Trimite referat

Stiati ca ...

Singurul aliment ce nu se deterioreaza este mierea.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Politologie

Materie: Drept
Accesari: 6.837
Download-uri: 1.244
Nota: 4.84 (1396 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Politologie
Publicitate:

Trimis de HÃBUC CONSTANTIN
din 22 Aprilie 2008

Obiectul Politologiei

Politologia este teoria care studiaza viata politica . Aceasta se prezinta intr-o multitudine de ipostaze care sunt la randul lor obiect de studiu si pentru alte discipline, ca de exemplu filosofia politica, sociologie politica,psihologie politica.

Deosebirea dintre aceste discipline si politologie consta in urmatoarele:

1. Politologia ofera un tablou general asupra vietii sintetizand rezultatele
disciplinelor social politice amintite.

2. Politologie vizeaza sfera politicului care este foarte larga si care se refera la toate problemele individuale adica sfera publica care poate cuprinde domeniul administrativ, juridic, social e.t.c.

Obiectul de studiu al politologiei il reprezinta tot ceea ce tine de viata politica adica asa numitul politicul care desemneaza organizarea unei comunitati sau societati.

In timp opiniile privind politicul au cunoscut diferite variante astfel o serie de interpretari vizeaza politicul ca activitate de dobandire pastrare si executare a puterii nu numai de organizare a comunitatii cum este considerata de alte orientari.

Politologia prin orientarile sale intelege politicul si dintr-o alta perspectiva astfel sunt ganditorii care sustin ca viata politica este numita sa asigure ordinea social, fiindca nici o comunitate nu poate exista fara un minim de ordine adica reglementari, norme absolut necesare pentru functionarea acelei comunitati.

Aceste interpretari evidentiaza care sunt problemele de studiu specifice politologiei. (ex)
1. Viata politica a societatii ;
2. Organizarea politica a societatii;
3. Conduita politica individuala si colectiva ;
4. Actiunea grupurilor politice si relatiile dintre acestea;
5. Actiunea organizatiilor politice;
6. Natura puterii politice;
7. Cultura politica (mentalitatile, aptitudinile, valorile, traditiile);
8. Relatiile internationale (diplomatie si negocierile)

DEMERSUL POLITIC CONTINE (ex)
Diagnoza care se refera la caracterizari ale situatiilor politice sau sociale enuntari de probleme;

1. Explicatii ale acestor situatii;

2. Diagnoza care se refera la caracterizari ale situatiilor politice sau sociale, enuntari de probleme;

3. Previziuni;

4. Argumentari in favoarea sau in defavoarea unei idei;

5. Solutii de la situatiile problematice identificate.

MODALITATI DE ANALIZA POLITOLOGICA ( ex )
In antichitate a dominat modul de gandire si analiza speculativ.Acest mod de gandire nu are ca punct de plecare fapte concrete sau experienta istorica ci anumite axiome avansate sau create de ganditor. In felul acesta se produce o dezvoltare abstracta a acestor premise ajungandu-se la constructii mai mult sau mai putin imaginare si bazate pe o logica proprie. O astfel de gandire duce uneori la utopie si astfel se pune sub semnul intrebarii realitatea.

Perioada medievala este caracterizata din punct de vedere a stilului de abordare a politicului de existenta unui mod descriptiv istoric care este dezvoltat in mod deosebit in perioada de dupa Machiaveeli si dobandeste o mare importanta la inceputul epocii moderne. In aceasta maniera se urmareste descrierea unor situatii si cazuri istorice concrete pe baza carora se deduc concluzii privind ordinea politica. Intotdeauna prezentarea faptelor include si anumite interpretari care sunt mai mult sau mai putin subiective sau incomplete de exemplu aceleasi miscari de strada pot fi interpretate ca simple anomalii sau comportamente deviante ale unor persoane sau dimpotriva ca reactii normale in fata unor situatii sociale inacceptabile.

O alta modalitate de abordare este cea folosita de Marx.Stilul economist de abordare a problemelor politologice se bazeaza pe doua premise:

a. Viata politica este determinata de cea economica (sursa Teoria lui Marx).
b. Intre problemele politice si cele economice exista un pronuntat paralelism.
In consecinta acest stil economist incearca sa analizeze politicul in termeni similari economicului adica pe baza de interese materiale deficienta, raporturi cost beneficiu, concurenta.

O varianta a acestui stil de gandire este realismul politic care se aplica cu precadere in domeniul relatiilor internationale si axat pe incercarea de a intelege fenomenele prin prisma unor interese specifice de contro, dominatie, putere.

In cazul acestui tip de gandire sunt create niste dificultati de faptul ca stabilirea intereselor rationale ale oamenilor nu este simpla niciodata, pentru ca trebuie sa distingem intre adevaratele interese si cele false sau aparente.

Domeniul activitatilor si domeniilor sociale este atat de complex intru-cat cu greu se poate discerne intre adevar si fals.

Stilul sistemic sau structuralismul de gandire care urmareste lamurirea fenomenelor printr-o analiza a politicului ca sistem coerent si unitar.

Abordarea conceptual analitica este de asemenea un stil de analiza politologica si se ...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Politologie
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate