Trimite referat
Referatele si lucrarile oferite de Clopotel.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Planeta celor doi sori

Materie: Romana
Accesari: 81.223
Download-uri: 8.385
Nota: 7.36 (5402 note)
Am probleme cu acest referat!

1 2 3
4 5 6
7 8 9


Download Referat - Planeta celor doi sori
Publicitate:

Trimis de Aurel
din 05 Ianuarie 2009

Scriitor contemporan, poet, prozator si eseist, Horia Arama a debutat cu versuri pentru copii, dar s-a remarcat ulerior ca autor de literatura stiintifico-fantastica.

Planeta celor doi sori a aparut in almanahul Anticipatie in anul 1986. Ea este o opera epica, deoarece autorul transmite cititorului in mod indirect, cu ajutorul personajelor, sentimente, idei, imagini.

Planete celor doi sori este Ahra, o planeta imaginara, situata la marginea unui capat de galaxie. Naratorul se identifica cu personajul principal, care este un explorator solitar, ce a venit pe Ahra si merge sa constate verificarea navei sale. Acesta se autodescrie in felul urmator: �Sunt singuratic atat prin formatie si gusturi, cat si prin obisnuinta ca orice ratacitor. Fiind un pamantean, el inregistreaza cu emotie tot ceea ce se petrece in jurul sau, implisandu-se afectiv si simtind la sfarsit nostelgia despartirii (Am simtit atunci dulcea durere a nostalgiei dupa viata lor imposibila, incomoda, fara sens, dar si fara pereche.) El este caracterizat in mod indirect de catre Riluri, care spune ca este un ratacitor perpetuu, izolat, serios si putin suficient, un bezmetic in cautare de fantome.

In drumul lui admira cerul, soarele, arhitctura orasului si totul i se pare deosebit pentru ca din tot ceea ce vede ii transmite pace, liniste, caldura, armonie. La intoarcerea de pe dana intalneste o fata pe care o va numi Riluri, nume ce sugereaza armonia unui tril. In personajul secundar, singura prezenta feminina din text, naratorul descopera doua fiinta total diferite fizic si moral, in functie de ipostaze. In timpul zilei, Riluri este o persoana obisnuita delicata, blanda si care inspira armonie ca o lebada roscata cu gatul lung si subtire. Pe timpul noptii ea se schimba radical, devenind haotica, vulgara si salbatica, iar portretul sau fizic se schimba de asemenea devenind un strigoi tanar si in putere, cu par salbatic si ochi rai, aceasta dovedindu-ne ca starea sufleteasca se afla in concordanta cu infatisarea fetei.

Cu aceasta tanara petrece o zi de neuitat pe bulevarde, in parcuri si la un spectacol interesant, intr-o atmosfera romantica si plina de intimitate. Dupa o zi atat de plina se intoarce la hotel, unde incearca sa adoarma. Desi patul sau era atat de neconfortabil, atipeste, dar dupa scurt timp se trezeste intr-un vacarm de nedescris si intr-un joc strident de lumini.

Iesind pe strada constata ca ahrienii erau total schimbati, nemaiavand comportmentul din timpul zilei (nimeni nu se grabea, nici o fata nu era ursuza, nimeni nu ti se baga in suflet; nici o expresie crispata, nici aspru, orgolios in privirile ahrienilor, sau extravagant in vestimentatia lor, facuta sa nu violenteze privirea si sa se incadreze in decor). Ca ii descriere antitetica apare comportamentul si vestimentatia oamenilor de pe Ahra in timpul noptii: drogati, miscari bruste, nehotarate ii faceau sa se ciocneasca haotic, la fiecare pas izbucneau altercatii, violente verbale impuscate strident fiind nu o data urmate de veritabile incaierari. Prin imbracamibntea lor, ahrienii l-au socat pe explorator, fiind mai mult dezbracati decat imbracati, cu haine in culori fosforescente si cu tatuaje. La fel se poarta si Riluri, pe care aproape nu o mai recunoaste.

Uimit de ceea ce a vazut se intoarce la hotel. Adoarme, uitand de faptul ca salteaua ii era tare ca piatra. Dimineata afla ca timpul are o alta dimensiune si o alta durata, de la receptionerul ahrian, care este un personaj secundar, cu o importanta majora, deoarece ii face cunoscute terestrului misterele Ahrei.

Exploratorul pamantean ajunge la concluzia ca ahrienii si planeta lor sunt guvernati de doi sori, care ii influenteaza atat pozitiv, cat si negativ.

Planeta celor doi sori apartine literaturii SF, deoarece spatiul si timpul sunt ireale, locurile si intamplarile sunt imaginare, actiunea se petrece intr-un viitor imaginar, uneori posibil, iar prin fantasticul lor, intamplarile se apropie de cele specifice basmului.

Desi intamplarile sunt relatate intr-o ordine logica, pe masura ce evenimentele au avut loc, textul nu are toate momentele subiectului, deoarece lipsesc desfasurarea actiunii si punctul culminant. Locul si timpul sunt clar delimitate, spatiul este imaginar: planeta Ahra, iar timpul stiintifico-fantastic este unul al viitorului, fata de care prezentul trait de noi este deja antichitate.

Modul de expunere predominant in text este naratiunea, relatarea facandu-se la persoana I, pentru ca naratorul este si personaj principal. Evenimentele sunt prezentete din perspectiva unui pamantean. Totusi naratiunea in acest text epic se impleteste cu descrierea antitetica si dialogul prezent doar in mica masura.

Lumea acestei povestiri fascineaza prin ineditul ei. Se creaza o lume impresionanta prin postura unora dintre personaje: explorator, locuitori ai altei planete.
Prin aceste argumente am demonst...

Atentie : Textul de mai sus este doar un preview al referatului, pentru a vedea daca continutul acestui referat te poate ajuta. Pentru varianta printabila care poate sa contina imagini sau tabele apasa butonul de 'download' !!!
Download Referat - Planeta celor doi sori
X

Raporteaza-ne problema !

Te rugam sa ne spui ce problema ai intampinat cu acest referat. Prin contributia ta acest site va deveni cea mai tare resursa de referate online din Romania. Iti multumim pentru sprijinul acordat!

Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Detalii aici OK