Trimite referat
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Popa Tanda

Materie: Romana
Accesari: 10.597
Download-uri: 3.537
Nota: 6.77 (1647 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9


Download Referat - Popa Tanda
Publicitate:

Trimis de Cool_D
din 08 Februarie 2003

POPA TANDA
DE IOAN SLAVICI
(compunere de argumentare)

Slavici este un mare scriitor român,fiind fondatorul „realismului poporal” în cultura româna, curent care îsi propunea zugravirea veridica a vietii poporului si reliefarea specificului national.A scris teatru, povestiri folclorice, romane si nuvele.O nuvela de exceptie este POPA TANDA.
Nuvela este structurata pe mai multe capitole si episoade, personajul principal fiind parintele Trandafir, cele secundare sotia sa, Marcu si Mitru, iar cel colectiv satenii. Ea are un singur fir narativ, urmarind salvarea unui sat precum si satenii transformându-i în oameni mai harnici.
Pentru a schimba satul, Popa Tanda,nume dat datorita cicalelilor la care îi supunea pe sateni, încearca mai multe metode, nici una folositoare. În final se decide sa schimbe satul aratându-le satenilor propiul exemplu stârnind invidie în Saraceni care se schimba devenind unul harnic cu oameni grijuli,mândrindu-se cu satul lor.
Naratorul acorda o importanta caracterizarii complexe a personajelor, mai ales al celui principal :„si harnic si grijuliu om este parintele Trandafir”,”este cam greu la vorba,”cam aspru la judecata, prea de-a dreptul verde-fatis”.Actiunea nu se prea descrie amanuntit, ci simplu:”se începu batjocura”,”Lua un om, îl puse la sovor,la pipireg,la papura si trestie”.
Capitolele corespund unor diferente de spatiu: în primul capitol actiunea se petrece în sat si biserica iar personajele sunt parintele si satenii, în al doilea capitol se relateaza schimbarile din casa parintelui iar în ultimul se rezolva toate ideile nuvelei: oameni sunt harnici si truditori.
Nuvela are un subiect des întâlnit in viata de zi cu zi si anume INVIDIA caci prin toate lucrurile pe care preotul le face la început nu reuseste sa transforme satul în unul harnic însa când el devine cel care realizeaza toate acele lucruri si anume se pune pe treaba toti satenii ajung sa îl invidieze ,mai târziu urmându-i exemplu.
Finalitatea practica, educativa a nuvelei este evidenta si ea se realizeaza prin conturarea unui personaj memorabil: Parintele Trandafir, un om ce la început se integreaza greu în societatea satenilor dar la sfârsit este „slavit” si iubit de toti satenii.
Slavici a respirat o atmosfera literara plina de morala pe care a ridica-o prin cele mai bune creatii ale sale la rangul de creatie artistica.
...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Popa Tanda
Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK