Trimite referat

Stiati ca ...

"Billy Jean" al lui Michael Jackson a fost primul videoclip al unui artist de culoare, transmis pe MTV.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Poluarea Sonora

Materie: Fizica
Accesari: 46.311
Download-uri: 9.311
Nota: 6.43 (4389 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Poluarea Sonora
Publicitate:

Trimis de AleXa_Rock
din 21 Decembrie 2006

Sunetul este un fenomen fizic care stimuleaza simtul auzului.Sunetul s-a integrat in viata noastra cotidiana incat rareori suntem constienti de toate functiile sale.El ne ofera momente de distractie cand ascultam o simfonie sau cantecul pasarilor.Ne permite sa comunicam cu familia si prietenii nostii prin intermediul vorbirii.Tot sunetul ne avertizeaza de apropierea unui automobil,ne atrage atentia atunci cand suna telefonul,cand bate cineva la usa,cand suna sirena unui vapor.

Zgomotul,un sunet nedorit,consista intru-un amestec de multe frecvente diferite intr-un anumit interval; este astfel comparabil cu lumina alba,care consta intr-un amestec de lumini de culori diferite.Zgomotele diferite sunt distinse prin diferente distribuitii ale energiei in mai multe intervale de frecventa.

CARACTERISTICILE SUNETELOR
Fenomenul care sta la baza producerii sunetelor este VIBRATIA unei surse sonore. Sunetul se propaa sub forma de unde elastice numai in substante (gaze,lichide si solide) ,dar nu se propaga in vid.Ele se propaga cu viteza de 331,/s in aer.Caracteristicile lui sunt:

1: Inaltimea - exprimata in frecventa vibratiei;
2: Intensitatea - exprimata in energia vibratiei.
Orice sunet simplu,cum ar fi o nota muzicala, poate fi deschisa in totalitate, specificand trei caracteristici perceptive:

1: Inaltimea;
2: Intensitatea;
3: Caliitatea.

Aceste caracteristici corespund exact a trei caracteristici fizice:

1: Frecventa;
2: Amplitudine;
3: Constitutia armonica.

Zgomotul este un sunet complex,o mixare de multe diferente frecvente,sau note care nu sunt legate armonic.Sunetul de propaga din aproape in aproape sub forma de unde sonorre. Propagarea sunetului se face cu viteza constanta,fiecare strat de aer vibrand cu frecventa egala cu cea a sursei sonore.

Sunetul se mai caracterizwaza in functie de trei factori:

1: Durata - se refera pur si simplu la intervalul de timp in care urechea este expusa la un sunet.

2: Frecventa sau Tonalitatea - este exprimata in cicluri pe secunda sau hertzi.Gama de frecvente pentru un auz sanatos si normal este de 20 pana la 20000 de cicluri pe secunda.

3: Amplitudinea sau Intensitatea - se masoara in dB .

NIVELUL APROXIMATIV DE DRECIBELI AL UNOR SUNETE OBISNUITE:

Respiratia - 10 dB
Soapta - 20 dB
Conversatia - 60 dB
Traficul la orele de varf - 80 dB
Mixerul de alimentare - 90 dB
Un tren in miscare - 100 dB
Ferastraul cu lant - 110 dB
Un avion in miscare - 120 dB
Zgomotul produs de o pusca - 140 dB

SURSE DE SUNETE SI ZGOMOTE
Sursele de poluare sonora sunt foarte numeroase si diferite
Acestea sunt:

-circulatia sau transporturile;
-industria;
-constructiile si montajele;
-comertul;
-copiii in terenurile de joaca (tipetele lor inregistreaza 70-80 dB)

-terenurile sportive si stadioanele (zgomotele provenite de la acestea fiind de peste 100 dB)
-animalele pot tulbura linistea,mai ales noaptea.Latratul unui caine inregistreaza intentitati sonore de 7080 dB.

Masurile de combatere a zgomotelor se impun ca o necesirare de prin ordin si ele sunt foarte numeroase.Astfel prntru a diminuarea zgomotului produs de traficul rutier,perdelele forestiere constituite din arbori si arbusti au capacitatea de a reduce zgomotul cu circa 10 dB.

ZONE AFECTATE DE POLUAREA FONICA
Cele mai poluate fonic orase din Romania sunt:

1: Comarnic;
2: Azuga;
3: Valenii de Munte.

Ele sunt poluate din cauza traficului rutier care tranziteaza centrul civil. In Ploiesti,cele mai afectate zone sunt:

1: Bariera Bucurestiului;
2: Piatra Hale;
3: Intersectia de la Maternitate;
4: Cioceanu;
5: Centrul civil.

Pentru reducerea nivelului de zgomot ar trebui create niste rute ocolitoare in oraselew afectate pentru autovehiculelor de peste 3,5 tone.In plus ar trebui amplasate niste perdele din arbori in jurul surselor de zgomot si cartierelor de locuit.


Urechea este un mecanism fin,mic si minunat.Cu ajutorul ei putem auzi numeroane sunete frumoase din lumea inconjuratoare.In mod sigur,merita sa fie ocrotita.
...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Poluarea Sonora
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate