Trimite referat

Stiati ca ...

Rinocerul Javan este cel mai mare mamifer aflat in pericol. Acum un secol, mii de rinoceri isi duceau linistiti viata in padurile din sud-vestul Asiei. Agricultorii au taiat copacii, iar vanatorii au ucis rinocerii pentru a le vinde cornurile folosite apoi in scopuri terapeutice. Numai 40-50 de exemplare au supravietuit.

› vrei mai mult
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.Plantele Textile

Materie: Biologie
Accesari: 9.262
Download-uri: 1.197
Nota: 5.79 (2579 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9Download Referat - Plantele Textile
Publicitate:

Trimis de Anonimul
din 26 Mai 2011

Bumbacul este o plantă tehnică ca și inul. Bumbacul face parte din familia Malvaceae care se prezintă sub formă de tufe. Semințele bumbacului sunt toxice, prin conținutul de 1,5 % Gosypol. Bumbacul este un material foarte folositor pentru a obține îmbrăcăminte. Bumbacul are mai multe proprietati printre care se numara si luciul.

Bumbacul are luciu mat, culoarea in general la bumbac este alba sau galbuie, lungimea - fibre scurte - la bumbac, lana - fibre lungi, in canepă - filament, higroscopicitatrea. Ca și bumbacul sunt mai multe materiale care au luciu. Unele dintre ele ca si mătasea au luciul mai evident sau altele au un luciu slab (cânepa și inul). Culoarea bumbacului depinde de felul pigmenților naturali.

Hidroscopiccitatea: este o proprietate la firelor de a absorbi lichidele in mediul ambiant. Exemplul cel mai caracteristic este lâna.

Bumbacul - Plantă cultivată în zonele călduroase, cu rădăcină pivotantă. Tulpina este la început ierboasă, iar apoi devine lemnoasă. Frunzele sunt mari, lucioase pe partea superioară. La coacere, fructul se desface în 5 părți, eliberând semințele înconjurate de fire lungi, subțiri (fibre textile).

Impotanta bumbacului:
1. firele albe
2. vata
3. uleiul din seminte este folosit la sapun

Canepa - Incă din cele mai vechi timpuri cânepa a fost o plantă traditională a românilor obtinându-se productii record pe teritoriul tării noastre. Încercăm acum relansarea acestei vechi traditii combinând tehnologia modernă cu vasta experienta dobândită în trecut începâd de la cercetare, cultură, industrializre si până la comercializare.

Canepa pentru fibra "Cannabis Sativa" este o planta folosita din vechi timpuri pentru imbracaminte si alte articole gospodaresti. Dovezile arheologice o atesta din anii 7000 - 8000 I. Hr. Pe teritoriul Romaniei, cultura canepii a fost inlesnita de sciti incepand cu secolul VII I. Hr. Herodot mentioneaza indeletnicirea femeilor dace in realizara de imrcaminte si decoratiuni in gospodarie.

Dacii au folosit canepa si la vindecarea ranilor si arsurilor cu cataplasma din inflorescenta. Traditia cultivarii si prelucrarii canepii in sistem gospodaresc s-a mentinut in unele zone pana in zilele noastre.

Pana in anul 1989 Romania ocupa primul loc in Europa cultivand 56-70% din productia totala si locul 4 in lume (45.000 ha) pentru ca sa ajunga in 1994 la numai 800 ha. Necesitatea relansarii acestui domeniu decurge din avantajele culturii si insusirile deosebite ale fibrei.

Canepa romaneasca are cel mai mic continut de substanta drog din lume - maxim 0,02%.
- Este buna premergatoare multor culturi agricole (asolament).
- Productie mare de planta: 7.000-10.0000 kg/ha.
- Productie mare de fibra: 3.000 kg/ha.
- Tehnologie simpla.
- Cheltuieli relativ scazute.
- Nu se erbicideaza si nu se praseste - determina distrugerea buruienilor prin inabusire.
- Are foarte putine boli, in cazuri foarte rare necesita tratamente.
- Fertilizeaza organic solul.
- Este o planta ecologica.
- Dupa epurarea apelor rezultate dupa topirea in bazine, acestea pot fi folosite in irigatii.
- Planta poate fi folosita in procent de 100%.

SFARSIT.

...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Plantele Textile
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate