Trimite referat

Stiati ca ...

Libelula e un pradator feroce si foarte eficient. 95 % din atacurile lor se termina prin capturarea prazii. Ca o comparatie, rechinii, unii dintre cei mai periculosi pradatori din lume, reusesc sa prinda doar jumatate din ceea ce vaneaza, iar leii, atat de temuti pe uscat, se multumesc doar cu un sfert din prazile pe care le ataca. Asta se intampla pentru ca leii urmaresc prada, nu o intercepteaza. Daca libelulele ar fi suficient de mari sa prinda gazele, leii ar muri de foame, la fel ca majoritatea pradatorilor terestri. Daca nu ar putea zbura libelulele ar muri de foame, din cauza faptului ca ele isi prind prada din zbor.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Presa scrisa

Materie: Diverse
Accesari: 7.178
Download-uri: 617
Nota: 4.94 (1093 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Presa scrisa
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 03 Aprilie 2009

Atelier presa scrisa

1.STIREA
Stirea este un gen jurnalistic care prezinta actiunea pe care o pune intr-o formacomunicabila.
Este definita ca fiind o comunicare scurta, comunicabila, a unui fapt social, a unui proces ssocial sau a rezultutatului unei cunostinte indite sau a unei manifestari de idei.
Stirea ia nastere la confluenta a 3 elemente semnificative:
1. un eveniment care implica un anumit tip de actiune
2. o informatie care se descrie, relateaza despre eveniment
3. un public caruia ii sunt adresate stirile
Stirea raspunde la uratoarele intrebari:
CINE?
CE? Acestea sunt intrebarile la care
UNDE? raspunde leadul
CAND?
DE CE?
CUM?
Hintul = cuv. cheie inaintea titlului
2. RELATAREA
Relatarea este o forma intermediara intre stire si reportaj, reprezentand de fapt o stire extinsa in paragrafele 2 si 3 adica incearca sa raspunda textual prin descriere si naratiune.
Sorin Preda considera ca relatarea un amestec procedee jurnalistice, o intersectie de genuri: stire, opinie, reportaj si mai rar interviu.
Cristian Florin Popescu considera ca relatarea este un gen jurnalistic specific presei tiparite aflat la intretaierea mai multor drumuri care pornesc de la stire catre interviu, reportaj, jurnalism interpretare.
Relatarea este o naratiune de mai mare intindere decat stirea scrisa la persoana a IIIa referitoare la fapte absolut reale.
Mai mult decat oricare gen, relatarea obliga ziaristul sa fie prezent la locul evenimentului si sa informeze obiectv despre ceea ce s-a intamplat.

3.REPORTAJUL
Este o specie publicistica care folosind mijloacele artistice informeza asupra unor evenimente, situatii, realizari pe baza unei documentatii la fata locului.
Geo Bogza: „Reportajul trebuie sa fie un fragment de viata din care unii sa inteleaga ce este viata, iar altii cum trebuie traita”.
Scopul redactarii unui reportaj este acela de a-i face pe cititori sa vada, sa auda, sa simta ceea ce insusi jurnalistul a auzit, a vazut si a simtit.
Caracteristicile reportajului:
- Proximitatea temporala, spaciala
- Neobisuitul faptelor
- Conflictul
- Consecintele
- Captarea interesului uman
Clasificarea reportajelor:
1. Schite de interes uman
2. Documente umane
3. Relatari despre persoane importante
4. Reportaje istorice
5. Schite de calatorie
6. Reportaje de interpretare
7. Reportaje de popularizarea stiintei
8. Orientarea grafica


Phillipe Gaillard ( tehnici de jurnalism)
„ De o parte exista reprezinta specializate, care se mai cheama uneori cronici parlamentare, judiciare, sportive. De alta parte gasim peportajul mai putin specializat care consta in tratarea unor subiecte fara legatura intre ele si al caror tip este reprezentat de informare generala”.
Tipologii de reportaje:
1) In functie de tema reportajului:
* De specialite: politic, economic, social- cetatenesc, cultural, sportiv
* De informare generala: de ca latorie, de fapt divers, portret, cultural, monografic, publicitar
2) Dupa evolutia naratiunii
* Reportajul propriu-zis in care relatarea urmareste fidel desfasurarea cronologica a evenimentului relatat
* Reportajul colaj foloseste modalitati de structurarea naratiunii influentata de tehnica montajului cinematografic
* Reportajul eseu- presupune o idee centrala in jurul careia se grupeaza si se ordeoneaza elementele naratiunii in functie de modul in care slujesc idea de baza a reportajului
* Reportajul povestit- are structura genului literar a carui nume il poarta, adica construit in jurul unui conflict menit sa scoata in evidenta sensurile dez. Naratiunii, cerintele de baza ale acestui tip de reportaj tin de conturarea unor caract. Puternice
* Reportajul ancheta – este tipul de reportaj in care naratiunea urmeaza logica investigatiei intreprinsa de reporter pt. a descoperii adevarul pt. care pledeaza
3) Dupa componenta dominanta a personalitatii reporterului:
* Reportaj descriptiv
* Reportaj de meditatie filosofica
* Reportaj de dezbatere etica
Dominante ale reportajului:
! elementele de decor – evidentierea acestora reflecta intentia autorului de a transmite cititorului culoarea locala a evenim., de a recrea pt. public atmosfera de la fata locului asa cum a perceputo jurnalistul
! temele de actualitate – evenimente care se inscriu in aria preocuparilor de larg interes uman( accidente, crime. dezastre naturale, incendii)
! faptul divers – desii faptele diverse pot constitui subiect pt. reportaj, cel mai adesea ele sunt prezentate in ziare sub forma de stiri sau relatari
! evenimente evidentiate prin complexitatea faptelor – necesita lucru de durata si au consecinte umane( t...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Presa scrisa
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate