Trimite referat

Stiati ca ...

Tunami e provocat de un cutremur subacvatic. Se poate propaga cu o viteza de la 725 pana la 800 km /h

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Poluarea fonica

Materie: Diverse
Accesari: 26.108
Download-uri: 8.323
Nota: 5.92 (2175 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Poluarea fonica
Publicitate:

Trimis de cattaniut
din 29 August 2002

Zgomotul ester un complex de sunete fara un caracter periodic cu insurgenta dezagreabila aleatoare , care afecteaza starea psihologica si biologica a oamenilor si a altor organisme din natura . Aceste noxe acustice afecteaza toate colectivita tile umane . Ele sunt prezente mai ales in mediu urban .

Transporturile terestre si aeriene, santierele de constructii si industriale degajeaza in atmosfera zgomote insuportabile cu o mare variabilitate decibelica.Datorita lor locuitorii oraselor sunt supusi unui stres aproape permanent.Bombardati cu astfel de semnale oamenii cu rosturi superioare si embematic organizati se adapteaza temporar s alti nu o pot face.Sursele de zgomot sunt neiertatoare.Intervin in casa, in birouri,in uzine si fabrici,in cazangerii, in gradinite,scoli,licee si baruri etc. Scapa de aceste noxe ministerele care au o buna izolare fonica sau sunt amplasate azonal zgomotelor puternice.

Sunt cartiere urbane unde zgomotul le invaluie 24 de ore din 24.Efectele patologice ale zgomotului sunt: surditatea traumatica si perturbari ale sistemului nervos, cu evolutie lenta sau agresiva. Expunerea excesiva la zgomot intens si pe perioade lungi de timp determina surditatea. Ea este intalnita mai ales la mincitorii din cazangerii care nu poarta casti fonice de protectie.

Frecventele inalte ale zgomotelor sunt mai periculoase decat cele joase. Surditatea intervine la persoanele care se afla in imediata apropiere a sursei puternice de zgomot. Zgomotele stradale cele mai acute sunt produse de camioane, autobuze, de miile de autoturisme, motociclete, metrou, cai ferate. Un singur camion cu remorca genereaza un zgomot de 90 decibeli, iar o coloana de camioane mai mult de 100 decibeli; un avion cu reactie, genereaza la decolare un zgomot de 115-120 decibeli.

In cartierul de locuinte pragul zgomotului nu trebuie sa depaseasca 50 decibeli. El nu este respectat niciodata. Intermitenta zgomotului de intensitate diferita, deranjeaza linistea locuitorilor. Acest aspect este intalnit si noaptea.Zgomotele peste 65 decibeli implica modificari psihice manifestate mai ales prin oboseala si slabirea atentiei.

La peste 90 decibeli oboselii, lipsei de atantie li se adauga leziuni ale organului auditiv extern (leziuni ale timpanului), creste tensiunea arteriala intracraniana, diminueaza reflexele, determina tulburari ale sistemului cardiovascular cu instalarea hipertensiunii cronice, tulburari fiziologice ale aparatului digestiv de cele mai multe ori cu aparitia ulcerului, tulburari ale glandelor endocrine, se accelereaza pulsul si ritmul respiratiei etc.

Avioanele aduc mari prejudicii sonore faunei si florei regiunilor pe care le survoleaza, datorita undelor de soc, fenomenului de reflexie si de difractie produs de denivelarile terenului. Avioanele supersonice produc detunatura balistica si bangul sonic care loveste solul cu un covor de zgomote extrem de chinuitoare pentru populatie. Efectele suprapresiunii sonice sunt extrem de daunatoare pentru cladiri si pentru persoanele din zona maturata de bang ce atinge largimi de 80-100 km2.Manifestarile fiziologice negative ale organismului uman sunt cele mentionate anterior.

Astazi se cauta solutii pentru a evita producerea si transmiterea zgomotelor. Masinile sau motoarele ce vor fi construite este de dorit sa produca un zgomot minim. Blocurile care se vor construi trebuie sa posede un strat fonoabsorbant antiimpact. Ideal ar fi introducerea unor perdele izolante de arbori in jurul surselor industriale de zgomot si in jurul cartierelor de locuit. Pana in prezent, in Romania nu s-au stabilit norme de calitate sonora a mediului.
...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Poluarea fonica
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate