliecii-vampir, in lipsa altei surse de hrana, sa muste omul (daca omul doarme afara, ori cu geamul deschis), pentru a obtine sangele necesar supravietuirii. Muscatura nu este de gat, cum e prezentata de regula in filme, ci mai degraba de degetul mare de la picior, bine vascularizat.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Presiunea

Materie: Fizica
Accesari: 25.228
Download-uri: 4.479
Nota: 6.52 (3418 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Presiunea
Publicitate:

Trimis de aurel
din 27 Martie 2006

Simbolul presiunii: p
Presiunea este o consecinta a gravitatiei: un obiect solid exercita o presiune asupra suportului pe care se afla. In schimb, un obiect scufundat intr-un recipient continand un fluid va fi supus presiunii exercitate de acest fluid.

Pasii unui drumet pe zapada vor lasa urme adanci dar daca el este incaltat cu niste rachete urmele lasarte vor fi mai putin adanci.Presiunea se defineste ca fiind " raportul dintre forta de apasare si suprafata de contact".

Forta de apasare se masoara in newtoni (N), suprafata de contact in metri patrati (m"), deci presiunea se va masura in newtoni pe merti patrati (N/m"): aceasta unitate de masura se mai numeste si pascal (Pa).

Presiunea hidrostatica este presiunea exercitata de un lichid asupra unui corp. Spre deosebire de obiectele solide, fluidele (gaze si lichide) nu au forma proprie: ele iau forma recipientului in care se afla. Ele exercita astfel o presiune nu numai asupra fundului recipientului ci si asupra peretilor interiori ai acestuia. Datorita apasarii fluidului aceasta presiune este mai ridicata la fundul recipientului.

Presiunea creste proportional cu adancimea iar pasionatii de scufundari marine cunosc acest lucru: cu cat coboara mai mult, cu atat presiunea pe care trebuie sa o suporte este mai mare.

Presiunea hidrostatica se masoara cu ajutorul manometrului.Un obiect care e scufundat intr-un lichid este supus la presiuni din toate directiile. Presiunile laterale se echilibreaza reciproc dar pe verticala presiunea de jos este mai mare decat cea din capatul opus al obiectului: in consecinta acesta va fi impins in sus;el va urca pana cand aceasta forta de presiune se va echilibra cu greutatea lui.

Principiul lui Arhimede spune ca : " Orice corp scufundat intr-un lichid sufera o impingere ascendenta pe verticala, egala cu greutatea lichidului dislocat".Matematiceanul Blaise Pascal a descoperit un alt principiu care spune: " Atunci cand un lichid inchis intr-un recipient sufera o variatie de presiune, aceasta din urma se transmite in fiecare punct al lichidului". Acest principiu sta la baza numeroaselor mecanisme si sisteme hidraulice.

Aerul exercita o presiune asupra corpurilor si obiectelor pe care le inconjoara: aceasta poarta denumirea de presiune atmosferica. Presiunea atmosferica se masoara cu ajutorul baromertrului cu mercur (care a fost descoperit de catre italianul Evangelista Torricelli ).

Aerul din partea inferioara a atmosferei terestre este intr-o continua miscare. Aceste deplasari, percepute de noi ca vanturi, transporta caldura dinspre ecuator spre regiunile polare si vaporii de apa dinspre mari spre uscat producand ploaia datatoare de viata.

Presiunea nu este la fel peste tot; daca aerul este rece el apasa in jos pentru a crea o presiune mai mare asupra Pamantului. Daca aerul este cald, el se ridica avand o presiune mai mica. Deasemenea aerul cald poate evapora apa din oceane si sa o duca la inaltime formand norii (de aceea presiunea mica poate aduce ploaia).

Ca sa fierbem un ou la altitudine, acesta trebuie lasat mai mult timp pana ce va fi gata fiindca la inaltime, presiunea atmosferei este mai mica si permite fierberea apei la temperaturi mai mici.


...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Presiunea
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate